Oslo voor een klein budget? Het kan!

Noorwegen staat synoniem voor overweldigende natuur, maar helaas ook voor peperdure bestemming. Alleen al een paar dagen citytrippen in de hoofdstad Oslo kost je vaak een arm. Een geduchte tegenstander dus om enkele budgettips voor bij elkaar te zoeken. Goed nieuws! Er zijn bezienswaardigheden die je geen kroon kosten!

Middeleeuws monument
Het Akershus-fort werd eind 13de eeuw gebouwd onder koning Håkon V om Oslo te beschermen. Toen de oude stad in de 17de eeuw afbrandde, werd rond Akershus de nieuwe metropool gebouwd. Verschillende koningen en regeringen verbleven en zetelden er. Het uitzicht vanaf de kantelen op enerzijds de moderne stad en de Oslofjord is spectaculair.

Het Akershus-fort bij valavond.

Het Akershus-fort bij valavond.

Architecturale parels
Verschillende prominente gebouwen zijn vrij te bezoeken, zoals het Operagebouw aan de haven. Een rondleiding kost hier 100 kroon (zo’n 10 euro), maar je kunt het dak gratis op voor een mooi uitzicht op het Oslofjord. Wie weet vang je ook een glimp op van repetities door de gigantische glazen ruiten. Bekijk zeker ook de kunst in het Radhuset. De eerste woensdag van de maand gaat er om 13u bovendien een carillonconcert door.

Het stadhuis van Oslo.

Het stadhuis van Oslo.

Gratis musea:
1. Oslo City Museum: de stad presenteert haar boeiende geschiedenis met de hulp van modellen, schilderijen en foto’s.
2.  Nationaal Museum: hier hangen Edvard Munich’s bekendste werken ‘De Schreeuw’ en ‘Madonna’ en spot je ook schilderijen van Cézanne en Manet. Gratis op donderdag.
3. Museum van Hedendaagse kunst: kijk hier naar tijdelijke en permanente tentoonstellingen en installaties met meer dan 5000 werken van Noorse en internationale kunstenaars. Gratis op donderdag.
4. Nationaal Museum – Architectuur: hedendaagse en historische thema’s omtrent de Noorse architectuur komen hier aan bod door middel van tekeningen, foto’s en maquettes. Gratis op donderdag
5. DogA – Noors Centrum voor Design en Architectuur: de ontmoetingsplek voor fans van design en architectuur met een uiteenlopend programma vol tentoonstellingen. Het museum ligt in een voormalig onderstation.

Extra tip: veel galerijen in Oslo mag je zonder te betalen bezoeken.

Geniet van de kunst en de natuur in het beeldenpark Vigeland.

Geniet van de kunst en de natuur in het beeldenpark Vigeland.

Beelden kijken
Bijzonder om in te wandelen en tegelijkertijd wat aan cultuur te doen is het Ekeberg-beeldenpark. 35 eigenzinnige sculpturen vertegenwoordigen de Europese kunst van de afgelopen 130 jaar. Aangelegde paden maken het makkelijk om een toertje te doen in de groene omgeving. Bovendien vind je hier verschillende spectaculaire uitzichtpunten om de Noorse hoofdstad van ver te bewonderen. In het noordwesten van de stad ligt ook het gratis toegankelijke beeldenpark Vigeland. Dit zelfs nog populairdere park stelt werken van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland tentoon.

Eet je lunch op op het domein van het Koninklijke Paleis van Oslo.

Eet je lunch op op het domein van het Koninklijke Paleis van Oslo.

Winkel slim
Eten en drinken kost ontzettend veel geld in Oslo en bij uitbreiding in heel Noorwegen. Verstandig is om, wie graag ’s avonds iets alcoholisch drinkt, in de luchthaven je favoriete drankje in te slaan tegen het taksvrije tarief. Wie goed zoekt, vindt voor ’s avonds vast enkele goedkopere adressen om te dineren. Maar op de middag haal je best wat broodjes of sandwiches in de supermarkt en ga je zelf aan de slag met wat beleg. Gezellige plekjes genoeg om je lunchpakket op te eten!

Sommige plekjes in het Ekeberg-beeldenpark leveren mooie uitzichten op op de stad.

Sommige plekjes in het Ekeberg-beeldenpark leveren mooie uitzichten op op de stad.

Goedkoop lunchen
Het gratis toegankelijke Paleispark of Slottsparken leent zich uitstekend om ’s middags te komen picknicken of mensen te kijken. Veel bezoekers laten het eten van een broodje samenvallen met het wisselen van de wacht, dagelijks omstreeks 13u30. Nog een optie is de Botanische Tuin. Hier eet je je boterhammen op in het bijzijn van 1800 verschillende planten.

Gratis wandelingen
De organisatie Free Tour Oslo neemt je elke vrijdag, zaterdag, zondag en maandag vanaf 10u mee op sleeptouw langs alle historische hoogtepunten in de Noorse hoofdstad. Je hoeft niet op voorhand te boeken, enkel verschijnen op de plaats van vertrek aan het standbeeld The Tiger op Jernbanetorget. Elke zaterdagavond vanaf 16u gaat er ook een avondwandeling door.

Het operagebouw van Oslo: een architecturaal pareltje.

Het operagebouw van Oslo: een architecturaal pareltje.

Oslo Pass
De Oslo Pass is een relatief goedkope manier om de stad als toerist te verkennen. Je betaalt zo’n 43, 65 of 81 euro voor respectievelijk 24, 48 en 72 uren. Maar je krijgt er wel een heel pak voordelen voor terug: gratis toegang in meer dan 30 musea en bezienswaardigheden, je reist gratis met het openbaar vervoer, gratis toegang in zwembaden en skiparken, kortingen en speciale aanbiedingen in restaurants en winkels.

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *