sarajevo

Sarajevo: tragisch verleden, magische uitstraling

Waar kan je een Ottomaanse moskee, neogotische kathedraal, meerdere oorlogsmusea en zelfs een verwilderde, Olympische bobsleebaan bezoeken? In Sarajevo: het bruisende bewijs van Europa’s veelzijdigheid.

citytrip sarajevoTragisch verleden
Als historica ga ik graag op reis om bij te leren en dan ben ik in Sarajevo – pardon my French – met mijn gat in de boter gevallen. Ik heb de keuze uit talloze gratis stadswandelingen waarin je bijleert over het turbulente verleden van de stad. De gids leidt ons langs het mooie stadhuis naar de brug Latinski Most, de plek waar Franz Ferdinand doodgeschoten werd. Ze vertelt over twee voetafdrukken in het asfalt. Dat was jarenlang het enige wat mensen herinnerde aan de plek van waar de kogel werd afgevuurd die Wereldoorlog 1 in gang zette. De afdrukken zijn verloren gegaan in de Bosnische oorlog van de jaren ’90. De anekdote is kenmerkend voor het door oorlog getekende verleden van de stad. De laatste twintig jaar herrees Sarajevo op eigen krachten uit haar as, al blijven de oorlogslittekens zichtbaar. Met de verschillende kogelafdrukken in gebouwen en straten, sommige achteraf rood ingekleurd, mag je deze uitdrukking zelfs heel letterlijk nemen.

Opgroeien in oorlog
Verschillende musea hebben het oorlogsverleden als onderwerp. Het meest onder de indruk waren we van het War Childhood-museum. Hoe is het om als kind op te groeien in oorlog? Dit is de centrale vraag die het museum probeert te beantwoorden. Talloze objecten, van een versleten teddybeer tot een doosje kleurpotloden of een handgeschreven dagboekfragment worden tentoongesteld met elk een persoonlijk verhaal. Geïnteresseerden verwijs ik graag door naar Galerija 11/07/95, waar prachtige zwart-wit foto’s je confronteren met de gruwelijkheden van de Bosnische oorlog en de genocide van Srebrenica. Belangrijke waarschuwing: de expo is niet voor gevoelige zielen.

Olympische glorie
Tijd om de stadsdrukte achter ons te laten. We nemen de kabelbaan naar de berg Trebevic, waar we kunnen uitwaaien tussen de bomen. Al moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat we vooral naar daar trekken voor de bobsleebaan die er verstopt ligt. Tijdens de winter van 1984 vonden de Olympische Winterspelen plaats in Sarajevo. De bobsleebaan is sindsdien aan haar lot overgelaten en vormt nu het perfecte canvas voor talloze graffitiartiesten. De betonnen, vergane glorie zorgt voor één van de meest speciale wandelingen die ik al gemaakt heb. En voor de influencers onder ons, de omgeving is zeer instagramproof.

citytrip sarajevo

Mix van culturen
Na onze Olympische wandeling keren we terug naar het centrum van Sarajevo. Dat is opgedeeld in een historisch en een nieuw gedeelte. De stad werd in de 15de eeuw gesticht door de Ottomanen en deze Turkse invloeden komen het meest tot uiting in het oude stadscentrum. Je kan er verdwalen terwijl je op zoek gaat naar souvenirs in de bazaars of de grootste moskee van Bosnië-Herzegovina bezoeken.

Reizigers met een krap budget kunnen hier ook terecht voor het lekkerste én spotgoedkope streetfood. Typische fastfoodmaaltijd van de Balkan: cevapcici, gegrilde kebabworstjes meestal geserveerd in een pitabroodje. Wij proefden van burek, een bladerdeeg gevuld met gehakt, kaas of spinazie. Voor een luttele 4 euro genoten we van een typisch Bosnisch avondmaal.

Na het eten zoeken we nog een terras op, niet eenvoudig in een stad waar men haast geen alcohol serveert. Met een cocktail in de hand ronden we de dag af met ‘mensen kijken’. Wie liever een nachtje doorzakt, verwijs ik graag door naar de verschillende nachtclubs in het nieuwe stadsgedeelte. Sarajevo is een studentenstad en staat gekend om de uitgebreide partyscene. Van Mexicaanse invloeden tot elektro-paleizen, voor ieder wat wils.

Veelzijdig
Sarajevo is geen grote stad, maar toch krijgen wij makkelijk drie dagen gevuld. Hippe winkeltjes, tal van musea en zelfs een bezoek aan een oorlogsbunker stonden nog op de planning. Net dat is voor ons de grote aantrekkingskracht van de stad, ze is heerlijk veelzijdig. Door de geur van de Turkse waterpijpen en de geluiden van de minaretten waan je je ver in het Midden-Oosten, terwijl de stad ook van een typische Oostbloksfeer doordrongen is. Wie niet van platgetreden paden houdt is hier aan het juiste adres.

Ging jij ook al op vakantie in Sarajevo of een andere stad in Bosnië en Herzegovina?
Zo ja, dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Sarajevo | Internet: visitsarajevo.ba
Toerisme Bosnië en Herzegovina | Internet: tourismbih.com
Bezienswaardigheden
War Childhood Museum | Ulica Logavina 32, Sarajevo | Tel +387 33 535-558 | Internet: warchildhood.org
Galerija 11/07/95 | Ulica Fra Grge Martica 2, Sarajevo | Tel +387 33 953-170 | Internet: galerija110795.ba
Kabelbaan Trebevic | Hrvatin-Vidikovac 71000, Sarajevo | Tel +387 33 548-704 | Internet: facebook.com/revitalizacijatrebevickezicare
Sarajevo Tunnel | Tuneli 1, Ilidza, 71210 Sarajevo | Tel: +387 33 778-672 | Internet: tunelspasa.ba
Eten en drinken
Cevabdzinica Zeljo | Kundurdziluk, Sarajevo | Tel: +387 33 447-000
Buregdzinica Bosna | Bravadziluk, Old Town, Sarajevo | Tel: +387 33 538-426

📌 Pin nu en plan later citytrip sarajevo

Beeldmateriaal: © Lore Gillekens | Omslagfoto Thales Paz | Academie voor schone kunsten: mrleophotography | Pinterest-kaart: Websi

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *