Schaarbeek: Train World Museum

Schaarbeek in de ban van de spoorwegen

Vier hallen, een brede promenade en een knap gerenoveerd Schaarbeeks stationsgebouw vormen het decor van het museum Train World. Een plek waar het verleden, heden en de toekomst van de spoorwegen naadloos in elkaar vloeien. Overnachten deden we in het bijzondere Train Hostel, slechts een van de vele indrukwekkende haltes.

Je komt het museum binnen langs de originele loketten. Hier staan onder meer uniformen uit de verschillende periodes tentoongesteld met als blikvanger de prachtige staatsie-uniformen die men droeg bij officiële gelegenheden. Je ziet er maquettes van prestigieuze stations, waaronder de  spoorwegkathedraal Antwerpen-Centraal. Maar ook knap gemaakte treinmodellen op schaal en, wie kent er nog de kartonnen treinkaartjes van vroeger?

Maquettes van prestigieuze stations waaronder de spoorwegkathedraal Antwerpen-Centraal

Maquettes van prestigieuze stations waaronder de spoorwegkathedraal Antwerpen-Centraal

Van 60 naar 165 km per uur
De rit door het museum start bij de pionier van de spoorwegen: de stoomlocomotief. De replica van Le Belge, afgeleverd door Cockerll in 1835, kan je er bewonderen. Net zoals een waterkolom die het waterreservoir van de stoomlocomotief vult. Tien jaar later werd Le Pays de Waes,  in de volkstaal  ‘Pietje Waes’, ontworpen voor de smalspoorlijn Antwerpen – Gent. Die haalde toen al een snelheid van 60 km per uur.

Maar de meest fascinerende machine hier ooit gebouwd, is de Type 12 Atlantic uit 1939. Deze gestroomlijnde locomotief verbrak het wereldsnelheidsrecord met 165 km per uur! Daarna verscheen de diesellocomotief die met de reeks 15 op deTrans Europ Express de verbinding tussen grote Europese steden moest verwezenlijken. De Thalys en de Italo zijn de volgende in het rijtje van hogesnelheidstreinen en zijn al toe aan een tweede generatie. Vandaag nemen ze, in tegenstelling tot hun voorgangers,  rondere en meer aerodynamische vormen aan.

Verschillende generaties treinen. Maar de Type 12 Atlantic uit 1939. maakt het meest indruk.

Verschillende generaties treinen. Maar de Type 12 Atlantic uit 1939. maakt het meest indruk.

Vrouwen bij het spoor
Een bonte verzameling van meer dan 1000 voorwerpen, 64 projecties en 20 interactieve opstellingen bieden een spectaculaire blik op het verleden van ons land als spoorwegpionier. Enkele voorbeelden zorgen voor een perfect gereconstrueerde inrichting van de rijtuigen: de houten, en vervolgens de metalen rijtuigen, de spooktrein kort voor de bevrijding, de hospitaaltrein, de Koninklijke suite, de treinen van de compagnie des wagons-lits en de posttrein.

Vergeet zeker niet de verhalen van de mensen van het spoor te ontdekken. Niet alleen de passagier (als pendelaar of toerist) komt aan bod, maar ook: de spoorwegarbeider, de persoon die de wissels bedient (‘van hendel tot computermuis’) en de al dan niet vrouwelijke overwegwachter. Centraal staat een authentiek spoorweghuisje in de stijl van de jaren 50 dat illustreert waar de baanmeester, die op de werkplek 24 uur per dag aanwezig moest zijn, met zijn gezin woonde.

Van de eerste 'primitieve' treinen naar reizen in de 'grandeur'van weleer

Van de eerste ‘primitieve’ treinen naar reizen in de ‘grandeur’van weleer

Het Vlaamse neo-renaissancestijl station van Schaarbeek en Trainhostel

Het Vlaamse neo-renaissancestijl station van Schaarbeek en Trainhostel

Treinreis op het dak
Het moet spectaculair geweest zijn; een enorme kraan hees een spoorwegwagon boven op het dak van het knappe Train Hostel. Bovendien valt je oog er onmiddellijk op als je in de straat voorbijkomt. Ongetwijfeld is de luxueuze suite ‘Orient Express’ met privéterras, die hierin onderdak vond, het paradepaardje van het hele hotel. Natuurlijk ademt Train Hostel het spoorwegleven: borden, signalen, oude koffers, affiches, oude telefoons, stukken van wissels, plannen van machines. Alles is tot in de puntjes verzorgd. Zelfs originele couchettes vormen het decor van je slaapkamer.

In Trainhostel vormen couchettes het decor van je slaapkamer

In Trainhostel vormen couchettes het decor van je slaapkamer

Met zijn grote creativiteit heeft decorontwerper François Schuyten, net als in Train World, ook hier zijn stempel gezet. Door zijn opwaardering werd Train Hostel terecht laureaat van de prijs Bruoscella 2013. Meer dan een bezoek waard met het hele gezin.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Train World | Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek | Tel. +32 (0)2 224 74 98 | Bezoek met audiogids of met gids voor groepen.
Train Hostel | Georges Rodenbachlaan 6, 1030 Schaarbeek | Tel. +32 (0) 2 808 61 76 | E-mail:[email protected]
Het hotel heeft o.m. 15 compartimenten met 6 couchettes, 1 suite en 21 kamers met 2 tot 9 bedden. Prijzen: voor ieders budget, vanaf 20 € per bed.
Eten en drinken
RN Express (in het station van Schaarbeek) | Tel. +32 (0)2 241 88 14 en +32 (0)2 381 03 22 voor groepen

Foto’s © Herman Taelman | Wikimedia Commons | Sophie Collard

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *