skioord Verbier

Budgettips voor ’s werelds beste skioord Verbier

‘Om je dromen waar te maken, moet je soms wat inleveren.’ Skiën in het Zwitserse skioord Verbier stond al een tijd op Reisreporter Tom zijn sneeuwlijst. De geliefde skibestemming werd al voor de tweede keer verkozen tot ’s werelds beste skiresort en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

skioord Verbier

Skioord Verbier is goedkoper vanuit Le Châble
De oplossing voor mijn portemonnee ligt in het dal, in Le Châble. Het is niet alleen de aankomstplaats van mijn trein uit Genève, maar ook een rechtstreekse verbinding via een gondel naar het skioord Verbier. Op tien minuten wandelen van de lift vind ik een voortreffelijk betaalbaar hotel met een familiale sfeer en een uitstekend ontbijt. Hotel A Lârze telt slecht tien tweepersoonskamers. De naam verwijst naar het gebruikte bouwmateriaal: larikshout. Vanuit mijn kamer heb ik een prachtig zicht op de besneeuwde Mont Rogneux.

Locker bij de gondel
Eerlijk is eerlijk, Le Châble is nu niet meteen een bruisende wintersportplaats. Als ik na een dag skiën terugkeer met de gondel en naar mijn hotel wandel, zie ik geen mens op straat. Gelukkig zijn er wel enkele restaurantjes, waar de prijzen een stuk lager liggen dan in het skioord Verbier. Mijn ski’s en schoenen kan ik in Le Châble achterlaten in een locker bij de gondel. In Verbier hoef ik mij niet te haasten om de laatste gondel te halen. Die vertrekt namelijk pas tegen middernacht.

Glühwein bij Lumi
In theorie kan ik dus après-skiën en eten in Verbier. Voor de après-ski doe ik dat ook. Meestal in café Lumi met een glühwein of een wit biertje. Op een avond na heb ik niet gegeten in Verbier. Na het skiën vind ik het wel fijn om even te douchen en gewone kleren aan te trekken. Ik kan dan natuurlijk opnieuw naar de gondel wandelen en weer naar boven gaan, maar ik kies na een intensieve skidag liever het dichtstbijzijnde restaurant. Bovendien moet ik aan mijn budget denken.

skioord Verbier

Les 4 Valées 410 km pistes
Skioord Verbier maakt deel uit van les 4 Vallées. Met 410 km pistes verreweg het grootste skidomein van Zwitserland. Ik ben er slechts vier dagen en dan lukt mij het echt niet om alle afdalingen te maken. Daarom beperk ik mij nog tot skiën, want in het Verbier-gedeelte zijn er nog eens 33 routes uitgezet voor sneeuwwandelen, langlaufen en skitouring. Op de routekaart staan, naast de afstand, ook de stijg- en daalmeters vermeld.

skioord Verbier

Skiën over aangeharkte pistes
De pistes zijn fantastisch: breed, lang en met weinig hobbels. Omdat het niet zo druk is, kan ik van links naar rechts waaieren. Zo duurt mijn afdaling zo lang mogelijk. Een strakke slalom ziet er natuurlijk wel mooi uit, maar ja, dan ben je snel beneden. Wat ik echt geweldig vind, is om over pas geprepareerde pistes te skiën. Zonder of met weinig skisporen zien die er aangeharkt uit. Omdat les 4 Vallées zo groot is, en het nu laagseizoen is, krijg ik die kans hier elke morgen. En dan moet mijn ski-toetje nog komen…

Gastronomie langs de piste
Wintersporten in Zwitserland speelt zich niet alleen af in de sneeuw. Op de hellingen huist ook de gastronomie. Zelfbedieningsrestaurants kom je weinig tegen in het skidomein. Zwitsers houden van lekker eten en laten zich graag bedienen. Een menukaart op de piste verschilt weinig met die van een goed restaurant in de stad. Zo laat ik mij in het modern ogende restaurant La Pasay de ene dag een lamsschouder voorschotelen en geniet ik de volgende dag van de smeuïge Zwitserse kaas Vacherin met champignons.

Keukenchef uit Antwerpen
Tijdens een lunch in Le Bistrot blijkt de keukenchef een Antwerpenaar te zijn. Bert De Rijcker heeft in verschillende Belgische sterrenzaken achter het fornuis gestaan voordat hij 13 jaar geleden naar Zwitserland vertrok. In Crans Montana had hij zijn eigen restaurant dat hij uiteindelijk moest sluiten vanwege de coronaproblemen. Nu is hij in loondienst en dirigeert met de pollepel Le Bistrot, Le Flocon en de Engelse pub 3023. Het getal geeft de hoogte aan.

Gratis skipas voor -7 en 77+
In Le Bistrot spreek ik eveneens met directeur Laurent Vaucher van Televerbier, verantwoordelijk voor het skigebied. De liftpassen zijn door de energiecrisis niet veel duurder geworden. Kinderen tot 7 jaar en ouderen, die hun 77ste verjaardag achter de rug hebben, betalen bij hen zelfs helemaal niets. Opvallend veel ouderen hebben nog een uitstekende conditie en genieten jaarlijks van dit aantrekkelijke aanbod.

Ruim 100 km per uur
Je hebt snelle en langzame skiërs. Dat verschil heb je echter niet wanneer je met de zipline naar beneden raast. Hangend in een tuigje aan een katrol gaat iedereen met ruim 100 km per uur 1,4 km lang van 3 300 meter naar bijna 2 900 meter. Zelf heb ik daar wat moeite mee, omdat ik geen enkele mogelijkheid heb om in te grijpen, maar het is wel mooie ervaring. Ik vlieg als het ware over de gletsjer en heb een mooi zicht op het skigebied. Trots vertelt de beheerder dat deze zipline de langste van de Alpen is.

In het spoor van een topskiër
Op mijn laatste skidag verrast de toeristische dienst mij met een prachtig skitoetje. Mijn begeleider vandaag is de Zwitserse topskiër Justin Murisier. Omdat Verbier hem sponsort, neemt hij journalisten af en toe mee op sleeptouw. Met zicht op het Rhônedal skiën we in het gebied van Les 4 Valées van La Tzoumaz. Tijdens onze liftpauzes vertelt hij over zijn sneeuwavonturen, maar het mooiste zijn natuurlijk onze afdalingen. Ik probeer zijn spoor te volgen. Hij doet het gelukkig zeer rustig aan. Prachtig om zijn beheerste techniek van zo dichtbij te zien.

Ging jij al op de latten in het Zwitserse skioord Verbier?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er enkele gezellige of lekkere adresjes? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme skioord Verbier | Internet: verbier.ch
Toerisme kanton Valais (Wallis) | Internet: valais.ch/en/home
Toerisme Zwitserland | Internet: myswitzerland.com/nl-be/bestemmingen/wallis
Bereikbaarheid
Met het vliegtuig | Reisreporter Tom vloog met Brussels Airlines naar Genève (vliegtijd 85 min). Verder met de trein, die vertrekt vanaf de luchthaven, naar Le Châble (één keer overstappen, reistijd 2u 14 min). Prachtige treinrit langs het Meer van Genève. De trein stopt onder andere in Lausanne en Montreux.
Met de auto | Brussel-Le Châble 738 km.
Overnachten
3-sterrenhotel A Lârze | Internet: alarze.ch
Eten en drinken
Restaurant La Pasay | Internet: lapasay.ch/en
Restaurant Le Bistrot | Les Attelas, 1936 Verbier | Tel.: +41 (0) 27 775 25 79 Internet: le-bistrot.ch/fr
Pin nu en plan later

📌 Pin nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *