Beleef de avontuurlijke treinreis van Peking naar Hankow in Train World

Train World pakt de volgende maanden uit met een bijzondere tijdelijke tentoonstelling. Het nationaal treinmuseum neemt je mee naar China om er de bouw van de spoorlijn van Peking naar Hankow te herbeleven. Ons land had een belangrijk aandeel in de aanleg van deze 1.214 km lange spoorlijn.


Langste spoorlijn in China
Nog tot 10 oktober kan je in Train World, naast het spoorwegstation Schaarbeek, het onbekende maar daarom niet minder indrukwekkende verhaal van de bouw van de langste spoorlijn in China herbeleven. Hankow, dat nu tot Wuhan behoort, ligt in het zuiden van China en Peking in het noorden. Zeven jaar lang werkten tienduizenden arbeiders aan deze gigantische onderneming. De toen 37-jarige Belgische ingenieur Jean Jadot stond aan het hoofd van het project.

Belgen bouwden mee aan de spoorlijn van Peking naar Hankow
Omdat ook Belgen meebouwden aan de spoorlijn, grijpt Train World de vijftigste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen België en de Volksrepubliek China aan, om een grote tentoonstelling te houden. Hoewel de nadruk op de bouw van de langste spoorlijn in China ligt, krijgt de expositie ook een artistieke dimensie mee. Twee kunstenaars, François Schuiten en Li Kunwu, maken originele werken rond de aanleg van de spoorlijn.


Tekeningen verrijken de tentoonstelling
De fabelachtige tekeningen van stadsbeelden en gebouwen van François Schuiten genieten grote bekendheid. Denk maar aan ‘De Duistere Steden’. Li Kunwu is een autodidactisch Chinees kunstenaar. Hij kiest in zijn kunstwerken vaak voor inkt en schetst zo het leven in China. Hij heeft veel aandacht voor authentieke details en geeft zijn figuren een karikaturaal uiterlijk die zijn tekeningen nog meer laten spreken. Naast het historische avontuur heeft de tentoonstelling ook aandacht voor de wonderlijke ontwikkeling van de spoorwegen in het hedendaagse China aan de hand van zijn hogesnelheidsnetwerk.

Expo van peking naar hankow

Levensgrote poppen vertellen boeiende verhalen
Kunwu en Schuiten werkten samen voor de originele tekeningen rond het thema van de constructie van de spoorlijn ‘Van Peking tot Hankow’. Ander werk van Li Kunwu, geïnspireerd door het Chinese spoorweguniversum, verrijkt de tentoonstelling. Enkele sleutelfiguren van de expo vertellen via levensgrote sprekende poppen hun boeiende verhaal. Ze voeren je mee naar de tijd van toen waardoor je dit ongelofelijke avontuur mee beleeft. Tijdens je bezoek aan de expo reis je naar het Chinese Middenrijk.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Train World | Station Schaarbeek | Internet: trainworld.be/nl
Openingstijden | van dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 u. (laatste toegang om 15.30u) | Gesloten op maandag
Tickets | online via [email protected]
Discovery Ticket | 50 % korting op je treinreis (2de klasse) heen terug naar Schaarbeek
Tentoonstelling ‘Van Peking tot Hankow’ | Loopt nog tot en met 10 oktober
Meer nieuws over daguitstappen in Vlaanderen, Brussel of Wallonië vind je in onze nieuwsrubriek.

Bezocht jij reeds de tentoonstelling ‘Van Peking tot Hankow’ in Train World?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring.
Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Prachtige foto’s geschoten in het treinmuseum?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

Tekst: Fons Jacobs
Beeldmateriaal: © Train World

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *