Belfast

Bijzonder Belfast: van schavot tot scheepswrak

Welkom in Belfast! Nog geen uur in de Noord-Ierse hoofdstad en reisreporter Tom kijkt al recht in de strop van een gebruikte galg. ’s Anderendaags gaat hij kopje onder met de Titanic. Gelukkig houden de koninklijke familie en ’s avonds een frisse pint Guiness met meeslepende Ierse live muziek zijn humeur op peil.

Levenslang in Crumlin Road Gaol
Bijna iedereen in Belfast kent wel iemand die gevangen zat in Crumlin Road Gaol. Of er zelf een tijdje ‘woonde’. Gids Harry bekent dat hij als kind zijn vader daar bezocht. Of zijn misdaad politiek of crimineel gekleurd was, laat hij in het midden. Deze enorme Victoriaanse gevangenis uit 1846 verloor pas in 1996 zijn functie. Nu zijn er rondleidingen, concerten en bruiloftsfeesten. “Ontsnappen is mogelijk, maar een huwelijk is levenslang”, zegt Harry knipogend!

Belfast

In de Crumlin Road Gaol, The Daily Mirror uit 1912 en even pauzeren met een Guinnes. © Tom Marees | © Pixabay

The Crown drankbel
Na het indrukwekkende bezoek aan de dodencel, waar Harry als een ware acteur over de laatste minuten van de veroordeelde vertelt, ben ik wel toe aan wat gezelligheid. Die vind ik in de historische Crown Bar in Great Victoria Street. Het 19e-eeuwse interieur bleef nagenoeg onveranderd. Wellicht omdat The National Trust eigenaar van het café is. Naast een lange bar zijn er privé-kamertjes voor maximaal 8 personen om ongestoord te praten. Leuk detail: met een belletje roep je de ober.

Titanic boven water
Nog steeds zijn de inwoners trots op ‘hun’ Titanic. Nooit geweten dat dit onzinkbaar gewaande schip in Belfast is gebouwd. “De schuld van die ijsberg”, zeggen ze hier over de ramp. Toch duurde het 100 jaar voordat het futuristisch ogende Titanic Museum er kwam. Het verhaal wordt goed verteld met zelfs onderwaterbeelden van het zeemansgraf. In de museumwinkel koop ik een replica van The Daily Mirror van 16 april 1912 met het verslag van de ramp. Nadien bezoek ik bij het stadhuis het Titanic monument en lees ik uit respect enkele namen van de 1512 slachtoffers hardop voor.

Het Titanic museum, het paradepaardje van Belfast. © Pixabay

In het spoor van Game of Thrones
Het Titanic Museum ligt aan de brede Lagan rivier. Aan de overkant zie ik de opnamestudio’s van de wereldbekende Game of Thrones tv-reeks. Helaas zijn de studio’s niet te bezoeken. Wel is er een Glass of Thrones Trail in Belfast met afbeeldingen uit de reeks. Zes enorme glas-raam-kunstwerken staan in de openlucht en zijn gratis te bewonderen. Met de folder in de hand vind ik er zelfs twee in de buurt van het museum. Ik volg de andere fans en ‘schiet’ net als zij enkele foto’s van de raamkunstwerken met mijn smartphone.

Belfast

Oorlogsschip Caroline. © Pixabay

Oorlogsschip met cruise-trekjes
Verderop in de haven ligt Caroline, een oorlogsschip uit de Eerste Wereldoorlog. Caroline blijkt nog de enige overlevende te zijn van de grootste zeeslag aller tijden bij het Deense Jutland waaraan maar liefst 250 schepen deelnamen. Opvallend vind ik het aantal badkuipen aan boord. Met nog meer verbazing kijk ik naar de mooi gedekte tafel in de eetzaal. De harde realiteit keert al snel terug wanneer ik op een authentiek filmpje een schip door een voltreffer uiteen zie spatten. Vreselijk!

The Peace Wall
Bezoekers zijn nu van harte welkom in Belfast. Dat was, in een niet eens zo ver verleden wel anders! Gelukkig ging de stad niet ten onder aan ‘The Troubles’, zoals ze hier de bloedige strijd van 1969 tot 1998 noemen. Het valt op dat mijn gids mij met enige tegenzin de kilometerslange scheidingsmuren tussen de katholieke en protestantse wijken laat zien. En dat terwijl ze, met interessante graffiti, nu door het leven gaan als Vredesmuren. Haast je, want er zijn plannen om ze af te breken!

Belfast

Bewonder bijzondere muurschilderingen op de Peace Wall. © Pixabay

Koninklijke attractie Hillsborough Castle
Bij een kasteel stel ik mij iets anders voor. Hillsborough Castle is mooi, maar lijkt meer op een groot landhuis. Dagelijks te bezoeken, behalve als de koninklijke familie thuis is. Let wel, hier in Noord-Ierland is dat de Britse koninklijke familie. Prins Edward sliep hier nog de maand voor mijn bezoek. We wandelen ‘koordjesvrij’ door enkele ruimtes, waaronder de huiskamer. We mogen nog net niet op de stoelen gaan zitten, maar foto’s maken mag. Bizar. Eenmaal buiten denk ik: wellicht hebben ze nog een andere huiskamer en bezochten wij, vrijwel zeker, de showroom.

Taste and Tour wandeling
Om mijn smaakklieren wat te verwennen, schrijf ik mij in voor een Taste and Tour wandeling. Altijd leuk om op zo’n manier een stad te leren kennen. Ik kies voor een mix-wandeling met drank en eten. Want de gin-wandelaars gaan op stap met de belofte dat zij onderweg acht verschillende soorten gins gaan proeven. Dat lijkt mij een beetje te veel van het goede. Het gevolg is wel dat ik na het drinken van een gin-cocktail, ook nog een biertje en warme chocolademelk krijg. Gelukkig liggen er ook verschillende hapjes klaar.

Uitgaan in Belfast is een aanrader! Wij startten in The Crown. © Tom Marees

Uitgaansleven Cathedral Quarter
De smaakwandeling levert mij ook veel informatie op. Zo verneem ik dat Victoria Square het mooiste shoppingcenter heeft. Voor het uitgaansleven moet ik in de oude stad zijn, in het Cathedral Quarter. In de Donegall street en de zijstraten daarvan zijn er pubs met live muziek. Op mijn laatste dag hoor ik in The Crown dat het bij buurman Robinson’s ook gezellig is. Super gezellig zo blijkt! Er heerst een geweldige sfeer met live muziek. Elke avond. Dat had ik eerder moeten weten!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Ierland
|www.ireland.com/nl-be (Nederlandstalige website)
Toerisme Noord Ierland | www.tourismni.com
Bezienswaardigheden
Hillsborough Castle and Gardens | hrp.org.uk/hillsborough-castle
Bij aanwezigheid van de koninklijke familie is het kasteel voor het publiek gesloten.
Taste & Tour tochten | tasteandtour.co.uk
Gegidste thema stadsrondleiding | www.crumlinroadgaol.com
Eten en drinken
Restaurants | vooral in James en Howard Street
Café Parisien | www.cafeparisienbelfast.com
Overnachtingen
Europa Hotel
| Great Victoria Street, Belfast | Prima gelegen 4-sterren hotel in het centrum tegenover The Crown Bar en Robinson’s.
Vervoer
Vliegtuig | Wij vlogen met Ryanair van Brussel naar Dublin. Op de luchthaven namen we de Aircoach naar Belfast (bijna 2 uur rijden).

Klik en ontdek meer reistips over Ierland.

? PIN nu en plan later

Belfast

Foto’s: © Tom Marees

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *