vakantie in Dubai

10 tips voor een verrassende vakantie in Dubai

Anno 2023 is Dubai er niet enkel voor de ‘rich and famous’. Ook de toerist die zoekt naar cultuur, zon, verwondering en opwinding vindt er zijn ding. Uiteraard, alles overgoten met een licht decadent sausje. Check reisreporter Igors budgettips voor een verrassende vakantie in Dubai.

1. Kies een late vlucht voor je vakantie in Dubai
Tijdens mijn vakantievoorbereiding raak ik heel even de kluts kwijt. Het overaanbod aan mogelijkheden in Dubai maakt mij danig nerveus. Ik besluit een avondvlucht te boeken, waardoor ik ’s ochtends vroeg in Dubai land. Ik beslis te ontbijten in stijl én op hoge hoogte. De taxi brengt me naar de Burj Khalifa. Met zijn 828 m is dat nog steeds het hoogste gebouw ter wereld. In het gebouw ligt – op zo’n 442 m – restaurant At mosphere, meteen het hoogste restaurant ter wereld en mijn eerste ontbijtstek.

2. Ontbijten in stijl
Wie de Burj Khalifa wil bezoeken, koopt meestal een ticket voor het observatiedek At the Top. Dat is gelegen op de 124e verdieping, op zo’n 452 m hoogte. Een ticket kost minimum € 40, afhankelijk van het uur van bezoek. Restaurant At mosphere – gelegen in het Armani-hotel – bevindt zich op de 122e verdieping. Een ontbijt kost hier eveneens ongeveer € 40, maar voor die prijs krijg je er een ontbijt in stijl bij. En onder ons gezegd en gezwegen: het is er een stuk gezelliger en minder toeristisch dan At the Top. Het uitzicht is bovendien nagenoeg hetzelfde. En ja; geen probleem als je hier wat rondloopt om 360 graden van het uitzicht te genieten.

vakantie in Dubai

3. Niets is wat het lijkt in Dubai
De eerste drie nachten van mijn vakantie in Dubai verblijf ik in de Al Seef-wijk, een nieuwe hippe trendy wijk, pal naast de historische 19e-eeuwse Al Bastakiya-wijk. Al Seef kleeft tegen de Dubai Creek aan en bestaat uit twee delen: een centrale boulevard vol restaurants en winkels met zicht op de Dubai Creek en een Arabisch gedeelte vol smalle straatjes en bruinkleurige lemen huizen. Het Arabische deel loopt even verder over in de Al Bastakiya-wijk. Al Seef mag er dan wel uitzien als een knap gerestaureerde 19e-eeuwse stadswijk, niets is minder waar. Het is een gloednieuwe wijk die enkele jaren geleden werd ontworpen. Desalniettemin is Al Seef één van de meest sfeervolle wijken van Dubai.

4. Shoppen à gogo
Aan shoppingmogelijkheden geen gebrek in Dubai, met de Dubai Mall als één van de grootste shoppingmalls ter wereld. Je vindt er zowel exclusieve flagshipstores als alledaagse budgetboetieks. Verwacht je aan meer dan 1 200 shops, verdeeld over 4 verdiepingen. Ook de internationale luxewarenhuisketens als Galeries Lafayette, Debenhams en Bloomingdales beschikken in de Dubai Mall over uitgebreide panden vol verleidelijke luxeproducten. Shoppingfanaten weten waarheen. Persoonlijk heb ik het niet zo begrepen op aircogekoelde winkelparadijzen. Geef mij maar de sfeer van de Old Souk en de Spice Souk, twee authentieke soeks die je terugvindt langs de Dubai Creek. Afbieden is hier de boodschap.

vakantie in Dubai

5. Dubai van oost naar west en van noord naar zuid
Dubai is uitgestrekt, zeer uitgestrekt. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Gelukkig heb je enkele alternatieven: de metro is niet alleen praktisch en goedkoop, maar ook superdruk. Daarnaast kan je ook kiezen voor een taxi. Die is in Dubai – verrassend genoeg – relatief goedkoop. Te voet gaan is echter geen aanrader. Wat soms dichtbij lijkt, is hier meestal ver weg. Een blokje om betekent in Dubai soms een immense omweg. En dan is er nog die drukkende warmte. Mijn advies? Kies voor de handige taxi.

vakantie in Dubai

6. Een vleugje cultuur
Aan musea geen gebrek in Dubai. Welk je meepikt, hangt volledig van goesting en smaak af. Ik bezocht het gloednieuwe Museum of the Future, ontegensprekelijk dé nieuwste eyecatcher van Dubai. En dan heb ik het niet enkel over het indrukwekkende museumgedeelte, maar eveneens over het buitenzicht. Het visuele pareltje kan je omschrijven als een architecturaal meesterwerk vol oriëntaalse invloeden. Binnenin wordt je een inkijk gegund in de wereld binnen 50 jaar. In de Dubai Mall bezocht ik dan weer Infinity des Lumières, een visueel bedwelmend spektakelstuk dat ons via 3D een intrigerende inkijk bezorgt in het leven van Vincent Van Gogh. Daarnaast is er nog een 3D-expo rond het 19e-eeuwse Japan.

vakantie in Dubai

7. On the beach
Wie wil relaxen aan het strand, is in Dubai verzekerd van een brede keuze aan mogelijkheden. Sommige stranden zijn privé – lees: verbonden aan een luxehotel – andere zijn openbaar. Ondanks het mooie weer zijn de meeste stranden vaak dunbevolkt. Hier dus geen toestanden als tijdens een zomers topweekend aan de Belgische kust, waar het soms drummen is voor een plaatsje. Populaire stranden zijn o.a. Kitesurfing Beach, Jumeirah Open Beach (een publiek strand), 4×4 Beach, Bu Qtair Beach, Black Palace Beach en Sunset Mall Beach.

vakantie in Dubai

8. Hop On Hop Off
Zoals ik hierboven al aanstipte, maakte ik voor mijn verplaatsingen regelmatig gebruik van taxi’s. Eén dag kocht ik een ticket voor de zogenaamde Hop On Hop Off-bus, waarmee ik enkele verderaf gelegen plaatsen – zoals de Dubai Marina en The Palm – verkende. Omdat de bussen verschillende stopplaatsen hebben – meestal in de nabijheid van toeristische highlights – en omdat ze nagenoeg het volledige emiraat doorkruisen, is een Hop On Hop Off-bus interessant om zonder al te veel stress Dubai te doorkruisen. Een huurauto is minder interessant: het verkeer is druk terwijl het soms moeilijk is om ergens je auto kwijt te geraken.

9. Overnachten in Dubai
Ik sliep drie nachten in het Al Seef Heritage Hotel in de populaire Al Seef-wijk en twee nachten in de RIU Dubai pal op het strand. Het Al Seef Heritage Hotel bevindt zich in de gelijknamige Al Seef-wijk. Het hotel is ondergebracht in 10 traditionele Arabische huizen, verspreid tussen de stegen, pleintjes en straten van een traditionele soek. Dit sfeervol hotel is de ideale setting voor wie de Arabische stadsvibes wil voelen en voluit wil genieten van de lokale gastvrijheid. De kamers ademen oriëntaalse sfeer uit en beschikken bijna allemaal over een terras. Het hotel-restaurant serveert zowel ontbijt als diner.

Het RIU Dubai is gelegen aan het uitgestrekte zandstrand van het Deira-eiland, op een figuurlijke steenworp van de Dubai Creek en van de voornaamste toeristische highlights. Het hotel biedt een all-inclusive service en telt 750 kamers. Naast de drie zwembaden kunnen de klanten eveneens terecht op één van de vele ligstoelen aan het strand. Voor de kinderen is er het Splash Water World, een waterpark vol glijbanen en andere kindvriendelijke waterattracties. Naast het uitgebreid buffetrestaurant, heb je de keuze uit drie themarestaurants, waaronder Aziatisch en Libanees.

10. Met Emirates naar Dubai
Ik vloog vanuit Brussel met Emirates naar Dubai. Vliegen met de totaal vernieuwde Boeings 777 kan zowel tijdens een dag- als nachtvlucht. Emirates businessclass is werkelijk absolute top: de uiterst comfortabele businessclassstoelen kunnen tot bedden omgevormd worden. De catering is van hoog niveau met een brede keuze aan gerechten, begeleid door verleidelijke topwijnen. Los daarvan zijn het vooral de talrijke extra’s die van de vlucht een absolute topper maken. Je hebt toegang tot de lounges – zowel in Brussel als in Dubai – geniet van een uitmuntende service en wordt met een limousine thuis opgepikt. Eenmaal in Dubai gearriveerd, werd ik eveneens gratis naar mijn hotel gebracht. Ook op de terugvlucht geniet je van hetzelfde regime: gratis ophalen in je hotel in Dubai, en een stijlvolle limorit van Zaventem naar je thuisadres.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Voor je vakantie in Dubai heb je een internationaal paspoort nodig. Dubai maakt – net als Abu Dhabi en Ras-al-Khaimah – deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten. Er zijn geen grenzen tussen de verschillende emiraten.
Beste reisperiode: tussen oktober en april is geschikt als afreisdatum. Tussen december en maart moet je wel rekening houden met veel neerslag. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen er tot 40° of meer oplopen.
Toerisme Dubai | Internet: visitdubai.com/nl
Emirates | Internet: emirates.com
Bezienswaardigheden
Burj Khalifa tickets | Internet: observatiedek At the Top
Dubai Mall | Internet: thedubaimall.com
Old Souk en de Spice Souk | Internet: visitdubai.com/nl/articles/ultimate-guide-to-dubai-souks
Museum of the Future | Internet: museumofthefuture.ae/en
Infinity des Lumières | Internet: infinitylumieres.com
Dubai Marina | Internet: visitdubai.com/nl/articles/a-guide-to-dubai-marina
The Palm Jumeirah | Internet: visitdubai.com/nl/places-to-visit/palm-jumeirah-2
Eten en drinken
At.mosphere Dubai | Internet: atmosphereburjkhalifa.com
Overnachten
Al Seef Heritage Hotel | alseef.ae/en/stay/al-seef-heritage-hotel-dubai-curio-collection-by-hilton
Riu Dubai | Internet: riu.com/nl/hotel/verenigde-arabische-emiraten/dubai/hotel-riu-dubai

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *