weekendje weg dichtbij ahrtal

Wandelen, wijnproeven en wellness in Duitse Ahrtal

Neem de trein en wandel 3 uren later rond tussen wijnterrassen. Verrassend dichtbij geeft de Duitse wijnregio Ahrtal je de kans helemaal herboren te worden. Afspraak is wel dat je elke wandeling een fles wijn mee in je rugzak stopt. De ideale manier om extra te genieten van de heerlijke panorama’s! Reisreporter Karel wijst de weg.

De 3 W’s van Ahrtal
De Ahrtalregio is met zijn 548 hectare de derde kleinste wijnstreek van Duitsland. De rivier Ahr baant zich een weg tussen de wijnheuvels om uiteindelijk uit te monden in de Rijn. We strijken neer in Bad Neuenahr, ‘het centrum van ontspanning en genieten’, 30 km ten zuiden van Bonn. Het duurt dan ook niet lang voor je baadt in de 3 W’s die Ahrtal te bieden heeft: wandelen, wijn en wellness.

Het Ahrtal.

Het Ahrtal.

Wandelen tussen de wijn
Onze wandelschoenen trekken we aan voor de Rotweinwanderweg. De 35 km lange wandelroute gidst je vanuit Altenahr langs ontelbare wijnstokken met een uniek zicht op het dal. De tocht is een echte attractie die in de zomer heel wat wandelfanaten pleziert. Ook buiten het seizoen trekt het pad op zuidelijke zijde van de heuvels heel wat liefhebbers. Het is een bij momenten pittige wandeling, waarbij de inspanningen je ogen meer dan rijkelijk belonen.

Ahrtal_wijnstokken

Tijdens de wandelingen ben je omsingeld door wijnstokken.

Tijdens de wandelingen ben je omsingeld door wijnstokken.

De Ahrsteig: recent wandelplezier
De Ahrsteig met een lengte van 110 kilometer, bestaat nog niet gek lang. Via de twee gloednieuwe wandelwegen vergezelt de Ahr je van bron tot monding. De eerste (blauwe) route vangt aan in Blankenheim en via verbindingswegen bewandel je daarna de tweede (rode) route, die je aan de monding in Sinzig brengt. Wie halfweg wil overschakelen op de Rotweinwanderweg zal in Altenahr de pijlen kunnen volgen.

Pijlen wijzen je handig de weg!

Pijlen wijzen je de weg!

Wijndruiven als basisvoedsel
Tijdens het wandelen maak je kennis met de verschillende druivensoorten die in de streek gebruikt worden. Loop in Walporzheim zeker eens binnen in de Weinmanufaktur om kennis te maken met streekwijnen zoals de Frühburgunder, de Riesling en de Spätburgunder. Vooral die laatste druifsoort staat bekend voor wijnen van hoge kwaliteit. De burgunder is een druif uit de Bourgognestreek, die waarschijnlijk door monniken als basisvoedingsmiddel tot in Duitsland verspreid raakte.

Geen volledige wijnervaring zonder te proeven!

Geen volledige wijnervaring zonder te proeven!

Ongelooflijk hoe ze elke meter benutten met wijngaarden.

Ongelooflijk hoe ze elke meter benutten met wijngaarden.

Wijn beleven in Ahrtal
Om van de streek te genieten met al je zintuigen, nodigt het International Wine Institute me uit op een belevenisvolle wandeling langsheen de wijngaarden. Ik kan je verzekeren dat van een glas Spätburgunder proeven met het zicht op het dal van de Ahr een moment is dat je bijblijft. Tijdens de wandeling ontrafelen alle wijngeheimen zich dankzij de deskundigheid van de begeleider.

Topwijnen in Deutzerhof
De wijnkennis wordt bijeengebracht in het Wijngenootschap Mayschoss, dat al bestaat sinds 1868. Elk uur kun je er een bezoek brengen aan de feeërieke wijnkelder, waar jaarlijks 1,3 miljoen flessen gevuld worden. In het wijnmuseum krijg je een blik op de wijngeschiedenis. Proeven van de erkende kwaliteitswijnen kan in het Deutzerhof. Het wijnhof biedt een selectie aan topwijnen aan en heeft een oog voor kwaliteit. Deutzerhof bestaat al enkele eeuwen en behoort tot de beste 100 wijnboeren in Duitsland.

Wanneer de zon komt piepen boven de wijngaarden.

Wanneer de zon komt piepen boven de wijngaarden.

Ontspannen gebeurt in het Ahr Resort

Ontspannen gebeurt in het Ahr Resort

Medisch ontspannen van lichaam en geest
Helemaal herboren word je na een wellnesskür. Laat je verzorgen door experten in medische wellness in Bad Neuenahr-Ahrteiler. Naast het totaalcentrum Ahr Resort maak je ook kennis met Dr. Gottschalck. De man bouwde zijn privaatkliniek om tot Parkhotel Elisabeth. De persoonlijke behandelingen in een erg familiale sfeer maken het hotel tot een rustige verblijfplaats. Door de medische behandeling van lichaam en geest in een gezonde omgeving is het hotel ideaal voor een vakantie op je oude dag.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Duitsland
| www.germany.travel/nl
Toerisme Rheinland-Pfalz
| www.rlp-info.de
Toerisme Ahrtal
| www.ahrtal.de
Bezienswaardigheden

Rotweinwanderweg
| www.ahr-rotweinwanderweg.de
Ahrsteig
| www.ahrsteig.de
Weinmanufaktur Walporzheim
| Walporzheimer Str 173 | 53 474 Bad Neuenahr-Ahrweiler
Internet: www.weinmanufaktur-walporzheim.com
Weingut Deutzerhof
| Deutz Erwiese 2 | 53508 Mayschoss-Ahr
Internet: www.deutzerhof.de
International Wine Institute
| www.iwi-sommelier.de
Ahr Thermen
| Felix Ruetten-Straße 3 | 53 474 Bad Neuenahr-Ahrweiler
Internet: www.ahr-thermen.de
Eten en drinken

Restaurant Vinetum
| Walporzheimerstraße 173 | 53474 Bad Neuenahr-Ahrweiler
Internet | www.vinetum-ahr.de
Hotel Hohenzollern
| Slberberg 50 | 53474 Bad Neuenahr-Ahrweiler
Internet: www.hotelhohenzollern.com/restaurant.htm
Evenementen
Ahraton
| www.ahrathon.de
Overnachten
Parkhotel Elisabeth
| Georg-Kreuzberg-Straße 11 | 53474 Bad Neuenahr-Ahrweiler

Foto’s: © Karel De Rudder

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

3 reacties op “Wandelen, wijnproeven en wellness in Duitse Ahrtal”

  1. Ahrtal, mooie herinneringen aan, wij logeerden in Mayschoss, hotel lochmuhle.Buiten 1 meter sneeuw. Fantastisch om te wandelen en daarna de wellness van het hotel in. De open haard liet ons bijna in slaap vallen. Ook het fijne restaurant van het hotel is een aanrader. Het stationnetje van Mayschoss lijkt wel eentje van de Marklin treintjes, schitterend. eddy

  2. Wij gaan eind Juli naar het Ahrtal(Altenahr bij Bad neuenahr)
    Deze goede reportage en de links zijn zeeer interessant voor ons!!!!Die nog geheimtips hebben ,altijd welkom!

  3. We waren Nelles de wijnmakerij. De wijn proeven in de oude kluis, evenals de wijnen waren gewoon sensationeel! Vooral de witte wijnen zou ik behoren tot de beste in het Ahrdal. De Reds waren sensationele van de kleinste Spätburgundr, tot aan de Grand Crus! Ik adviseer het hoogst
    Bedankt voor het monster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *