Speelgoedmuseum

Speelgoedmuseum Mechelen viert veertigste verjaardag

Veertig jaar na de start van het Speelgoedmuseum in Mechelen is deze toeristische trekpleister uitgegroeid tot de grootste in zijn soort in Europa. Vooral omdat dit geen kijkmuseum maar een doemuseum is waar bezoekers een actieve rol spelen! En nu voert een ganzenbordparcours je langs leerrijke doe-opdrachtjes!

Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum gaf einde april het startschot voor feestelijke verjaardagsmaanden die tot aan de grote vakantie zullen duren. Samen met hun (groot)ouders zijn vier- tot negenjarige bezoekers er de eregasten.

Ganzenbordparcours
Voor de veertigste verjaardag is een ganzenbordparcours uitgewerkt. De bezoekers stippelen hun eigen weg uit door de dobbelstenen te gooien die hen langs een vier kilometer lange wandelweg doorheen het speelgoedmuseum leidt. Ze zijn dan gemiddeld anderhalf uur onderweg om – liefst in familieverband – toffe en leerrijke doe-opdrachtjes uit te werken. Op de route komen ook traditionele spellen zoals bikkelen en het spelen met tollen aan bod. Hoe dat moet, leren de jongsten onder de bezoekers van hun begeleidende ouders, oma’s en opa’s die op hun beurt dan weer de knepen van beyblades en aanverwante kunnen aanleren.

Speelgoed is erfgoed
Dat gebeurt niet allemaal louter speels en amusant maar is wetenschappelijk onderbouwd en in interactie met de bezoekers. Het Speelgoedmuseum in Mechelen legt daarenboven de nadruk op de belangrijkheid van speelgoed als erfgoed. Iedereen heeft ervaring met speelgoed en het museum doet er alles aan om dat levendig te houden. Spelen is iets van alle tijden. Ook al gaat de vrijetijdsbesteding andere richtingen uit, het museum is van plan om op die evolutie in te spelen. Interactiviteit is hierbij het slagwoord.

Nicky in feestkleedje
In het veertigste bestaansjaar van het museum kreeg mascotte Nicky een feestkleedje aangepast. De volgende maanden speelt ze een hoofdrol zoals ze dat trouwens ook al deed in de film ‘Een dolle reis door het Speelgoedparadijs.’ Het Speelgoedmuseum in Mechelen beschikt vandaag over een unieke collectie van 35.000 stuks speelgoed en spellen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Speelgoedmuseum Mechelen | Nekkerspoelstraat 21, 2800 Mechelen | Tel 015 55 70 75 | Internet: speelgoedmuseum.be | E-mail: [email protected]
Openingsuren | Dinsdag tot en met zondag 10-17u
Toegankelijkheid | Speelgoedmuseum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens | Honden niet toegelaten.
Bereikbaarheid
Met de auto | Afrit 9 Mechelen-Noord (uit Antwerpen) Afrit 10 (uit Brussel) – Bruine wegwijzers ‘Speelgoedmuseum’
Parkeren | Parkings station Nekkerspoel en Zandpoortvest (500 meter) gratis in het weekend – Parking Douaneplein(650 meter) gratis.
Trein en bus | Station Mechelen Nekkerspoel

Tekst: Fons Jacobs | Beeldmateriaal: Speelgoedmuseum Mechelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *