Op weekend buiten Praag: Cesky raj of het Boheems Paradijs

6 romantische uitstapjes buiten Praag

Een romantisch weekendje weg is nooit een slecht idee. Tsjechië beheerst de kunst van de romantiek, niet alleen in Praag, maar ook op niet meer dan een uur rijden daarvandaan. Deze 6 plekjes buiten de hoofdstad garanderen romantische sferen.

1. Nelahozeves
De bekendste trekpleister hier? Het kasteel van Nelahozeves dat slechts 35 km ten noorden van Praag ligt boven de Vltava rivier. In deze burcht, verbouwd in de renaissancestijl, kun je een belangrijke collectie van de invloedrijke Lobkowiczfamilie bewonderen. Ook leuk om te doen: de Lobkowics beschikken over een wijngaard waar nog altijd wijnproeverijen doorgaan.

2. Boheems paradijs (Cesky raj)
Dit indrukwekkende natuurpark ligt ongeveer 90 km ten noordoosten van de hoofdstad. In Cesky raj ofwel ‘Boheems paradijs’ ontdek je de prachtige zandsteenvormen, die ver boven het landschap uitsteken. Grillige rotsformaties en romantische bossen wisselen elkaar af en verschillende wandelpaden lopen door dit rotsgebied tussen Jicin en Zelezny. Deze toeristische stadjes hebben een schilderachtig historisch centrum met winkeltjes, gezellige restaurantjes en een paar interessante bezienswaardigheden.

Op weekend buiten Praag: Karlstejn

Weekendje buiten Praag: Karlstejn

3. Karlstejn
Burcht Karlstejn, op 20 km ten westen van Praag, bereik je het makkelijkst per trein. Deze burcht, een de meest bezochte van Tsjechië, bevindt zich in de vallei van de rivier Berounka. Karel IV liet dit imposante stulpje bouwen om de koninklijke schatten, waaronder kroonjuwelen, in te bewaren. Van op de heuvel, waar de burcht staat, kan je de bosrijke omgeving al wandelend verkennen. Tip: zoek naar knappe uitzichtpunten op de rotskliffen want beneden ligt het pittoreske gehucht Sv. Jan pod Skalou.

4. Konopiste
Het schitterende kasteel Konopiste, de laatste residentie van Frans Ferdinand d’Este, de troonopvolger van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, vind je 50 km ten zuidoosten van Praag. Frans Ferdinand was een fanatieke verzamelaar van alles waarop Sint-Joris stond afgebeeld. Bovendien was het kasteel voorzien van alle toenmalige comfort – toiletten met spoeling, een lift en een centrale verwarming. Een bezoek aan dit kasteel kan je perfect combineren met een verblijf bij Golf Resort Konopiste: bekend om haar wellness en golfmogelijkheden.

Weekendje buiten Praag: Konopiste

Weekendje buiten Praag: Konopiste

5. Kutna Hora
Kutna Hora, erkend door Unesco, is een klein uurtje rijden van Praag. De stad wordt ook wel ‘de zilverstad’ genoemd, naar de zilvervoorraden die in de grond te vinden waren. Die zilvermijnen zorgden er voor dat Kutna Hora uitgroeide tot een welvarend stadje met kostbare bouwwerken. Zo zijn de kathedraal van St. Barbara en het Ossuarium voorname bezienswaardigheden. Dat laatste bevat skeletten van minstens 40.000 personen die de ornamenten van de kapel volgen. Bewandel daarna beslist het lange, brede pad Barborska dat je langs het Jezuïtencollege voert.

Weekendje buiten Praag: Kutna Hora

Weekendje buiten Praag: Kutna Hora

6. Zbiroh
Slechts 20 minuten van Praag, in het pittoreske landschap van het natuurgebied Krivoklatsko, bevindt zich Chateau Zbiroh: een neo-renaissance kasteel uit de 12de eeuw waar je, net zoals keizer Rudolph II en Charles IV, kan overnachten. Het decor neemt je terug in de tijd van aristocraten, koningen en prinsen terwijl je een balletje mini-golf slaat, paardrijdt, vist of ontspant in de wellness. Meer actie nodig? In de buurt van Zbiroh vind je nog meer historische kastelen zoals Krivoklat, Tocnik en Zebrak. Ook de grotten van Koneprusy zijn een aanrader.

Weekendje buiten Praag: Zbiroh

Weekendje buiten Praag: Zbiroh

Snel bereikbaar
Vanaf febuari vliegt Transavia dagelijks, behalve op zaterdag, vanaf Eindhoven naar Praag en terug. Ook Luxair, de Luxemburgse vliegmaatschappij, krijgt dit jaar een directe verbinding naar de Tsjechische hoofstad.

Bron en foto’s © Czech Tourism

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *