Maifeld

Maifeld in Duitsland: een goed verstopt stukje middeleeuwen

Het hele jaar rond toont het Maifeld haar kleurrijke landschap: in het voorjaar gele koolzaadvelden, in de zomer beemden vol felrode klaprozen en in de herfst akkers met goudkleurig koren. Maar deze lieflijke regio heeft meer te bieden dan alleen natuurschoon. Reisreporter Ingrid bracht een bezoek aan dit goed verstopt stukje Duitsland.

Verborgen schatten
Op een steenworp afstand van hier ligt het Maifeld. Een betoverend landschap dat terecht het Toscane van het Rijnland wordt genoemd. In deze regio komen cultuurliefhebbers volledig aan hun trekken: kastelen, burchten en musea die ontdekt willen worden. Het is heerlijk ronddwalen door de kleine, gezellige stadjes Mayen, Münstermaifeld en Monreal. In de onmiddellijke omgeving ligt het mooie Eltzdal, waar de burchten Eltz en Pymont zeker een bezoekje waard zijn.

Maifeld

Laat je terug meevoeren naar de middeleeuwen in de prachtige burcht van Eltz.

Stad met een hart
Al van ver herken je het historische stadje Münstermaifeld. Krachtig regeert de eeuwenoude kapittelkerk over de stad en zijn regio. Opmerkelijk: zo’n majestueuze kerk in zo’n klein vestingstadje. Als ik door de nauwe straatjes met pittoreske middeleeuwse gebouwen wandel, stap ik terug in de tijd. De enige overgebleven toren van de stadsomwalling is de kruidtoren. Ik beklim de 92 treden van de watertoren met als beloning een subliem uitzicht over de wijde omgeving.

Parel in het Elzdal
In het idyllische Monreal vinden geschiedenis en schoonheid elkaar. De vele authentieke vakwerkhuizen en stenen bruggen zijn getuigen van de vroegere welvaart van dit middeleeuws juweel. De smalle straatjes met mooie doorkijkjes naar de rivier en de hoger gelegen burchtruïnes Philippsburg en Löwenburg zijn mijn meest verrassende ontdekking. Voeg daar de pottenbakkerijen, galerijen, leuke kleine winkeltjes en restaurantjes aan toe en het plaatje is compleet.

Maifeld

Verdwaal in de pittoreske steegjes van Monreal.

Tand des tijds doorstaan
Slot Bürresheim werd nooit veroverd of verwoest. Zelden zag ik een oeroud slot in zo’n ongerept en gaaf gebleven landschap. Tijdens de rondleiding maak ik een reis door het verleden. De gids vertelt vol passie over het wel en wee van generaties adellijke families die hier leefden. Ik dwaal door de authentieke woonvertrekken met grote rijkdom aan meubels en unieke voorwerpen. Overal hangen schilderijen en portretten uit vroegere eeuwen. De kleine baroktuin, reeds op schilderijen rond 1700 te zien, is een pareltje.

Maifeld

Slot Bürresheim bleef ongeschonden in het verleden, wat zich vertaalt in een authentieke burcht.

Bruisend van cultuur en gezelligheid
Het centrum van de Oost-Eifel bevindt zich in het historische Mayen, versterkt met een grotendeels goed bewaarde stadsmuur. De 700 jaar oude Genovevaburcht met uitzicht op het plein en de voetgangerszone met zijn vele winkels domineert de binnenstad. Tal van gezellige kroegjes, restaurants en cafés wachten op hun gasten. Heel verleidelijk om nog even te blijven hangen. Een goed gebruik hier, want bij droog weer zitten de terrasjes overvol. Hier is het echt genieten!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Eifel Tourismus GmbH
| E-mail: [email protected]
Rijnland-Palts Toeristenbureau
| E-mail: [email protected]
Toerist Informatie Mailfeld (Duitstalig) | E-mail: [email protected]
Toerisme Vordereifel (Duitstalig) | E-mail: [email protected]
Monreal | www.monreal-eifel.de (Duitstalig)
Mayen
| www.mayenzeit.de (Duitstalig)
Klik
en ontdek meer over de Eifelregio
Eten en drinken

Loeffel’s Landhaus
| Obertorstrasse 42 | 56294 Münstermaifeld
Tel. +49 (0) 2605 953773 | E-mail: [email protected]
Historisches Gasthaus Hammesmühle | Ortsteil Schloss Bürresheim
56727 Mayen/St.Johann | Tel. +49 (0)2651 76464
Restaurant Im Roemer | Marktstrasse 46 | 56727 Mayen
Tel. +49 (0)2651 880 | Email: [email protected]
Bergmannshuette Bendisberg | bei Grube Bendisberg | 56729 Langenfeld/St.Jost
Tel. +49 (0)2655 962997
Bezienswaardigheden

Slot Bürresheim | 56727 Mayen | Tel. +49 (0)2651 76440
Overnachten

Hotel Pastis
| Elztalstrasse 1 | 56753 Pillig
Tel. +49 (0)2605 8495727 | E-mail: [email protected]

? PIN nu en plan later

Mailfeld

Foto’s: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *