Haute-Maurienne

Ontdek de winterse charmes van de Maurienne-vallei

Pal tussen het Parc national des Écrins en het Parc national de la Vanoise heb je de Maurienne-vallei. Een prachtige setting voor enkele van de kleinere, maar mooiste skigebieden die Frankrijk rijk is. Zoals vaak liggen de echte parels in de schaduw van de grote sterren!

Zielloze skidorpen
Skigebieden als Val Thorens, Courchevel of Les 2 Alpes zijn ondertussen wereldberoemd en dat is waarschijnlijk hun grootste nadeel. Massa’s volk als er sneeuw ligt, lelijke resorts die verrezen als paddenstoelen uit de grond en geen levende ziel buiten het seizoen. Als kunstmatige skidorpen waarin je eindeloos kan skiën, eten, drinken en feesten, laten ze het op het vlak van gezelligheid toch wel wat afweten. Op zich niets mis mee maar het kan anders!

maurienne

In de Maurienne-vallei vind je één van de kleinere, maar mooiste skigebieden die Frankrijk rijk is.

Bekoorlijke dorpjes voor familiale vakanties
In de Maurienne-vallei vind je enkele kleinere gebieden die samen met meer dan 150km pistes voldoende skipret waarborgen. Maar vooral bewaarden ze hun charme en bieden ze volop rust. De bekoorlijke dorpjes Valloire en Val Cenis groeiden op hun eigen ritme waardoor ze nu nog steeds stralen van authenticiteit. Ze vormen dan ook de ideale uitvalbasis voor een familiale vakantie waarin sneeuw, sfeer, bergen en samen genieten centraal staan.

maurienne

Adembenemend zicht vanaf de Canopee in Val Cenis

Wintervakantie in een prentkaartje

Vanaf het moment dat je toekomt voel je dat het goed zit. Hier bespeur je geen lelijke grijze appartementen en hopen beton. Je hebt het ‘postkaartgevoel’ dat toch net dat extra tikkeltje aan je vakantie geeft. Uiteraard kom je voor de skipret, maar skiën is niet alles. Het oog wil ook wat en het draait niet enkel om fysieke uitdagingen. Het decor en de sfeer zijn minstens even belangrijk. Hier leven het hele jaar door mensen die van hun bergen houden en die liefde graag met je delen.

maurienne

Hier vind je nog dorpjes die hun eigenheid en charme wisten te behouden.

Elk dorpje heeft specifieke troeven
Niet voor niets heeft de streek een van de hoogste percentages ‘terugkomers’. Eens hier op winterverlof geweest, blijf je ongetwijfeld terugkomen. Niet zelden gaf de skileraar nog les aan de ouders van de huidige groep leerlingen. Dit is een gastvrije gemeenschap waarin je je snel veilig en thuis voelt. Bovendien heeft elk dorpje haar eigen identiteit met specifieke troeven. Hier hoef je niet perse elke dag van zonsopgang tot -ondergang de latten op wegens enige activiteit. Daarvoor hebben ze alternatieven zat!

Flaneren door pittoreske straatjes
Wie nood heeft aan een dagje rust, kan de pracht van een dorpje als Bonneval-sur-Arc ontdekken. Door de weg te blokkeren en zichzelf van de wereld af te snijden tijdens de Tweede Wereldoorlog redden de inwoners hun gemeenschap van de Duitse ravages en plunderingen. Daardoor staat er vandaag nog het authentiek dorpje met haar kleine pittoreske stenen huisjes. Flanerend door de nauwe straatjes geniet je het best van dit stukje uniek erfgoed.

maurienne

IJs- en sneeuwsculpturen sieren de flanken van de skipistes

Kunst op de skipistes
Ook Valloire heeft een leuke troef als je jouw timing wat kunt regelen. In januari vinden er namelijk internationale competities van ijs- en sneeuwsculpturen plaats. Teams van over de hele wereld nemen het tegen elkaar op om reusachtige blokken ijs of sneeuw om te toveren tot bijzondere beeldhouwwerken. Techniek maar ook originaliteit toveren bevroren water om tot prachtige pareltjes. Randanimatie vrolijkt het evenement extra op en zorgt voor een volmaakte gezellige sfeer na een (intens) dagje op de pistes.

maurienne

Actief maar toch anders kan ook. Bijvoorbeeld met een initiatie hondensleeën of een drafje ski joering.

Actief genieten
Zoals eerder gezegd, hoeft het niet enkel om het skiën te draaien. Eveneens actief, maar dan zonder dat in volle vaart naar beneden glijden, zijn de raketwandelingen. Het prachtige landschap te midden van de nationale natuurparken nodigt uit om het wat langzamer aan te doen en honderd procent van de omgeving te genieten. Stap voor de verandering eens door de verse sneeuw in de voetsporen van een haas of vos. Adrenalinejagers gaan misschien voor een hondenslee-initiatie of een drafje ski joering. Langlaufers trekken best naar Bessans.

maurienne

Een raketwandeling door de verse sneeuw brengt je op unieke plekjes.

Thuisbasis nordic sporten
Bessans is niet alleen een mekka voor langlaufers, hier trainen ook de meeste nationale biathlonteams voor de olympische spelen! Alles wordt er in goede banen geleidt door de Belg Frédéric Lahay Goffart. Deze ex-wereldbeker biathloner verloor zijn hart aan de Haute Maurienne en kwam in de bergen wonen. Het sportief vertegenwoordigen van onze nationale kleuren laat hij nu over aan zijn zoon. Zelf concentreert hij er zich op om het jou zo aangenaam mogelijk te maken in het skigebied.

Maurienne

Proeven en smullen van lokale lekkernijen.

Volluit bourgondisch genot
Voor lekkerbekken heeft de regio meer dan de gastronomische klassiekers Tartiflette en Raclette. Bestel zeker eens het traditionele wintergerecht Farci de Bessans, een deeggebak (pastei) met een vulling van varkensvlees, rijst, paprika’s en diverse lokale ingrediënten. In de dorpscentra produceren kaasmakers de Beaufort AOC en slagers de worst ‘Diot de Savoie’. Zeker proeven! In de coöperatieve te Val Cenis kan je dagelijks het maken van deze Savoie kaas volgen bij een extra woordje uitleg.

maurienne

Op bezoek bij een dorpsbrouwer.

Beetje Belgisch
Waar het gezellig en lekker is komen graag Belgen en in Valloire verwelkomen ze je zelfs met een Semaine des Belges. Dat zijn een hoop leuke gratis activiteiten. Toevallig ontdekte ondergetekende dat zowel Valloire als Aussois over een dorpsbrouwerij beschikken die beiden meer dan behoorlijk bier maken. Na een dag actief in de ijle berglucht, smaakt me niets beter dan dat heerlijk glas gerstenat. Tip! Brasserie Galibier en Bière d’Oé zijn te bezoeken en een leuk alternatief mochten de weergoden het een dagje laten afweten.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme France Montagnes
Toerisme Haute Maurienne Vanoise
Toerisme Valloire
Toerisme Frankrijk
Bereikbaarheid
Met de wagen
| + 800km vanuit Brussel
TGV | via Parijs of Lyon tot in Modane | + 7u | www.b-europe.com
Vliegtuig | Luchthavens van Turijn en Genève liggen op resp. 130km en 170km van Modane
Ter plaatse | Gratis bus tussen verschillende dorpen van eenzelfde skigebied
Activiteiten
Run Arctic (hondenslee) | 73450 Valloire | Tel: +33 (0)6 19 52 11 19 |
www.runarctic.fr
Brasserie d’Oé | 73500 Aussois |
Artisans brasseurs à Aussois 
Ski Joering | Langlaufen | Raketwandeling | … | Reserveren via toeristische diensten
Bij slecht weer
Escape Game | Val Cenis |
www.escapegames-valcenis.com
Cooperatieve Kaasmakerij Beaufort | Val Cenis |
www.coophautemaurienne.fr
Eten en drinken
Le Paradis
| Rue Saint Sébastien | 73480 Bessans | Tel.  +33 (0)4 79 05 96 11 |
www.leparadis-bessans.com
Fort Marie-Christine | 73500 Aussois | Tél. 04 79 20 36 44 | www.fort-mariechristine.com
L’Alp de Zélie | Bovenaan télécabine de la Brive | 73450 Valloire | Tel. +33 (0)4 79 59 59 39
La Grange | Rue des Grandes Alpes 73450 Valloire Tel. +33 (0)4 79 59 06 62
Evenementen
IJs- en Sneeuwsculpturen
| Valloire | Januari | www.valloire.net
Internationale competitie hondenslee | Val Cenis | Januari | www.grandeodyssee.com
Overnachten
Grand Hôtel de Valloire et du Galibier | Rue des Grandes Alpes | 73450 Valloire |
Tel. +33 (0)4 79 59 00 95 |
www.grand-hotel-valloire.com
Hôtel Saint Charles | Chemin des Crueux | 73480 Lanslebourg Mont Cenis |
Tel. +33 (0)4 26 30 36 96 | www.hotel-saintcharles.com
Gîte de la Bâtisse | Le Villaron | 73480 Bessans | Tel. +33 (0)4 79 83 14 51 | www.gitedelabatisse.com (ook restaurant)

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *