Bezienswaardigheden in Oostenrijk

10 hoogtepunten in Bad Hofgastein die je niet mag missen!

Vorige zomer trok ik richting Bad Hofgastein. Dit hippe dorpje, dat deel uitmaakt van het Gasteinertal, diende als ideale uitvalsbasis voor een actieve zomervakantie in het Salzburgerland. Wij gingen op zoek naar de hoogtepunten in Bad Hofgastein en vonden 10 dingen die je absoluut niet mag missen!

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

1. Suspension Bridge Stubnerkogel
Neem in centrum Bad Gastein de Stubnerkogelbahn naar het bovenste bergstation. Op een hoogte van 2 228 meter – letterlijk één van de hoogtepunten in Bad Hofgastein! – sta je zowaar op het topje van de Stubnerkogel. Alsof dat al geen ervaring op zich is vind je naast dit bergstation een spectaculaire hangbrug. Met een spanwijdte van wel 140 meter word je getrakteerd op prachtige vergezichten. Toegegeven was het even aarzelen… De wiebelende, transparante vloer doet mogelijks je hart wat sneller slaan, maar eens de zenuwen gaan liggen rest er enkel nog genieten.

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

2. Aussichtsplattform Glocknerblick Stubnerkogel
Enkele honderden meters naast de hangbrug, maar nog steeds bovenaan de Stubnerkogelbahn, bevindt zich het Aussichtsplattform Glocknerblick. Twee plekjes die, zelfs al ben je niet zo goed te been, trouwens erg gemakkelijk te bereiken zijn. Dit uitzichtpunt laat je in quasi alle richtingen van de omgeving kijken. Bij mooi weer kan je zelfs de Großglockner bewonderen (de hoogste berg van Oostenrijk). Kan je achteraf wel wat beweging gebruiken? Aan het bergstation vertrekken tal van wandelingen. Zo kan je bijvoorbeeld van de top helemaal tot in het dal wandelen. Maak je het liever niet te zwaar? Wandel dan zoals tot aan het middenstation. Goed voor anderhalf uur wandelplezier, zelfs voor kinderen.

wandelvakantie in Oostenrijk

3. Bad Gastein Wasserfall
Breng een bezoek aan Bad Gastein en bewonder de historische dorpskern. Prachtige art-decopanden torenen langs weerskanten van het dal boven je uit. Een indrukwekkend zicht, maar het absolute hoogtepunt moet toch wel de Bad Gastein Wasserfall zijn. Deze krachtige waterval, die middenin het centrum naar beneden stort, stroomt niet minder dan 341 meter de diepte in. Aangezien je in centrum Bad Gastein maar een stukje van de waterval kan bewonderen, raad ik je aan vanuit Bad Gastein de Wasserfallweg tot in Badbruck te nemen. Een heerlijke wandeling die je langs het kolkende water tot in het dal leidt.

4. Wandelen in Bad Gastein
Wie Oostenrijk zegt denkt wandelen.. en met wel 600 kilometer aan wandelpaden, geraak je in Gastein niet snel uitgewandeld. Dompel je onder in de indrukwekkende Oostenrijkse natuur en geniet van de stilte die je enkel in de bergen kan vinden. Persoonlijk geniet ik er van om langs kleurrijke Alpenweides de grazende koeien en paarden te bewonderen. Ze lopen er vrij en hebben een heerlijk leven. Zin in een korte verkwikkende wandeling? Trek dan richting de Zirbenweg die je kan bereiken via de Graukogel. Met tientallen originele houtsnijwerken, uitzichtpunten en schommels is het de ideale plek om het wat rustiger aan te doen. Neem bijvoorbeeld een picknick mee en strijk neer op één van de talrijke ligbanken.

5. Vlieg langs de waterval met Flying Waters
Voor het allermooiste zicht over Bad Gastein moet je bij de ‘Flying Waters’ Zipline zijn. Vlieg 90 meter hoog en 300 meter ver boven het indrukwekkende Gasteinertal. Bewonder langs je rechterkant de typisch Gasteinse belle-époquegebouwen en geniet op je linkerkant van groene panorama’s. Misschien voel je onderweg zelfs een paar druppels van het opvliegende water van de waterval. Tip! Vlakbij het vertrekplatform van de zipline kan je heerlijk aperitieven bij Betty’s Bistro. Een aanrader voor wie van kwalitatieve tapas en wijn houdt.

6. Huur fietsen in Bad Hofgastein
Gooi de benen los en huur eens een E-bike voor een dag. Puur genieten, al zeg ik het zelf. Klimmen met elektrische ondersteuning om zo bij plekjes te geraken waar je anders stevig voor moet wandelen. Vraag aan de fietsenverhuur een kaartje met enkele routes. Wij vonden zo enkele leuke autovrije routes die makkelijk gangbaar waren per fiets. Uiteraard zijn er ook tal van uitdagende fietsroutes, maar als echte mountainbike-dummies kozen wij het zekere voor het onzekere. Conclusie: wij vonden het de ideale manier van bewegen zonder helemaal afgepeigerd te zijn! Een leuke afwisseling na enkele dagen wandelen.

7. Breng een bezoek aan de Alpenthermen
Het dal in het Salzburgerland staat bekend om zijn thermale bronnen en prachtige spa’s. Bezoekers komen van heinde en verre om zich in het Gasteinertal te laten verwennen. De Felsentherme en Alpentherme beschikken over verschillende baden die dankzij het thermale water een temperatuur hebben van boven de 30 graden. De ideale remedie om vermoeide spieren tot rust te brengen. Wij spendeerden een dag in de Alpentherme. Een indrukwekkend glazen complex dat is opgedeeld in verschillende zones waar zowel rustzoekers als actieve gasten hun ding vinden. Boek je graag een behandeling? Dan kan je die best wel enkele dagen op voorhand reserveren.

8. Shoppen in Bad (Hof)Gastein
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een actieve vakantie in Oostenrijk, maar wist je dat je in Bad (Hof)Gastein ook heerlijk kan shoppen? Al bij onze eerste wandeling doorheen het centrum, toen we het dorp nog moesten ontdekken, lokten de eerste etalages ons al naar binnen. Misschien zijn mijn mama en ik makkelijke slachtoffers, maar het viel ons al snel op dat er best veel hippe winkeltjes zijn. En zo werd die shopnamiddag snel ingepland. We mogen dan wel kiezen voor een actieve vakantie, ontspanning mag er evenzeer niet op ontbreken. Nieuwe handtas, check!

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

9. Liechtensteinklamm
Toegegeven, deze bezienswaardigheid vind je buiten het dorp maar mag zeker niet ontbreken in de lijst van ‘verplichte’ hoogtepunten in Bad Hofgastein.  De Liechtensteinklamm, die zich bij de langste en diepste kloven van Oostenrijk mag rekenen mag niet ontbreken op je planning. Een stukje natuurpracht zoals je het enkel in Oostenrijk kan vinden. De eeuwenlange afslijting van de Grossarler Ache, een zijriviertje van de Salzach, heeft ervoor gezorgd dat de kloof op sommige plekken wel 300 meter diep is! Van de in totaal 4 km lange kloof kan je ongeveer 1000 meter bezoeken via een houten wandelpad. Sta zeker ook even stil bij de koperkleurige draaitrap die je de kloof in leidt. Niet alleen heel erg mooi, maar ook een bijzonder fotogeniek plekje. Volg het kolkende water tot aan het einde van het pad om beloond te worden door een metershoge waterval. Tot slot keer je weer terug langs dezelfde weg.

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

10. Kasteel van Hohenwerfen
Onze afsluiter van het lijstje ‘hoogtepunten in Bad Hofgastein’ is Kasteel Hohenwerfen. Ook wel bekend als de mooiste burcht van Oostenrijk dat zich bevindt tussen de bergketens van het Salzburgerland. Hoewel dit een eindje rijden is van Bad Hofgastein (ongeveer 35 minuten), konden wij onze nieuwsgierigheid niet bedwingen. Dit middeleeuws kasteel, dat je misschien herkent uit The Sound of Music, is een waar architecturaal pareltje. Wil je het kasteel graag langs binnen bekijken? Dan kan dat onder begeleiding van een gids. De rondleidingen starten 5 keer per dag, maar let op hierbij geldt vol = vol. Neem ook zeker eens een kijkje bij de roofvogelshow in de kasteeltuin. Hoewel mij dit initieel minder aansprak, moet ik toegeven dat dit toch wel indrukwekkend bleek te zijn. Zo zagen we onder meer een gier, een adelaar en een valk. Stuk voor stuk reusachtige vogels die langs je oren voorbij scheren.

Ging jij ook al op vakantie in Bad Hofgastein?
Zo ja, wat zijn jou hoogtepunten in Bad Hofgastein? Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Salzburgerland | Internet: salzburgerland.com/nl
Toerisme Bad Hofgastein | Internet: gastein.com/nl
Toerisme Oostenrijk | Internet: austria.info/nl
Doen en beleven
Suspension Bridge Stubnerkogel | Internet: skigastein.com/en/summer/stubnerkogel
Aussichtsplattform Glocknerblick
| Internet: gastein.com/service/gastein-von-a-z/detail/infrastruktur/aussichtsplattform-glocknerblick-bad-gastein
Bad Gastein Wasserfall | Internet: gastein.com/service/gastein-von-a-z/detail/infrastruktur/wasserfall-bad-gastein
Flying Waters’ Zipline | Internet: flyingwaters.at
Liechtensteinklamm | Internet: josalzburg.com/de/aktivitaeten/liechtensteinklamm.html
Alpenthermen | Internet: alpentherme.com/de
Kasteel van Hohenwerfen | Internet: salzburg-burgen.at/de/burg-hohenwerfen

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *