Met de fiets of te voet langs de Frankfurt GrünGürtel

De GreenBelt of GrünGürtel rond Frankfurt viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Al een kwart eeuw laten fietsers en wandelaars zich verwennen door het rijke stukje natuur rond deze Duitse stad. Pomp de fietsbanden op en poets je wandelschoenen want dit zijn de mooiste routes langs de Main.

Frankfurt: de GrünGürtel in kaart

Frankfurt: de GrünGürtel in kaart

Verscheiden gebied
De GrünGürtel versiert met z’n 8.000 hectare ongeveer een derde van de oppervlakte van Frankfurt. Grootste troef is de verscheidenheid van het gebied. Met een lengte van 62 km omringt het de stad in de vorm van talloze schilderachtige landschappen: weiden, wijngaarden, boomgaarden, uitgestrekte vlaktes en weelderige groene bossen. Wandelaars en fietsers worden bedolven onder de prachtige uitzichten.

Rondje rond de stad
Een uitgebreide fietsroute rond Frankfurt onthult talloze verborgen schatten van de metropolis aan de Main. Beginnend aan de monding van de Nidda rivier in Höchst volgt de route de waterweg naar het noordelijke stadsdeel. Van hieruit volgt een steile etappe van Berkersheim naar Bergen-Enkheim die de conditie wel eens op de proef durft stellen.

Frankfurt: de rivier Nidda in de ochtend

Frankfurt: de rivier Nidda in de ochtend

Mascotte langs de weg
Ten zuiden van de Main vervolgt de route van Oberrad in het oosten van de stad door de bossen naar Schwanheim in het westen van Frankfurt. Met wat geluk kom je langs de mythische GrünGürtel mascotte, ontworpen door de plaatselijke karikaturist Robert Gernhardt. Het fiets- en wandelpad wordt uitgebreid bewegwijzerd en in detail beschreven op de GreenBelt kaart die verkrijgbaar is bij de toeristische dienst in Frankfurt.

Industriële fietsroute
Uitzichten van een heel ander kaliber zijn te zien langs het fietspad in de buurt van het Höchst Industrial Park. Dit 10 km lange fietspad verbindt de Frankfurt GrünGürtel met het Rijn-Main Regional Park. Informatie over de industrie, natuur en cultuur vind je op verschillende locaties langs het parcours.

Franfurt: groene stad aan het water

Franfurt: groene stad aan het water

Een stukje Mainradweg
Fietsers kunnen ook een deel van de 600 kilometer lange Mainradweg afleggen. Die start aan de bron van de rivier in het Frankische Zwitserland naar het punt waar het de machtige Rijn ontmoet, in Mainz niet zo erg ver van Frankfurt. De Frankfurt’s Main fietsroute volgt het laatste stuk vanaf de stad tot in Mainz. Een speciale fietsgids over de Mainradweg, verkrijgbaar bij de toeristische dienst, biedt uitgebreide informatie over het pad zelf, de bezienswaardigheden die te zien zijn langs de weg en de vele diensten aangeboden voor fietsers. De gids is ook digitaal beschikbaar in de vorm van een applicatie.

Educatief wandelen
Fans van de natuurwetenschappen komen dan weer aan hun trekken op het 7,5 km lange Geopad. Dit wandelpad leidt je door het stadslandschap van Frankfurt en stopt op 5 plekken waar een geografische en geologische betekenis aan vasthangt. Onderweg leer je van alles bij over de Nidda rivier, de voormalige Romeinse nederzetting, de oprichting van Nordweststadt en de bijzondere kenmerken van het Martin Luther King Park.

Frankfurt: de landschappen zijn er nergens hetzelfde

Frankfurt: de landschappen zijn er nergens hetzelfde

Wandelpad voor geliefden
Het Hölderlinpad verbindt Frankfurt dan weer met het kuuroord Bad Homburg in de heuvelachtige en beboste regio Taunus. Gedurende zo’n 22 km gunt het wandelaars een prachtig uitzicht op de skyline van Frankfurt en de hoogtes van Taunus. De beroemde Duitse schilder Friedrich Hölderlin bewandelde deze route al zo’n 200 jaar geleden. Hij woonde in Bad Homburg en gebruikte dit pad om zijn geheime liefde, Susette Gontard, te ontmoeten. Hij gaf haar kinderen bijles tot haar man, een gerespecteerde bankier uit Frankfurt, hem verbood nog één voet binnen te zetten in zijn huis. Vandaar de blauwe wegwijzers met het portret van Hölderlin erop. Een ontwerp van Hans Traxler, een kunstenaar van de beroemde ‘New Frankfurt School’.

Uitgebreid gamma
Andere wandelpaden nodigen uit om nog meer stedelijke en groene plekken in de stad te ontdekken. De ‘Quellenwanderweg’ tussen Bergen-Enkheim en Seckbach, de Mühlenweg tussen Niederursel en Oberursel en de Schäfersteinpfad, dat door het Stadsbos (‘Stadtwald’) leidt in de buurt van Niederrad zijn maar enkele uit het assortiment.

Meer info: www.frankfurt-tourismus.de

Foto’s: © Frankfurt am Main Surveyor’s Office | Miragha Samadi | sduesterhus | enbodenumer | Ilya Trukhanov

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *