Spaanse Ferias verwennen je zintuigen

Zwierige jurkjes, zoete cocktails en zwoele temperaturen, voeg daar nog een dosis opzwepende muziek aan toe en je bent op een van de Ferias in Málaga, San Sebastián of Bilbao: Spaanse volksfeesten uit de Middeleeuwen die lokale producten en tradities in de kijker zetten. De Ferias gaan door in de zomermaanden en hebben voor jong en oud iets in petto.

Beleef de zuiderse passie in de bakermat van de flamenco: Málaga
De Malagueños gaan jaarlijks volledig uit de bol op de Ferias, dit jaar van 13 tot 20 augustus. Sinds 1491 vieren ze dan de bevrijding van de stad van de Moorse bezetting. Op vrijdagavond, 12 augustus, openen de festiviteiten met een spetterend vuurwerk. Zaterdag 13 augustus gaat een stoet van paardrijders, koetsen en traditioneel geklede inwoners op bedevaart naar de beschermheilige van de stad, La Virgen de la Victoria. Diezelfde avond steken de inwoners de feestverlichting van de stad aan, en doen duizenden lampjes Málaga zeven dagen baden in het licht. Trek naar de haven voor het beste (uit)zicht op het vuurwerk en de feestverlichting.

Ferias in Spanje: de lokale bevolking loopt er steeds piekfijn uitgedost uit

Ferias in Spanje: de lokale bevolking loopt er steeds piekfijn uitgedost uit

Castagnetten en Casetas
Elke namiddag tijdens de Ferias, vanaf 14u, toveren de Malagueños hun stad om tot een paradijs vol muziek en plezier. Het historische centrum van de stad bruist van het leven en is de ideale ontmoetingsplaats voor jong en oud. Laat je verleiden door de verschillende standjes, ‘casetas’, die wijn en tapas aanbieden. Of aanschouw de ‘Sevillanas’, de traditionele dans van Málaga, die door elke fiere inwoner in een traditionele outfit en vol overgave wordt uitgevoerd. Rond 20u komt er een einde aan deze feestvreugde, dan veegt men de straten schoon. De lokale bevolking trekt dan naar huis om zich klaar te maken voor het avondfeest. Ideaal dus om je even op te frissen en iets te eten.

Proef van het Spaanse nachtleven
Als je Málaga nu al overweldigend vindt, zet je dan maar schrap voor het avondfeest. Vanaf 21u30 trekken de Malagueños er alweer piekfijn uitgedost op uit. Ditmaal gaan ze naar de rand van de stad, waar een grote kermis opgesteld staat. Naast de verscheidene attracties, vinden er ook optredens plaats tot in de vroege uurtjes.

Genoeg gefeest?
Als je meer wilt weten over de Moorse bezetting, dan is een bezoekje aan het fort ‘Alcazaba’ en het ‘Castillo de Gibralfaro’ zeker de moeite waard. Wist je trouwens dat Málaga de geboortestad is van Picasso? Laat je onderdompelen in zijn schilderstijl in het Picasso Museum.

Ferias in Spanje: de straten in de Spaanse feeststeden worden rijkelijk versierd

Ferias in Spanje: de straten in de Spaanse feeststeden worden rijkelijk versierd

Bewonder de piratenrace in San Sebastián
In het Noord-Spaanse San Sebastián, gaat naar jaarlijkse gewoonte de ‘Semana Grande’ door, ditmaal van 13 tot 20 augustus. In de 18e eeuw werd de Semana Grande voor het eerst gehouden als entertainment voor de elite die de zomer doorbracht in San Sebastián. Tegenwoordig gaat deze week gepaard met optredens, vuurwerk en animatie. Je moet zeker de piratenrace bijwonen: deelnemers bouwen dan uit allerlei materialen piratenschepen en proberen zo de stad binnen te dringen.

Geniet van het straattheater in Bilbao
Aansluitend op de festiviteiten in San Sebastián, organiseren ze van 20 tot 28 augustus in Bilbao ook een ‘Semana Grande’. Noemenswaardig is hier de ceremoniële opening. Eerst wordt een raket de lucht ingeschoten, vervolgens verschijnt Marijaia, een geknutselde mascotte, die het startschot voor de feestweek geeft. Verder kun je niet alleen een vuurwerkwedstrijd aanschouwen maar ook wedstrijdjes stenen sleuren en houthakken. Het centrum biedt animatie, straattheater en een parade

van geknutselde reuzen aan. De week wordt afgesloten met de traditionele verbranding van de mascotte.

Bereikbaarheid
Vueling brengt je vanuit Brussel direct naar Málaga en Bilbao. In augustus vlieg je tijdens de Ferias 5 keer per week naar Málaga. Er vertrekken wekelijks 4 vluchten naar Bilbao. Van hieruit kun je ook gemakkelijk San Sebastián bereiken met de auto of de trein ofwel kun je via de hub in Barcelona wekelijks 7 keer naar San Sebastián vliegen.

Meer info: www.malagaturismo.com/en, www.sansebastian.travel/en en www.bilbaoturismo.net/BilbaoTurismo/en/tourists.

Foto’s: © Eduardo Lopez | Juan Jose Garcia Rivas | Jose Peral Merino

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *