De beste budgettips voor Lissabon deel 1

Lissabon verdient beslist een plek op je bucketlist. Hiervoor zorgen niet alleen de prachtige vergezichten, musea, kastelen, parken, maar ook het goede eten en de heerlijke wijnen. Enkele smakelijke budgettips om je bezoek niet langer uit te stellen. Deel 1: overnachten en nightlife in Lissabon.

Goed en goedkoop overnachten in de beste hostels ter wereld
Wie graag op een goede, centrale locatie wil overnachten tijdens een citytrip en hiervoor niet de hoofdprijs wil betalen, heeft Lissabon een uitgebreid assortiment. Volgens de bezoekers van de website Hostelworld.com behoren de hostels in Lissabon zelfs tot de top van de wereld. In deze 3 slaap je alvast als een roosje.

1. Traveller’s House
The Travellers House ligt in het meest historische en centrale gedeelte van Lissabon, de wijk Baixa, en bevindt zich op loopafstand van veel belangrijke bezienswaardigheden en interessante plekken van de stad. Het hostel is gevestigd in een 250 jaar oud gebouw en biedt reizigers veel comfort en goede service in een vriendelijke en intieme sfeer. Je kan er slapen in een één- of tweepersoonskamer of op een slaapzaal.

2. Rossio Hostel
Rossio Hostel ligt zeer centraal in de wijk Baixa en de dichtbij gelegen openbaar vervoersvoorzieningen bieden de mogelijk om ook snel en eenvoudig andere wijken te verkennen. Gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer en genieten van grote gemeenschappelijke ruimtes met gratis Wifi.

Lissabon: Living Lounge Hostel

Lissabon: Living Lounge Hostel

3. Living Lounge Hostel
Living Lounge Hostel is een kunstzinnige accommodatie. Elke kamer en slaapzaal in het hostel zijn unieke kunstwerken op zich die ontworpen zijn door lokale kunstenaars. Living Lounge ligt in het hart van het toeristische centrum van Lissabon, op de grens tussen de chique wijk Chiado en het historische Baixa. Het Baixa-Chiado metrostation is letterlijk aan de overkant van de straat, waardoor bezoekers snel naar het dichtstbijzijnde strand van Lissabon kunnen afreizen of naar het uitgaanscentrum van Lissabon – de Barrio Alto – kunnen gaan.

Profijtelijke pensions
Naast de hostels is het ook een aanrader om te overnachten in een pension ofwel pensões in het Portugees. Vooral rond Rossio, Praça dos Restauradores en Praça da Figueira zijn veel van deze pensões gevestigd. De goedkoopste pensões in Lissabon staan in de straten Rua das Portas de Santo Antão en Rua da Glória. Zelfs in een wat duurdere wijk zoals Chaido zijn nog goed betaalbare pensions te vinden. Meer info: www.visitlisboa.com

Kamperen in het Parque de Monsanto
Wie een stedentrip naar Lissabon wil maken, maar eens iets anders wil dan een verblijf in een hotel, kan er ook voor kiezen te overnachten in een tent, caravan of bungalow op Lisboa camping. Deze camping ligt in het bosrijke park Parque de Monsanto dat bijna een kwart van de stad beslaat. Voor veel inwoners van Lissabon is dit park een favoriete plek om even bij te komen. Verder zijn er faciliteiten genoeg op het campingterrein waaronder twee tennisbanen, een zwembad, skatebaan, speeltuinen, midgetgolf, meerdere cafés, restaurants en winkels.

Lissabon: gezellige terrassen in de wijk Chiado

Lissabon: gezellige terrassen in de straten

Restaurants & nightlife
1. Voordelig uit eten in Lissabon
Lissabon is één van de prijsgunstigste Europese hoofdsteden om op restaurant te gaan. In de oude wijken Barrio Alto en Alfama is er een groot aanbod van goede, betaalbare restaurants. Voor de lunch zijn ook de wijk Baixa en het gebied rond het klooster in de wijk Belém een goede keuze. Veel restaurants in Lissabon bieden een ‘ementa turistica’ aan. Vrij vertaald betekent dit toeristenmenu. Het ementa turistica is een voordelig 3-gangenmenu, goedkoper dan à la carte bestellingen. Afhankelijk van het restaurant laat dit menu je ook kennismaken met de echte Portugese keuken. In Lissabon zijn voordelige restaurants te vinden met een keuken uit de voormalige Portugese koloniën zoals Brazillië, Mozambique, Angola, Kaapsverdische eilanden, Goa en Macão. Langs de rivier de Taag in het Parque das Nações serveren de restaurants aan de Passeio das Tágides veelal wereldgerechten

Lissabon: A Ginjinha likeur

Lissabon: A Ginjinha likeur

2. Koffiebarretjes
Met één van de grootste koffieproducenten van de wereld als voormalige kolonie, Brazilië, is koffiedrinken in Portugal een serieuze bezigheid. Lissabon kent enkele populaire koffiehuizen zoals Brasileira. Prijzen zijn in dit populaire koffiehuis lager aan de bar dan aan een tafeltje.

3. Zoete likeur Ginjinha
In een van de bekendste bars van Lissabon ‘A Ginjinha’ wordt de zoete likeur Ginjinha geschonken. Dit drankje is een combinatie van cognac, kersen, suiker, kaneel en water en is door de oorspronkelijke eigenaren van A Ginjinha voor het eerst gemaakt in 1840. Anno 2010 is het lekkere en betaalbare drankje nog altijd erg geliefd onder cafébezoekers. Het barretje A Ginjinha is te vinden aan het Plein Dom Pedro IV.

Lissabon: uitgaanswijk Bairro Alto

Lissabon: uitgaanswijk Bairro Alto

4. Uitgaan in Lissabon
Lissabon is de stad van Fado, de Portugese versie van het levenslied. Een avondbezoek aan een Casa de Fado is dan ook bijna verplicht. Bijkomend voordeel is dat veel Fado bars ook goedkope maaltijden serveren. De meeste Fado bars zijn in Barrio Alto, Alfama en Costa do Castelo. Barrio Alto is één van de wijken met het grootste aanbod van bars en Fado bars in Lissabon. De prijzen in Barrio Alto zijn goed te betalen en bij veel discotheken in deze wijk betaal je geen entree. Het is in Lissabon wel gebruikelijk om in discotheken een minimum bedrag aan consumpties uit te geven. Op dinsdagavond is de mooie, industrieel ingerichte nachtclub Queens een echte aanrader.

Lissabon: nachtleven in Baixa

Lissabon: nachtleven in Baixa

Expo wordt disco
Het nachtleven blijft niet tot het populaire Barrio Alto beperkt. Toen de Wereldtentoonstelling in 1998 was afgelopen werd het terrein, Parque das Nações, al snel overgenomen door trendy bars en restaurants waar de prijzen verrassend laag zijn. Andere populaire plekken in Lissabon om te feesten zijn Av. 24 de Julho (rond het station Santos) en Docas, langs de rivier de Taag. Veel van de verschillende oude dokken zijn, op initiatief van de gemeente en de horeca, verbouwd tot hippe restaurants en cafés. Met zijn terrasjes aan de rivier is het, alleen al voor een avondwandeling, zeker de moeite waard om te bezoeken.

Praktisch
In Lissabon is ook een trendy informatiecentrum gevestigd met een focus op jonge toeristen (20-30 jaar), en gezinnen met kinderen. Het Y (Youth) Lisboa center is elke dag geopend van 10:00 tot 20:00 uur en te vinden in Rua Jardim do Regedor, 50. Meer info: www.askmelisboa.com | Toerisme Lissabon: www.visitlisboa.com

Foto’s: © Living Lounge Hostel | Matthieu Collin | Philippe Tarbourliech | 100%LISBOA | Luis González | Michael Abid

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *