wandelvakantie in oostenrijk

Met Intersoc op actieve wandelvakantie in Oostenrijk

Na ruim 40 dienstjaren in het onderwijs kan ik eindelijk doen waar ik al langer naar uitkeek: verlof nemen buiten de schoolvakanties. Daarmee bedoel ik genieten van rustigere en goedkopere vakanties. Tegelijk kijk ik uit om nieuwe actieve medioren te ontmoeten die zin hebben in genieten. Daarom boek ik een Discover-vakantie bij Intersoc in het Oostenrijkse Bad Hofgastein.

Waarom ik koos voor een Discover / wandelvakantie in Oostenrijk?
Er is een ruime keuze aan begeleide of vrije activiteiten, Nederlands sprekende medewerkers en vrijwilligers, volpension en last but not least: gratis medische verzorging door een Nederlandstalige verpleegkundige of dokter in het hotel. Je weet tenslotte maar nooit!

Duurzaam en ontspannen reizen met de slaaptrein
Mijn dochter sprak me er al meermaals over aan, we moeten duurzamer leven en reizen. Toevallig kan dat ook voor deze vakantiebestemming. Vanuit Brussel-Zuid sporen we met de slaaptrein comfortabel naar Oostenrijk. We krijgen een coupé voor twee toegewezen, klinken op onze reis met een welkomstdrankje en maken plannen voor de komende dagen. Het voordeel van ‘s nachts reizen én kunnen slapen, ondervinden we ‘s anderendaags wanneer we zonder moeite, ontspannen en fit aankomen in Wels. Daar scheidt nog enkel de trein naar Bad Hofgastein ons van onze vakantie in de bergen.

wandelvakantie in oostenrijk

Op ontdekking in Bad Hofgastein
In het Intersoc Astoria Hotel verwelkomt een vriendelijke Nederlandstalige dame ons vanachter de balie. Ze geeft kort uitleg over het reilen en zeilen in de omgeving en licht toe wat we kunnen doen met de regiopas Bad Hofgastein. Dat behelst heel wat: toegang tot bergliften, gratis inkom tot de thermen en met de bus reis je voor € 1,50 per traject! Onze verblijfsformule is all-in. Dat betekent dat alle maaltijden en dranken met uitzondering van enkele speciale bieren, cocktails en duurdere wijnen inbegrepen zijn. Tenslotte voelen we ons meteen thuis in de frisse en nette kamers.

Onze wandelvakantie in Oostenrijk kan beginnen
De eerste dag hielden we het rustig en verkenden we het dorp dat ons aangenaam verraste. Bad Hofgastein is een mooi en leuk dorpje met veel animo, enkele mooie winkeltjes en straten afgeboord met veilige wandel- of fietspaden. Het mooie park, een berglift, het wellnessparadijs en zoveel meer liggen op wandelafstand. En dan mag ik zeker het gezellige dorpspleintje met terrassen waar we van ons eerste aperitief genieten niet vergeten te vermelden!

wandelvakantie in oostenrijk

Panoramische uitzicht op prachtig berglandschap
De volgende dag starten we bij de Stubnerkogelbahn. Boven, op een hoogte van 2 228 meter, heb je een overweldigend 360graden panoramisch uitzicht op het berglandschap. Dat bewonder je best vanop het uitkijkplatform. Er is eveneens een 140 meter lange hangbrug. Maar vooraleer daarover te stappen moet ik eerst even mijzelf overtuigen. En dan hups erover! Met een klein hartje een beetje wiebelen in het midden, maar uiteindelijk heerlijk om te doen. Boven op de bergtop staat een kruisbeeld en in de nabijheid kan je een streetarttekening bewonderen op een piloon. Hier had ik wel meer van verwacht.

Een beetje bewegen was nu de boodschap. We gaan te voet terug naar het middenstation. Langs een gezellig pad dalen we in deze prachtige natuur. Koeien en paarden grazen en bewegen hier vrij en hebben een zalig leven. De drang om even te socialiseren met deze beesten kon ik als dierenliefhebber niet onderdrukken, al raden ze wel steeds aan voorzichtig te zijn. Onderweg lopen we een ‘typische’ Oostenrijker met karakterkop tegen het lijf, we konden het niet laten hem om een foto te vragen. Terug beneden aangekomen troffen we weer een gezellig terras waar we bij een drankje genieten van zon en zicht. Ook dat behoort tot een wandelvakantie in Oostenrijk!

wandelvakantie in oostenrijk

Na het lezen van enkele folders in het hotel zijn we nieuwsgierig om de Liechtensteinklamm te gaan ontdekken. Deze bijzondere wandelkloof is zeker de moeite waard! Via een houten pad en een indrukwekkende cirkelvormige trap, ook wel Helix genoemd, daal je 30 m af in de diepte. Hier volg je een ruwe rivier met het daverende geluid van het wilde water tot aan de waterval. Daarna keer je weer langs dezelfde weg terug. Bergschoenen zijn hier wel aan te raden.

Klimmen langs de mooiste waterval Bad Gastein
Naast ons dorp waar we verblijven ligt Bad Gastein. Ook hier gaan we op ontdekking. De pracht van de statige huizen valt direct op. Hier zie je het zo gebeuren dat ze een film draaien. Waar je daar niet omheen kan, is de imposante waterval waarvan de Wasserfallweg dwars door het dorp loopt. Om deze waterval extra te bewonderen maken we gebruik van de zipline ‘Flying waters’. We vliegen 330 meter ver en 90 meter hoog langs het vallende en spattende water. Best indrukwekkend en ideaal voor een adrenalineshot. Onze avonturen onderbraken we door af en toe gezellig te gaan drinken of eten. Warm aanbevolen: Bar & Bistronomy die Weitmosserin en Betty’s bistro. Bijzonder lekker en aangenaam toeven, was bij het hippe en moderne Luke’s Wohnzimmer.

wandelvakantie in oostenrijk

Ook de Graukogel, bekend vanwege zijn vele, soms meer dan 300 jaar oude alpendennen, staat op onze To-Do-lijst. Met de stoeltjeslift sjezen we omhoog. Onderweg ‘horen’ we de stilte van de natuur en vergapen we ons aan het fotogenieke landschap. Eenmaal boven begint er een vrij korte wandeling van amper 45 minuten: de Zirbenweg. Op regelmatige plaatsen werden ligbedden of schommels gemaakt van de heilzame alpenden gezet. Leuk voor groot en klein.

Met de e-bike naar Rastötzenalm
Tijd om de natuur op een andere manier te ontdekken. We opteerden voor een e-bike en beleven een actieve toffe fietstocht. Zonder al te veel moeite stijgen we langs een asfaltweg tot aan het Annencafé, waar we onze eerste pauze nemen. Dan gaat het verder over een grintweg tot aan het op 1 740 m hoogte gelegen Rastötzenalm. Moe maar voldaan brengen we tegen de avond de fietsen terug.

wandelvakantie in oostenrijk

Relaxen in wellnessparadijs Alpentherme
We mogen dan actieve vijftigplussers zijn en graag avonturen beleven tijdens onze wandelvakantie in Oosternijk: ons enigszins verwennen doen we ook graag! Natuurlijk gingen we naar de eerder vermelde thermen in hartje Bad Hofgastein. De 36.000 vierkante meter Alpenthermen blijkt een waar wellnessparadijs voor lichaam en geest. De Gastein Alpentherme is opgedeeld in verschillende thermale zones zodat zowel rustzoekers en actieve gasten hun ding vinden. Tip: voor een massage in Relax World of verwennerij in Beauty World reserveer je best op voorhand.

wandelvakantie in oostenrijk

Fantastische Discover-vakantie op eigen tempo
Tot besluit van mijn eerste wandelvakantie in Oostenrijk buiten de schoolvakanties: Oostenrijk en Bad Hofgastein zijn heerlijk. Via de Intersoc Discoverfomule zijn er als actieve senior vele mogelijkheden die je al dan niet op eigen tempo kan doen. De Nederlandse begeleiding is een pluspunt en de volpension verblijfsformule een ontzorging. We beleefden een fantastische week, genoten van natuur, mooi weer, leuke uitstappen, lekker eten en gezellige terrasjes. Een aanrader voor iedereen! En ja, ik zie me nog terugkeren met kinderen of kleinkinderen! ‘Multigeneratievakantie’ noemen ze dat tegenwoordig!

Beleefde jij ook al een wandelvakantie in Oostenrijk?
Ja? Laat ons in een reactie weten waar en deel je ervaring met ons.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Gastein | Internet: www.gastein.com/nl
Toerisme Salzburgerland | Internet: salzburgerland.com/nl
Toerisme Oostenrijk
 | Internet: www.austria.info/be
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Bad Gastein: 1.011 km
Met de trein | Wij kozen voor de Nightjet en spoorden van Brussel-Zuid naar Wels Hbf met de nachttrein. Na een overstap ging het rechtstreeks naar Bad Hofgastein.
Overnachten
Intersoc Hotel Astoria | Internet: intersoc.be/nl/bestemmingen/bad-hofgastein-herfst
Eten en drinken in Bad Gastein
Bier & Weinstube Zum Boten | Kaiser-Franz-Platz 5, 5630 Bad Hofgastein | Facebookpagina: Bier & Weinstube zum Boten
Betty’s Bistro | Kaiser Franz Josef-Straße 17, 5640 Bad Gastein | Internet: hellobettysbar.com
Bar & Bistronomy die Weitmoserin | Bundesstraße 491, 5630 Bad Hofgastein | Internet: weitmoser.at/de/weitmoserin-bad-hofgastein.html
Luke’s Wohnzimmer | Pyrkerstraße 34, 5630 Bad Hofgastein | Internet: sendlhofers.com/restaurant-lukes-bad-hofgastein
Annencafé | Kronwald 166, 5630 Bad Hofgastein | Internet: annencafe.at
Zien en doen in Bad Gastein
Stubnerkogelbahn | Stubnerkogelstraße 23, 5640 Bad Gastein | Internet: gasteinertal.com/stubnerkogelbahn/
Flying Waters zipline | Kaiser Franz Josef-Straße 16, 5640 Bad Gastein | Internet: flyingwaters.at
Liechtensteinklamm | Liechtensteinklammstraße 123, 5600 St. Johann im Pongau | Internet: josalzburg.com/de/aktivitaeten/liechtensteinklamm.html
Zirbenweg | Internet: gasteinertal.com/zirbenzauber-graukogel
Alpentherme | Senator-Wilhelm-Wilfling-Platz 1, 5630 Bad Hofgastein | Internet: alpentherme.com/de
Kasteel Hohenwerfen | Burgstraße 2, 5450 Werfen  | Internet: salzburg-burgen.at/de/burg-hohenwerfen

📌 PIN nu en plan later

Beeldmateriaal actieve wandelvakantie in Oostenrijk: © Fien van Lint en Griet Van Tongelen.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *