Expo Animalia 2023

GESPOT: wilde dieren tussen treinen tijdens Expo Animalia

Tijdens de nieuwe bijzondere tentoonstelling ‘Animalia’, maak je in het NMBS-museum Train World, een poëtische en wetenschappelijke reis. Die excursie staat in het teken van milieubescherming. En daarbij speelt de trein een sleutelrol als duurzaam vervoermiddel. Tijdens de opening van Expo Animalia gingen wij op verkenning.

Expo Animalia stimuleert aandacht voor ons milieu
Dat ons klimaat in nood verkeert, de biodiversiteit bedreigd is en de ecologische en sociale crisis tot actie roepen, is een wijdverspreid besef. Train World wil met deze nieuwe tentoonstelling een steentje bijdragen. Daarom engageerde het spoorwegmuseum de Belgische kunstenaar Pierre-Yves Renkin als gastartiest om een twintigtal dierencreaties tentoon te stellen. Deze dierlijke kunstvoorwerpen toont hij tussen locomotieven, treinstellen en spoorwegmateriaal.

Expo Animalia is opgebouwd rond drie thema’s:

  1. biodiversiteit en massa-uitstervingen;
  2. klimaatveranderingen en ecologische bedreigingen
  3. de voordelen van de trein.


Privéverzameling in rariteitenkabinet
Op de eerste verdieping, in zaal Pays de Waes, confronteert kunstenaar Pierre-Yves Renkin ons met zijn ongewone wereld. Deze ‘tovenaar van het levende’ stelt er een gedeelte van zijn privéverzameling tentoon als een heus rariteitenkabinet. Speciaal voor Expo Animalia verspreidde hij een twintigtal kunstwerken tussen de permanente collectie van Train World. Deze dierensculpturen gaan in dialoog met de verschillende spoorwegverzamelingen in het museum.

Techniek, muziek en tekeningen laten Expo Animalia tot de verbeelding spreken
Onderweg botsen we op olifanten, een gorilla, een giraf, een reuzenschildpad, een indrukwekkende reuzenmanta en een krokodil. Samen met de oude locomotieven en de vele spoorwegschatten die hen omringen, versmelten ze tot een mooi en tot de verbeelding sprekend geheel.

Om deze dierencreaties nog beter tot hun recht te laten komen, in symbiose met de spoorwegcollectie, vroeg Train World aan  striptekenaar François Schuiten en de scenografen van ExpoDuo om deze unieke tentoonstelling te voorzien van klank en licht.

Tot slot creëerde componist Bruno Letort, die meewerkte aan het laatste album van Stromae, voor Expo Animalia een originele soundtrack. Dierengeluiden versterken in elke kamer de indrukwekkende aanwezigheid van een bestiarium dat plots tot leven lijkt te komen voor onze ogen.

Trein als duurzaam vervoermiddel
In Expo Animalia krijgt de trein veel aandacht als een duurzame vorm van mobiliteit. In de strijd tegen de klimaatverandering draagt de hele spoorwegsector, met zijn lage CO2-uitstoot, bij tot een beter milieu. Dat komt door de verhouding tot het aantal vervoerde reizigers of goederen die een spoorlijn heeft tegenover ‘klassiek’ transport. Bovendien hebben sporen minder verhard grondoppervlak nodig dan een weg!

Treinen zijn het antwoord op duurzaam reizen
Wij doolden er rond in het rariteitenkabinet met zeldzame voorwerpen, documenten en unieke archiefstukken. Parallel aan deze wandeling voelden we poëtische emoties. In verschillende ruimtes van het museum confronteerden de thema’s ons heus met de voordelen van de trein als duurzaam vervoermiddel.

De trein spoorde van oorzaak naar oplossing!
Waar oorspronkelijk de trein symbool stond voor de industriële revolutie, die op haar beurt leidde tot een immense vooruitgang, bracht het gelijktijdig drastische, schadelijke gevolgen voor ons milieu. Nu echter wordt de trein het antwoord op de behoefte om duurzamer te reizen!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Train World | Internet: trainworld.be/nl | Spoorwegstation Schaarbeek, Prins Elisabethplein 5 Schaarbeek
Expo Animalia loopt nog tot 5 november 2023
Openingstijden | Van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 u. Laatste toegang om 15.30 u | Een bezoek duurt gemiddeld 2 uur.
Toegangsprijzen | Volwassenen: 15 euro – Familieticket (2 volwassenen en 3 kinderen tot 17 jaar): 45 euro – Kortingen voor rechthebbenden.
Toegankelijkheid | Expo Animalia in Train World is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *