eifel-Quellenpfad

Wandeltip in de Eifel: ga hiken op het Quellenpfad

Met mijn hondje Moes en maatje Eva trek ik er graag op uit voor meerdaagse wandeltochten. Begin mei was het Quellenpfad in de Eifel aan de beurt. De tocht is opgedeeld in 3 etappes met overnachtingsplaatsen in Blankenheim, Kronenburg en Nettersheim. De driedaagse wandeltocht is een absolute aanrader voor een verlengd weekend!


Alvorens effectief het Quellenpfad af te stappen, brengen we onze eerste nacht in de Eifel door in het Heinrichshof vlakbij Blankenheim. Het is een prachtige manege waar je kan logeren in een woonwagen. De vier woonwagens zijn uitgerust met een keukentje en slaapplaatsen voor maximum 4 personen. Er is ook een binnen- en buiteneetplaats en een verzorgd composttoilet per woonwagen. In een aparte wagen bevindt zich per woonwagen een badkamer met douche.

Na een heerlijk rustige nacht worden we ‘s morgens wakker met een fantastisch uitzicht over de vallei en de grazende paarden van de manege. Op het moment dat wij in het Heinrichshof zijn is er geen ontbijt beschikbaar. Een winkel ligt gelukkig slechts op 7 minuutjes rijden. Perfect om een ontbijtje en wat proviand voor onderweg in te slaan. Na ons ontbijt is het tijd om aan etappe 1 te beginnen richting Kronenburg. Op nog geen 100 meter van Heinrichshof start het Quellenpfad.

De eerste etappe van Blankenheim naar Kronenburg start met een stevige kuitenbijter! Nadat we even uitpuffen loopt het pad glooiend verder via bospaadjes, open velden en prachtige vergezichten. Op de etappe, die zo’n 25 kilometer is, komen we geen winkels of cafétjes tegen. Leuke picknickplekjes en bankjes daarentegen zijn er bij de vleet. Op het einde van de etappe wandelen we een stuk langs de oever van de Kyll. Plots zien we een groot wit kasteel op de flank van de heuvel. Dat blijkt Villa Kronenburg, onze slaapplek voor de tweede nacht!

Hotel-restaurant Burghaus & Villa Kronenburg ligt in het hart van het gelijknamige middeleeuwse dorpje Kronenburg. Het hotel is omgeven door prachtige natuur en de uitzichten over de vallei zijn spectaculair. Eva, Moes en ik krijgen een kamer met hemelbed in het  Burghaus. De kamers zijn klassiek ingericht maar dit past perfect bij het middeleeuws sfeertje dat in het kasteel hangt. Vanuit het raam van onze kamer spotten we een infinity pool met zicht over de vallei. Helaas niet geopend nu wij er zijn, maar we kunnen ons al voorstellen hoe heerlijk verfrissend het zou zijn na een stevig dagje wandelen!

We frissen ons even op en dan is het tijd voor een aperitiefje op de patio van het restaurant, wederom met schitterend uitzicht over de vallei. De wandeltocht heeft ons hongerig gemaakt dus verplaatsen we ons wat later naar het restaurant. Ook Moes mag gewoon mee binnen in het restaurant en krijgt prompt een bakje water aangeboden. Zelf kiezen we voor een aspergesoepje gevolgd door huisgemaakte ravioli met groentjes en een lekker wijntje. En ja, dat smaakt! De gerechten zijn super smaakvol en de bediening zeer vriendelijk.

Na een heerlijk nachtje in ons hemelbed volgt een uitgebreid ontbijtbuffet. Perfect om onze batterijen op te laden alvorens we aan onze tweede etappe van Kronenburg naar Nettersheim beginnen. Ook deze etappe is om en bij de 25 kilometer. Ongeveer in de helft passeren we Schmidtheim, een klein dorpje waar we iets drinken in het Alt Schmidheimer Hof dat op de route ligt. Ook hier wordt Moes verwend en krijgt ze een kommetje water en een hondenkoekje. Na onze pauze zetten we de wandeltocht richting Nettersheim verder. De voetjes beginnen moe te worden dus we zijn blij als we de kilometers richting Nettersheim zien afkorten.

Zodra we aankomen, planten we ons in de Biergarten van Nettersheimhof, tevens onze laatste verblijfplaats. Het is een gezellige binnenkoer waar je zowel iets kan eten als drinken. We proeven enkele lokale biertjes die in de smaak vallen en delen een bordje frieten als hapje. De keuken is vrij basic, maar smaakt sowieso na een dagje wandelen. Het hotel heeft zowel eenpersoons- als tweepersoonskamers. In onze kamer krijgen we een licht internaatgevoel, maar toch zijn we blij met ons bedje na deze vermoeiende wandeltocht.

eifel quellenpfad

Het ontbijt in het Nettersheimhof is simpel, maar voldoende om ons energie te geven voor onze laatste etappe. Die bedraagt opnieuw zo’n 25 kilometer, maar aangezien we op tijd thuis moeten zijn, besluiten we de lus wat af te snijden. Er zijn voldoende wijzers die je de kortere route naar Blankenheim tonen. Door onze kortere route wandelen we de laatste dag zo’n 15 kilometer. Eenmaal terug in Blankenheim passeer je langs de burcht en sturen ze je dwars door het stadje. Nog een laatste klimmetje uit het dal waar het stadje zich bevindt en we staan weer aan ons startpunt.

We besluiten ons tripje af te sluiten met een stop in Marmagen, het dorpje dat we zouden passeren tijdens de laatste lus van het Quellenpfad. In café Milz drinken we een koffietje en eten we een gebakje. Moe maar voldaan keren we terug naar huis. Voor ons heeft het Quellenpfad alle ingrediënten voor een fantastische driedaagse wandeltocht: variatie in het pad, goede lengte per dag, genoeg uitdaging door de hellingen en accommodaties vlak langs het pad. Zowel Eva en ik als Moes, de kleine wandelhond, hebben enorm genoten!

Haal nog meer uit het Quellenpfad met deze tips:

  • Neem genoeg water en drinken mee, je komt niet heel veel tegen onderweg;
  • Neem cash mee! Niet overal kan je met bankkaart betalen;
  • Als je de route in dezelfde volgorde als ons volgt, dan kan je de route inkorten op de laatste dag;
  • Neem je hond mee, het is een zeer hondvriendelijke regio!
  • De bordjes zijn duidelijk, maar een GPX is zeker handig om af en toe te checken of je nog juist zit. Een bordje missen kan altijd gebeuren;
  • Let ook op dat je het pad in de juiste richting blijft volgen tussen Nettersheim en Blankenheim, daar kruist het pad zichzelf. Als je kijkt naar de andere wandel aanwijzers die er hangen is dit vrij logisch naar waar je moet.

Wandelde jij al eens het Quellenpfad?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Eifel | Internet: eifel.info/nl
Duitse Dienst voor Toerisme | Internet: germany.travel
Eten en drinken
Alt Schmidheimer Hof | Marktstraße 9 | 53949 Dahlem | Internet: www.alt-schmidtheimer-hof.de
Café Milz | Kölner Str. 37 | 53947 Nettersheim | Internet: cafe-milz.de
Overnachten
Heinrichshof Blankenheim | Heinrichshof 1 |53945 Blankenheim | Internet: heinrichshof-blankenheim.de
Burghaus & Villa Kronenburg | Burgbering 12 | 53949 Dahlem | Internet: villa-kronenburg.de
Nettersheimhof | Bahnhofstraße 5 | 53947 Nettersheim | Internet: nettersheimerhof1857.com/de

📌 PIN nu en plan latereifel quellenpfad

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *