fietsroutes in de duitse eifel

Nieuwe fietsroutes in de Duitse Eifel met bagageservice

De Duitse Eifel heeft er twee nieuwe fietsroutes met bagageservice bij. Beide fietstrajecten voeren over voormalige spoorlijnen of jaagpaden langs rivieren. Dat maakt de Kaiser.Genuss, van Aken naar Trier, en de 4-landenfietstocht Grenzen.Los van Roermond naar Luxemburg gemakkelijk fietsbaar. Onderweg geniet je van fraaie landschappen, zalige terrasjes en lekkere streekgerechten.

Waarom zijn fietsroutes in de Duitse Eifel zo populair?
In de afgelopen jaren ontwikkelde de regio Eifel uitstekende fietsroutes zodat een voortreffelijk 350 kilometer lang fietsnetwerk ontstond. Door resoluut te kiezen voor de aanpassing van vervallen spoorlijnen (maximale stijgingspercentage van 2,5%) maken de fietstrajecten voor iedereen geschikt. Bij de bekendste fietsroutes in de Duitse Eifel horen de Vennbahn-Radweg (over oude spoorbeddingen), het Kyll- en Sauer-fietspad die je beiden langs de idyllische riviertjes Kyll en Sauer leiden.

Kwaliteit telt
Bovendien zet de Eifel in op kwaliteit. Inmiddels zijn er al 4 fietsroutes in de Duitse Eifel gekeurd door de Duitse fietsersbond, de ADFC. De Vennbahn-Radweg en Venn-Eifel-Mosel-Radroute hebben 4 sterren gekregen; de RurUfer-Radweg en de Wasserburgen-route 3 sterren. Het begeerde Bett+Bike certificaat voor fietsvriendelijke accommodaties mogen inmiddels zo´n 100 bedrijven aan de gevel schroeven.

fietsroutes in de duitse eifel

Een keizerlijke tocht voor genieters
De fietstocht Kaiser.Genuss verbindt Aken, de stad van Karel de Grote, met Trier, de oudste stad van Duitsland. Na de kroning van Karel de Grote tot keizer in 800 was Aken het centrum van Europa. In de prachtige Paltskapel kun je de kostbare schrijn en de opvallend eenvoudige stenen troon bewonderen. De bloeiperiode van Trier was in de 4e eeuw. Toen werd de stad onder een aantal Romeinse keizers, zoals Constantijn de Grote, verfraaid met indrukwekkende gebouwen, waaronder een groot thermencomplex.

Tussen deze beide steden ligt 225 km fietsplezier door de mooie natuur van de Eifel. Het eerste stuk gaat via de Vennbahn over de ruige hoogvlakte van de Hoge Venen naar het bijzonder fotogenieke plaatsje Monschau. Na het stuwmeer in Bütgenbach volg je stroomafwaarts de loop van het idyllische riviertje de Kyll. Indrukwekkend zijn de grillige rotsformaties van de Gerolsteiner Dolomieten. Ontdek in Kronenburg waarom dit ook Spanisches Ländchen wordt genoemd en welke voorouder van Karel de Grote op de Bertradaburg in Mürlenbach heeft geleefd. Mosterd uit Monschau, mineraalwater uit Gerolstein en bier uit Bitburg zijn smakelijke voorbeelden van regionale specialiteiten waar je onderweg van kunt genieten.

De 4-landentocht van Roermond naar Luxemburg
De landsgrenzen zijn nooit ver weg tijdens de fietstocht Grenzen.Los over een lengte van ca. 345 km. Zeker in de grensstreek is de Europese gedachte diep verankerd en staan de mensen altijd open voor iets nieuws. Je ontdekt de eigen bouwwijze en tradities van elke streek. Deze tocht begint in de gezellige Nederlandse stad Roermond. Je volgt de loop van de Roer stroomopwaarts. Na de grens wordt de Roer de Rur en deze volg je bijna helemaal richting bron in het Belgische deel van Natuurpark Hoge Venen. Onderweg kom je langs de enorme bruinkoolgroeve bij Inden, die een enorm gat in het landschap vormt.

Een groot contrast daarmee vormt de veelal ongerepte natuur van Nationaal Park Eifel, waar de natuur weer haar gang mag gaan en waar groene bossen worden afgewisseld met een paar glinsterende stuwmeren. Vanaf het pittoreske Monschau vervolg je je tocht over voormalige spoorlijnen naar het Belgische St. Vith en Prüm. In het dal van rivier de Prüm bij Holsthum ruik je in het seizoen al van verre de hop die hier wordt verbouwd. Een kijkje bij de ruisende waterversnellingen van Irrel is ook zeker de moeite waard. Over grensrivier de Sauer kom je in het Luxemburgse plaatsje Echternach met de enorme abdij met het graf van de heilige Willibrord. Het eindpunt is de bruisende stad Luxemburg.

Voor beide fietsroutes in de Duitse Eifel zijn arrangementen beschikbaar, inclusief overnachtingen met ontbijt in de etappeplaatsen, lunchpakketten en bagagevervoer.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Eifel | Internet: eifel.info/nl
Duitse Dienst voor Toerisme | Internet: germany.travel
Meer tips voor een fietsvakantie vind je in onze rubriek: fietsen

Heb jij al ervaring met de fietsroutes in de Duitse Eifel?
Dan zijn we benieuwd hoe je die fietsvakantie beleefde! Of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons dan weten met een reactie hieronder.

P.S. Ter plekke prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *