Voor anker in Lausanne tijdens rondje Zwitserland

Doet Zwitserland je vooral denken aan prachtige berglandschappen en mondaine skioorden? Zo dachten we ook! Tot we hoorden van de Grand Tour of Switzerland die een ongeziene variatie biedt aan bezienswaardigheden van mediterrane meren met palmen, authentieke alpendorpen en hippe steden. Reisreporter Jan flaneert langs een stukje bruisend Lac Léman.

De route met de stops aan het Lac Léman

De route met de stops aan het Lac Léman © Google Maps

Romantiek aan de oevers
Mijn opdracht bestaat uit het gedeeltelijk verkennen van de Grand Tour of Switzerland. Een handige kaart toont alle bezienswaardigheden die als een snoer aan elkaar hangen. Teveel voor één reis en daarom trek ik de volgende dagen erop uit in een romantisch stukje aan de oevers van Lac Léman, beter bekend als het meer van Geneve. Aan de ene kant omzomen de Alpen het meer, terwijl aan de andere kant wijnranken op steile heuvels genieten van het zuiderse karakter van de regio.

Lanterfanten in Lausanne
Ik check in bij hotel Mövenpick, op een boogscheut van het Musée Olympique in Lausanne en geniet er ter verwelkoming van koekjes, chocolade en een fles witte wijn Grand Cru Domaine de la Vissenche. Voor de avond valt, spring ik de metro op en stap af aan het centrale Place de la Palud. Van hieruit is het stappen langs de houten Escaliers du marché naar de gotische Notre-Dame kathedraal.

Scholieren genieten van mooi weer in het zicht van de kathedraal van Lausanne

Scholieren genieten van mooi weer in het zicht van de kathedraal van Lausanne © Jan Roobrouck

Jongerenstad
Vanaf het pleintje voor de kathedraal krijg je een uitzicht over de stad, met op de achtergrond het meer en aan de overzijde de bergen van de Chablais en de rotsen van de Chartreuse. Wat me opvalt is de jonge, energieke sfeer in de winkelstraten. Lausanne is een studentenstad en bulkt van de scholieren. Na het laatste belsignaal is het voor de jeugd tijd om te flaneren in de hypermoderne Quartier du Flon of om, bij mooier weer, te zonnebaden langs de groene oevers van het Lac Léman.

Het moderne Quartier du Flon wanneer de avond aanbreekt

Het moderne Quartier du Flon wanneer de avond aanbreekt © Pascal Dentan

Een sportief uitje
Het Olympisch Comité is hier al sinds 1914 gevestigd. Vlakbij de ingang grijpt het bronzenbeeld ‘La Pluie’ van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon mijn aandacht. Wellicht om de eerste schuchtere opklaring van een regendag. Binnenin het Olympisch museum spreken de etalages met pompeuze kostuums voor de Olympische openingsceremonies tot de verbeelding. De interactieve afdeling is bijzonder onderhoudend. Het museum weerspiegelt en versterkt de magie die van topsport uitgaat.

Het Musée Olympique is omgeven door originele kunstwerken met 'La Pluie' van de Belgische beeldhouwer Folon vlakbij de ingang

Links: het kunstwerk ‘La Pluie’ van de Belgische beeldhouwer Folon vlakbij de ingang van het museum en rechts: de kostuums van de Olympische openingsceremonies. © Andy Field | © Jan Roobrouck

Ten huize Charlie Chaplin
Vroeg in de ochtend gaat het richting de Manoir de Ban in Corsier-sur-Vevey. Op dit landgoed leefde Charlie Chaplin 25 jaar lang (tot aan zijn dood) met zijn vierde echtgenote, Oona O’neill, en hun acht kinderen. Een kroostrijk gezin wil graag ruimte. Chaplin’s statige herenhoeve, een gebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw, ligt op een domein van 14 hectare en is omringd door een botanische tuin met eeuwenoude ceders en sequoia’s.

Iedereen welkom
Chaplin liet de inwoners van Corsier volop van de omgeving genieten. De legendarische komiek stelde zijn domein met een zwembad en tennispleinen open voor iedereen. Hij wilde dat zijn kinderen zich integreerden in de gemeenschap en liet ze hier ravotten met kameraadjes uit het dorp. “Ook wanneer het museum opent, zal de tuin open blijven voor het publiek”, vertelt Yves Durand, een Canadees met pientere oogjes (net als Charlie), die als kind zijn zomervakanties ten huize Chaplin doorbracht.

Het standbeeld van Charlie Chaplin in Vevey.

Het standbeeld van Charlie Chaplin in Vevey © Luc Morisod

Modern Times vereeuwigd
Durand staat mee aan de wieg van Chaplin’s World, het museum dat in het voorjaar van 2016 opent op deze site. Metsers en stukadoors herbouwen het herenhuis zoals toen Chaplin hier leefde. Een tijdrovende klus, maar aan middelen ontbreekt het niet. Chaplin’s World staat onder het beheer van de Compagnie des Alpes, een bedrijf dat de Franse skiresorts (Tignes, Les Deux Alpes en Val d’Isère) en de Belgische pretparken Walibi en Bellewaerde in handen heeft. Chaplin’s World krijgt ook steun van Nestlé, waarvan het hoofdkwartier in Vevey is gevestigd.

De gevels in Vevey zijn versierd met scènes uit Charlie Chaplins Modern Times

De gevels in Vevey zijn versierd met scènes uit Charlie Chaplins Modern Times © Franck Bouroullec

Vredig Vevey
Bij het binnenrijden van Vevey valt mijn oog op een koppel flatgebouwen, beschilderd met scènes uit Modern Times, Chaplin’s kritiek op het kapitalisme. De strakke hoogbouw contrasteert met de lieflijke kern van Vevey en het levendige marktplein. Ik geniet vooral van de promenade langs het meer. Het vermiljoen van plukrijpe geraniums, het wit van zwanen en wolken: de Zwitserse vlag vindt hier kleur. Het helblauwe water vormt de tricolore die prijkt op de boeg van de Vevey, de raderboot uit de Belle Epoque waarmee we koers zetten naar Chillon.

Kasteel op niveau
Een blok torens op een blok rotsen. Zo omschreef de Franse schrijver Victor Hugo het kasteel van Chillon, maar eigenlijk was hij net zo enthousiast over deze hoop stenen als wij. Chillon is gebouwd op een rotspartij die ooit de berg af en het meer in moet zijn gerold. Al in de Bronstijd kozen schrandere lieden de plek uit om de weg naar de Grote Sint-Bernardpas, en dus de trans-Alpijnse handel, te controleren. In de Middeleeuwen gaf hertog Peter II van Savoie (1203-1268) aan het gebouw zijn huidige vorm.

Het kasteel van Chillon

Het kasteel van Chillon © Romain Denamur

Wijnkerkers en eiken zalen
In de kerkers, die zich uitstekend lenen tot het bewaren van wijn, lag de protestantse geleerde François Bonivard zes jaar lang aan de ketting, totdat de Bernezen in 1536 de Savoie verjoegen en de gevangene vonden. Lord Byron werd zo gegrepen door dit verhaal dat hij het omzette in een heldendicht, “The Prisoner of Chillon”. Ikzelf ben vooral onder de indruk door de gelagzalen in dit luxueuze machtscentrum. De eikenhouten zuilen en plafonds, eeuwenlang bewaard omdat Chillon nooit in de as werd gelegd, zijn werkelijk uniek.

Aan het juiste adres in Epesses
Ik verlaat ’s avonds Chillon en neem de stoomboot. Bij het enteren vind ik de weg naar het aperitief terwijl een orkestje met koperblazers zorgt voor extra sfeer. Vanuit de haven van Lavaux gaat het in oldtimerbussen naar Epesses, een wijndorpje met smalle straatjes vol verleden. Dineren gebeurt tussen glooiende wijngaarden. De tafelschikking is zo opgesteld dat iedereen van het landschap kan genieten. Het uitzicht overweldigt, ik vergeet bijna te eten. Een magische afsluiter voor dit deel van de Grand Tour of Switzerland.

Knappe uitzichten in Epesses

Knappe uitzichten in Epesses © Jan Roobrouck

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Zwitserland Toerisme | Tel. +32 (0) 0800 100 200 29 | Internet: www.myswitzerland.com/nl-be/home.html
Grand Tour of Switzerland | Internet: www.myswitzerland.com/nl-be/grand-tour-of-switzerland.html
Regio Meer van Genève (Vaud) | Internet: www.lake-geneva-region.ch en www.genferseegebiet.ch
Toerisme Lausanne | Internet: www.lausanne-tourisme.ch/en
Toerisme Lavaux | Internet: www.lavaux.ch/SRC/2010/index.html
Bereikbaarheid
Vliegen | Vanuit Zaventem vertrekken er elke dag 6 vluchten naar Zurich | Internet: www.swiss.com
Per trein | Internet: www.swisstravelsystem.com | Kinderen tot 16 jaar reizen gratis mee met een Swiss Travel Pass.
Bezienswaardigheden
Musée Olympique | Internet: www.olympic.org/fr/musee
Notre-Dame kathedraal | Place de la Cathédrale, 1005 Lausanne
Chaplin’s World | Internet: www.chaplinmuseum.com/index.html
Kasteel van Chillon | Internet: www.chillon.ch/en
Overnachten
Hotel Mövenpick | Internet: www.movenpick.com/en/europe/switzerland/lausanne/hotel-lausanne/overview

Lees ook: Tijdreizen in Jurassic Zwitserland

Coverfoto: © Fred Yang

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *