Banja Luka

Puur en avontuurlijk Bosnië: dit is onontdekt Banja Luka

“Vous allez où, madame?”, vraagt de steward me bij de paspoortcontrole. Ik herhaal mijn bestemming. “Ah juist”, zegt hij niet al te overtuigend en laat me weten dat ik de allereerste ooit ben om in te checken voor een vlucht naar deze plek. Hij wil me nog veel plezier toewensen, maar vergat weer de naam. “Banja Luka”, roep ik over m’n schouder, en ga met een sprongetje in mijn stap richting gate.

Traditie en trots
Met een busje worden wij, enkele passagiers van de eerste vlucht vanuit België, Chaleroi naar Banja Luka, naar onze lunchplek gereden. We belanden in een godvergeten Bosnisch dorpje maar worden al snel omringd door een charmant welkomstcomité. Volledig in traditionele kledij staan een hoop Bosniërs nieuwsgierig, maar vooral trots ons op wachten. Het is duidelijk dat ze staan te popelen om hun land en tradities met ons te delen. En dat begint met een maar al te Bosnisch gebruik: klinken met een Rakija (of twee)!

Banja Luka

In traditionele klederdracht en met veel eten worden we verwelkomd in Banja Luka.

Rakija en vlees
En daar krijgen onze gastheren in de loop van de avond maar geen genoeg van. “Rakija? Beer?”, vraagt een vriendelijk meneertje me als ik juist neerzit, net zoals mijn oma me zou aandringen op nog een pistolet met kaas. Drinken, daar kunnen ze hier wat van, maar het eten moet zeker niet onderdoen. En dan heb ik het vooral over de porties vlees. Als echte vleeseter, snakte zelfs ik soms naar een beetje groen op mijn bord.

Oorlogsgruwel
Na een bewogen avond waarin we, begeleid door folkloristische live muziek en een tikkeltje Rakija, op de dansvloer belandden, is het tijd om de tweede grootste stad van Bosnië echt te leren kennen. Banja Luka is alles wat ik verwachtte van een Servische stad die nog ontdekt moet worden. Puur, een beetje grauw maar vooral enorm interessant.

Banja Luka

Eerste culturele stop: de Christus de Verlosserskerk.

Interessant, omdat hier nog geen 25 jaar geleden oorlog voor heel wat verwoesting zorgde. En dat merk je. Aan de sfeer die in de lucht hangt en heropgebouwde moskeeën en kerken. Van deze laatste bezochten wij een opmerkelijk exemplaar: de kleurrijke Christus de Verlosserkathedraal. Hier zijn we getuige van een ritueel waar de kerkgangers kaarsjes branden in een minuscule kelder.  “Gewoon traditie”, vertelt de gids me als ik vraag of mensen hier nog echt gelovig zijn. Maar iets zegt me dat dit meer is dan gewoon een kaarsje branden zoals wij dat doen.

Banja Luka

Overnachten in een openluchtmuseum? Het kan in Bosnisch Bokrijk!

Bokrijk van Bosnië
Nog iets verder in de tijd reis je in het openluchtmuseum Etno Selo Ljubacke Doline. Op 17 kilometer van de stad sta je, omringd door kleine huisjes die bruisen van traditie, in een soort Bosnisch Bokrijk. Dit stukje verleden is een combinatie van museum, café en zelfs hotel. Overnachten zoals toen (let wel, écht zoals toen) kan in dit uniek openluchtmuseum. Alleen voor avonturiers die even volledig back to basics willen.

Banja Luka

Buiten het centrum van Banja Luka stap je de ongerepte natuur in.

Groot stuk groen
Waar er trouwens wat te weinig van was in mijn bord, is er gelukkig net buiten het centrum, in overvloed. Omgeven door de Dinarische Alpen, ligt Banja Luka (letterlijk ‘land aan de rivier”) in een groene vallei, die je vanuit de stad bijna lijkt te kunnen aanraken. Een waar paradijs voor natuurliefhebbers, is dit de perfecte uitvalsbasis om dit groot stuk groen in zijn puurste vorm te ontdekken.

Banja Luka

De Krupa watervallen zorgen voor idyllische plaatjes.

En dat doen we door te raften of de Vrbas rivier, op zoek te gaan naar panorama uitzichten in de bergen, de schattige Krupa watervallen te bezoeken en vooral een beetje verdwaald te lopen. Het wandelaanbod is dan ook nog volop under construction en wegwijzers zijn niet overal terug te vinden. Gegarandeerd een avontuur, dat wel. De toeristische dienst doet er momenteel dan ook alles aan om het aanbod verder uit te breiden.

Banja Luka

Voor de actievelingen: raften op de Vrbas rivier.

Je hoeft trouwens niet ver te gaan om te relaxen in de natuur. In de oudste wijk van de stad vind je natuurlijke thermische warmwaterbronnen, die nog opmerkelijk onaangeraakt zijn: Srpske toplice. Kies tussen een van de 8 bronnen met een gemiddelde temperatuur van 32°C. Verwacht geen zwembad, moderne inrichting of zelfs inkomprijs. Dit zijn échte, onaangeroerde bronnen.

In Bosnia, everything is possible!
Met een terugblik op mijn reis zijn er twee dingen die me vooral bijblijven. De uitzonderlijke gastvrijheid van de Bosniërs (die ik eerlijk gezegd niet meteen verwachtte) en de ongerepte (maar echt ongerepte) natuur grenzend aan de stad. Kom het vooral zelfs eens ervaren en stap het vliegtuig op richting Banja Luka, heel gemakkelijk én voordelig vanuit Charleroi. Je mag er zeker van zijn dat je terechtkomt in een avontuur. Of zoals de inwoners zelf vaak zeggen: “In Bosnia, everything is possible”.

Kom helemaal tot rust aan de natuurlijke thermische warmwaterbronnen.

Tips van onze reisreporter:

1. Raften op de Vrbas rivier kan heel het jaar door en op bepaalde momenten zelfs s ’avonds. In een verlichte kloof maak je dan je weg langs stroomversnellingen tussen het Bosnisch landschap. Banja Lukka was niet voor niets de plek waar in 2009 het wereldkampioenschap raften plaatsvond!

2. Ga de bergen in en inhaleer de Balkan lucht in zijn puurste vorm tijdens een wandeling op zoek naar uitzichtpunten. (Maar neem zeker een kaart, gids of kompas mee).

3. Stap uit je comfort zone en leer de lokale bevolking kennen in een echt Bosnisch restaurant. Ze lijken wat gesloten maar eens je oprechte interesse toont, zijn ze de meest gastvrije mensen die ik al ontmoette. (Bedenk wel dat Bosniërs graag en (vooral) luid hun traditionele muziek spelen tijdens het eten)

4. Proeven van de stad doe je het best in de authentieke markthallen in het centrum: Trznica. Groenten, fruit, Schattige souvenirtjes of een kitscherige fake Louis Vuitton? Je vindt het hier!

5. Plan je bezoek in de zomer wanneer er verschillende festivals op het programma staan. Dan komen de ietwat gesloten Bosniërs buiten en genieten van een openluchtfestival in het oude fort aan de Vrbas rivier.

6. Vergeet zeker niet te proeven van de Rakija (maar dat is vrij onoverkomelijk).

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Banja Luka | www.banjaluka-tourism.com
Activiteiten en bezienswaardigheden
Christus Verlosserskathedraal | Trg srpskih vladara 3, Banja Luka 78000 | Tel. +38 751 233 370
Ferhat Pasha Moskee | Kralja Petra I Karađorđevića, Banja Luka 78000 | Tel. +387 51 211 840
Openluchtmuseum etno selo ljubacke doline | Lujbacevo, Banja Luka 78000 | Tel. + 387 65 390 628
Krupa watervallen | Krupa na Vrbasu, Banja Luka 78000
Warmwaterbronnen Srpske toplice | Gornji Seher, Banja Luka 78000 |
Raften op de Vrbas rivier | Rafting klub Extreme Banja Luka | Sime i Ilije Partala 4, Banja Luka 78000 | Tel.  +387 65 393 813
Markthal in het centrum: Trznica | Tržnička 11, Banja Luka 78000
Kastel Fortress aan de Vrabs rivier | Banja Luka 78000
Overnachten
Hotel Jelena | Jovana Dučića 25, Banja Luka 78000 | Tel. +387 51 329-200

Meer vakantietips in de Balkan vind je hier.

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *