fietsen in de eifel

Getest en goedgekeurd: 3 dagen fietsen in de Eifel

De Duitse Zuid-Eifel ligt als het ware in onze voortuin. Aan het drielandenpunt België, Duitsland en Luxemburg ben je eigenlijk al op je bestemming. In de regio, die nog niet overspoeld is door toeristen, ligt de rust voor het rapen. Hier komen recreatieve pedaalridders en e-bikers, waaronder reisreporter Fons in een prachtig fietsparadijs terecht!


‘Bitte ein Bit’
Als startpunt om enkele dagen te fietsen in de Eifel kiezen we Bitburg. Het Eifelstadje klinkt ons niet onbekend wat wellicht te maken heeft met de plaatselijke brouwerij. Daar wordt Duitslands nummer één tapbier gebrouwen: Bitburger. Bitte ein Bit is de slogan die je in zowat iedere kroeg in de Eifel te zien krijgt. Op de oorspronkelijke plaats waar tot ruim veertig jaar geleden de brouwerij huisde, stappen we nu de Bitburger Beleveniswereld binnen. We maken er kennis met de Bitburger brouwtraditie.

Kuieren door historisch Bitburg
Bitburg, de hoofdstad van de gelijknamige Eifelkreis Bitburg-Prüm telt 14.000 inwoners. Buiten een wandeling in het stemmige verkeersvrije winkelcentrum en een bezoekje aan de militaire begraafplaats valt er weinig te beleven. Hier kuieren we langs de graven van ongeveer 2 000 gevallen soldaten van de Wehrmacht. Er ligt ook een vijftigtal jonge soldaten van de Waffen-SS begraven. Een archeologische wandeling langs de restanten van de Romeinse muur behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan zijn we ongeveer uitgepraat.

Vertrekpunt voor vele fietsroutes
Toch beschikt Bitburg over een gevarieerd aanbod aan verblijfsaccommodatie. Daardoor is het stadje best geschikt als vertrekpunt voor een van de vele – al dan niet meerdaagse – fietsroutes die er op de toeristische affiche staan. Bij de Tourist-Information Bitburger Land verstrekt men alle gewenste informatie over de mogelijkheden om te fietsen in de Eifel. Men biedt er ook aantrekkelijke verblijfsformules en volledige arrangementen.

fietsen in de eifel

Familiehotel Louis Müller met prima keuken
Met de hulp van de Tourist-Information Bitburger Land vinden we zelf een uitstekende uitvalsbasis in familiehotel Louis Müller. De kamers zijn er net en comfortabel, de bediening en de gastvrijheid meer dan prijzenswaardig. De gemoedelijkheid ligt er voor het rapen. Verwacht hier echter geen in hoofdletters geschreven gastronomie. Het stevige avondmaal, vergezeld van een frisse Bitburger, kan ons wel bekoren. De chef kookt er naar jarenlange familietraditie en uit de drukte in het restaurant af te leiden, wordt die kookwijze alom gewaardeerd.

Picknick en huurfietsen
Na een acclimatiserend nachtje schuiven we ’s ochtends aan een uitgebreide ontbijttafel aan. Daar krijgen we het gastvrije verzoek om een lunchpakket voor onderweg samen te stellen. Op het ontbijtbuffet zijn daartoe alle ingrediënten aanwezig. De Bitburgse toeristische dienst vinden we om de hoek, in de schaduw van de brouwerijtoren. Daar staan onze huurfietsen al op ons te wachten. In ons geval zijn die elektrisch aangedreven al zijn er ook met spierkracht te voeden tweewielers beschikbaar. We zijn klaar om onze eerste keer te fietsen in de Eifel!

fietsen in de eifel

Fietszakken meenemen voor onderweg
Tijdens ons verblijf is onweer aangekondigd en het kan al eens gebeuren dat de hemelsluizen boven het Eifelgebied worden opengedraaid. Onze driedaagse bestaat uit dagelijks 50 kilometer fietsen en we willen onze ritten graag droog houden. Gemakkelijk hanteerbare fietszakken zijn dus handig om je – weliswaar – beperkte fietsbagage mee naar je accommodatie te nemen. Tip: neem je eigen fietszakken mee!

fietsen in de eifel

Fietsen langs een treintraject
Het bewegwijzerde parcours leidt ons langs vroegere treinsporen en rustige wegen door idyllische dorpjes en gehuchten. Soms fietsen we dwars over boerenerven en weides heen, maar steeds langs comfortabel geasfalteerde paden. Kilometerslang lijkt het wel of we hebben het traject voor ons alleen. Een stevig klimpartijtje moet je er in valleigebied bij nemen, maar de batterijkracht van onze e-bike kan de stijgingen probleemloos aan. Aan drankgelegenheden en restaurantjes is er langs deze route geen gebrek.

Overnachtingsplaats met witte en rode wijn
Het Johannishof in deelgemeente Mesenich van Langsur is onze tweede overnachtingsplaats. Dit ‘Weingut’ biedt niet alleen gastenkamers en logies aan voor fietsende passanten, sinds 1991 verbouwen ze er ook witte en rode kwaliteitswijn. Onze tweewielers krijgen een veilig plaatsje terwijl wij beide wijnen testen en goedkeuren. In Johannishof kan je zowel je eigen batterijen (met sauna en massage) als die van je tweewielige reisgenoot opladen. Het restaurant heeft een uitgebreide kaart met klemtoon op regionale producten. Het handvol vergelijkbare etablissementen in dit dorpje zit op dezelfde lijn.

fietsen in de eifel

Trappen langs Bitburgse grenzen
De Duitse oever van de Sauer is voor fietsers even rustig en aangenaam als de Luxemburgse overkant. Ook hier genieten we van weidse landschappen en maken we gebruik van de speciaal voor fietstoeristen aangebrachte rust- en picknickaccommodatie. We trappen enkele keren langs overdekte schuilplaatsen, maar in ons geval zijn die overbodig. Dat voorkomt niet dat ’s avonds wanneer we voor de tweede keer door de familie Müller welkom worden geheten, de regen in bakken op het hoteldak gutst. Vooraleer we een punt achter onze fietsdriedaagse in natuurpark Zuid-Eifel zetten, trappen we nog een korter rondje langs Bitburgse grenzen. Daarna brengen we onze huurfietsen netjes terug naar het toeristisch kantoor in Bitburg.

Ook met kinderen door de Eifel
Verantwoordelijke Ushi Hallet wijst ons op de uitgebreide fietsmogelijkheden die zowel in eendaagse als in meerdaagse vorm in de aanbieding staan. Je kunt er genieten van uitgestippelde routes door de vijf dalen van Nims, Prüm, Sauer, Moezel en Kyl. Veel obstakels of uitzonderlijk hoog klimwerk hoef je er niet te trotseren. Het netwerk aan fietspaden is geschikt voor families met kinderen en voor recreatieve fietsers. Sommige fietspaden lopen in de buurt van een treintraject. Fietsen meenemen is op de meeste spoortrajecten overigens gratis.

fietsen in de eifel

Themafietsen in de Eifel
Aan themafietspaden is er in de Zuid-Eifel al evenmin gebrek. Op deze tochten fiets je langs de geschiedenis van de regio. Neem nu de Eifel-Höhen-Route: over 230 kilometer benemen de uitzichten je de adem in het National Park Eifel. Niet minder indrukwekkend is de Vulkan-Rad-Route Eifel: deze loopt onder andere voorbij aan het wereldberoemde racecircuit van de Nürburgring.

Door de kosmos en langs planeten
Niet wereldberoemd maar toch bekend is de Vulkanpark-Radweg. Op de kosmosfietsroute Kleine Kyll trap je door de kosmos en voorbij de planeten van het zonnestelsel. Of opteer voor de bronwaterroute (zie ook ons wandelverslag van deze gelijknamige route) waar je boeiende dingen te weten komt over de bronnen van de Eifel.
Weetje: deze route is een belangrijke verbinding tussen de Ahr-fietsroute en de maren-Moezel-route. Om maar te zeggen dat er keuze te over is op de 358 km beschikbare toeristische fietsroutes in het Zuid-Eifelse district Bitburg-Prüm.

Ging jij ook al fietsen in de Eifel?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Eifel Tourismus | Kalvarienbergstrasse 1, 54595 Prüm | Tel.: 0049 655 19 65 60 | E-mail: [email protected] | Internet: eifel.info
Arrangement meerdaags fietsen in de Eifel | via Eifel Tourismus
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Bezienswaardigheden
Bitburger Beleveniswereld | Römermauer 3, 54634 Bitburg |Ticket 9 euro, rondleiding en 2 drankjes in de Bitlounge | Als extra 3 drankbonnen te gebruiken in omliggende horeca | Internet: bitburger.de/besuch
Overnachten
Hotel Louis Müller
| Hauptstrasse 42 a, 54634 Bitburg | Tel. 0049 6561 91 90 | E-mail: [email protected] | Internet: hotel-louis-mueller.com/
Weingut Johannishof | Trierer Strasse 24 | Langsur-Mesenich | Tel. 0049 6501 92 33 90 | E-mail: [email protected] | Internet: johannishof.eu
Fietsverhuur
Rent A Bike Mëllerdall Jugendherberge Echternach | Chemin vers Rodenhof, L – 6487 Echternach |Tel. 00352 26 27 66 400 |E-mail: [email protected]
Tourist Information Wittlich |Neustraße 2 / Marktplatz, 54516 Wittlich |Tel. 0049 6571 14 66 24 | E-mail: [email protected]
Deutsch Luxemburgische Tourist Information |Moselstraße 1, 54308 Langsur | Tel. 0049 6501 60 26 66 |[email protected] |Bijzonderheid: Fiets met extra rolstoel
Tourist Information Arzfeld | Luxemburger Straße 6, 54687 Arzfeld | Tel. 0049 6550 97 40 | [email protected]

Foto’s fietsen in de Eifel: Omslagfoto: © Dominik Ketz / Eifel Tourismus | Fons Jacobs en Eifel Tourismus

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *