Minneapolis is een stad van uitersten

Voor de grootsheid van een stad ga je naar New York, voor de mooie natuur naar Vancouver. Maar in de minder bekende Noord-Amerikaanse stad Minneapolis vind je beide. Van het grootste winkelcentrum in de Verenigde Staten tot uitgestrekte parken, watervallen en meren, waar je je midden in de natuur waant.

Tweelingsteden
Minneapolis en Saint Paul in de staat Minnesota zijn eigenlijk tweelingsteden (twin cities) en vormen samen de metropool Minneapolis-St.Paul. Op de ene oever van de Mississippi ligt Minneapolis, modern en vol leven. Aan de overkant is er Saint Paul, een stad vol oude gebouwen, die veel statiger oogt en traditioneel katholiek is. “Saint Paul”, verklaart onze gids “wordt weleens de laatste stad in het oosten genoemd en Minneapolis de eerste stad in het westen.”

Minneapolis: de Saint Anthony watervallen in Minnehaha Park

Minneapolis: de Saint-Anthony watervallen in Minnehaha Park

Stad van meren en 170 parken
Minneapolis kreeg als bijnaam ‘City of Lakes’ (de stad van de meren). Vissersfanaten roemen haar als één van de beste plaatsen in de VS om te vissen. Naast meren zijn er ook 170 parken en recreatietuinen. De stad is veraf wanneer we het Minnehaha Park doorkruisen, een groene oase met wandel-, en fietspaden, veel verborgen hoekjes, maar ook weidse uitzichten. Het fototoestel wordt bovengehaald wanneer we aan de spectaculaire Saint-Anthony watervallen komen, de hoogste van de Mississippi-rivier, waarrond de stad is ontstaan.

Minneapolis: het Mill City Museum

Minneapolis: het Mill City Museum

Op verkennening met de Segway
Omdat de stad zoveel parken en rustige wegen heeft, wagen we ons aan een verdere verkenning met een Segway. Het wordt een drie uur durende tocht onder professionele begeleiding. Na een initiatie op een rustige plaats neemt de gids ons mee naar de mooiste plekjes. We houden onder meer halt aan het Mill City Museum, gebouwd in de ruïnes van wat ooit de grootste graanmolen ter wereld was en waar we alles te weten komen over de geschiedenis van de graanindustrie.

Minneapolis: het symbolische beeldhouwwerk met de lepel en de kers

Minneapolis: het symbolische beeldhouwwerk met de lepel en de kers

De soeplepel en de kers
Onze gids geraakt niet uitverteld over de vele troeven van Minneapolis zoals de goede restaurants, wereldbekende muzikale optredens, theatervoorstellingen en gerenommeerde musea. We houden halt aan het Walker Art Center, één van ’s werelds grootste musea voor hedendaagse kunst. In de Minneapolis Sculpture Garden staat het wereldbekende beeld Spoonbrige and Cherry, dat symbool staat voor de twin cities. We lunchen er in het restaurant 20.21 van Wolfgang Puck, bekend voor zijn Aziatische gerechten en genieten van het prachtig uitzicht over de stad.

Feestjes in het hotel
Wat ons nog het meest imponeert, is de futuristische architectuur van heel wat gebouwen. Ook het hotel waar we logeren, het Aloft Hotel, is een trendy hotel dat zich liet inspireren door het loftthema. Beneden is er een bar en een partyruimte, waar permanent muziek wordt gespeeld. Het is een ontmoetingsplaats, waar naast hotelgasten regelmatig groepjes jongelui opgezweept door de muziek uit de bol gaan. Gelukkig is de isolatie in het hotel prima, zodat wie wil gaan slapen er geen last van ondervindt.

Minneapolis: de Mall of America

Minneapolis: de Mall of America

Grootste overdekte Amerikaanse winkelcentrum
’s Anderendaags bezoeken we de Mall of America, een winkelcentrum met 520 winkels gelegen in de voorstad Bloomington. Vanaf het centrum van Minneapolis ben je er met de light rail binnen het half uur. Mooi meegenomen is dat je geen BTW betaalt op kleding en schoenen. De Mall is een compleet vrijetijdscentrum met naast de winkels ook bioscopen, dertig restaurants, een onderwaterwereld en een groot pretpark. In de toekomst plant men nog een hotel, een wellnesscenter en een museum.

Minneapolis: wolkenkrabbers in downtown Minneapolis

Minneapolis: wolkenkrabbers in downtown Minneapolis

Stad onder de grond
Omdat de winters in Minneapolis barkoud kunnen zijn met temperaturen tot min 20 graden, bouwde men in downtown een kleine stad onder de grond met winkels, theaters en filmzalen. Er bestaat ook een systeem van skyways. Deze volledig overdekte voetgangersbruggen verbinden gebouwen met elkaar, zodat je door de stad kunt lopen zonder last te hebben van de koude winters of de hete zomers. Maar de weergoden zijn ons goedgezind en daarom verkiezen we een boottocht met de Padelford Packet Boat Co op de Mississippi.

Minneapolis: de Mississippie stroomt door de stad

Minneapolis: de Mississippi stroomt door de stad

Volg de gangsters
Uiteraard kun je Minneapolis niet verlaten zonder ook de andere tweeling Saint Paul te bezoeken, waar de mentaliteit totaal anders is. Hier heerst meer een lokaal gevoel en is men trots op zijn verleden en historische gebouwen met als uitschieter de enorme kathedraal. We ontdekken Saint Paul via de Saint Paul Gangster Tour, die ons meeneemt naar de nachtclubs en andere locaties waar bekende boeven uit de jaren dertig samen kwamen met soortgenoten.

Een stop in IJsland
Een meerwaarde van een citytrip naar Minneapolis is dat je het gemakkelijk kunt combineren met enkele dagen IJsland. Icelandair biedt immers vluchten aan naar Noord-Amerika, waarbij je een stop van maximaal 7 nachten kan maken in IJsland. Zo heb je twee bestemmingen voor de prijs van één. Hoewel we maar twee dagen in Reykjavik verblijven, kunnen we toch een duik nemen in de wereldbefaamde Blue Lagoon, een blitzbezoek brengen aan de stad en een boottocht maken om walvissen en dolfijnen te spotten.

PRAKTISCHE INFO
Minneapolis
| www.meetminneapolis.com
Reykjavik
| www.visitreykjavik.is
Icelandair
| www.icelandair.nl
Overnachten

Grand Hotel Reykjavik
| IB Hotel Friedberger Warte | Homburger 4
D-60389 Frankfurt am Main | Tel. + 49 (0) 69 76 80 64
Internet: www.ibhotel-frankfurt.bestwestern.de
Aloft Minneapolis
| 900 Washington ave.south | Minneapolis, mn 55415
Tel. +612 455 8400 | Internet: www.alofthotels.com

Foto’s: © Meet Mineapolis | Ramesh Veera | Franklin Adams | Carl Pearson | Nattapol Pornsalnuwat | Yang Yang

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *