esch-sur-alzette

Esch-sur-Alzette: Europese Culturele Hoofdstad 2022

Sinds 1985 dragen een aantal steden jaarlijks de titel van Europese Culturele Hoofdstad. Dit jaar is onder andere het Luxemburgse Esch-sur-Alzette aan de beurt. Onze nieuwsgierigheid werd geprikkeld en dus trokken we er eind februari een weekendje op uit!

Esch-sur-Alzette, onbekend maar niet onbemind
Eerlijk is eerlijk. Van Esch-sur-Alzette hadden we tot voor kort nog nooit gehoord. Na wat opzoekingswerk komen we te weten dat de tweede grootste stad van het Groothertogdom Luxemburg zich op een 30-tal km onder Aarlen, pal op de grens met Frankrijk bevindt.

Esch-sur-Alzette

De link naar natuur en het mijnbouwverleden is nooit ver weg.

Rijke handelsstad met industrieel verleden
De stad ligt aan de rivier de Alzette – vandaar Esch-sur-Alzette – en kan je het best omschrijven als een gemoedelijke en kraaknette provinciestad. Een wandeling door het stadscentrum leert ons al snel dat Esch een rijke handelsstad is. Die rijkdom heeft ze te danken aan haar industrieel verleden. Anno 2022 verwijzen de industriële sites en mijninstallaties naar een nog niet zo ver verleden, toen Esch het kloppend hart van de Luxemburgse mijnbouw vormde.

Esch-sur-Alzette

esch-zur-alzette

Het moderne Musée National de la Résistance is zeker een bezoek waard.

Paradijs voor winkelliefhebbers
De binnenstad bestaat vooral uit brede straten vol mooie gevels en robuuste koopmanshuizen. De lange autovrije winkelstraat, Rue de l’Alzette, is meteen ook de langste voetgangerszone van Luxemburg. Deze straat telt tal van hippe winkels en leuke koffiebars. Voor ons een prima reden om op een terras een kopje koffie mee te pikken.

Esch-sur-Alzette

Esch-sur-Alzette

Bruisende stadswijk Belval
Esch-sur-Alzette maakt de titel van Culturele Hoofdstad meteen waar met een groot aantal aan expo’s en andere tijdelijke tentoonstellingen. Sommige vinden zelfs in Frankrijk plaats. De belangrijkste expo’s en tentoonstellingen situeren zich in de stadswijk Belval. Sinds enkele jaren evolueert deze wijk van licht verpauperde industriële site tot bruisende stadswijk vol prestigieuze stadsprojecten. Bij de omschakeling van de industriële site van Belval werden onder andere de Möllerei en de voormalige fabriekshal Massenoire omgevormd tot multifunctionele tentoonstellingsruimtes.

esch-zur-alzette

Stevige portie cultuur
Het programma van Esch 2022 is verdeeld over verschillende seizoenen. De expo’s Hacking Identity – Dancing Diversity en Remixing Industrial Parts zijn deze lente de grote publiekstrekkers. Wij waren vooral onder de indruk van de eerste expo. Verwacht een levendige caleidoscoop, gevuld met digitale kunst, video-installaties en sculpturen die je niet enkel visueel, maar ook intellectueel prikkelt. De gerenoveerde Möllerei-site waar de expo doorgaat, maakt van deze expo een absoluut succes. De tentoonstelling Remixing Industrial Parts ligt in de Massenoire, een voormalige fabriekshal in Belval. Hier stap je een soort van teletijdmachine in, waarbij je de regio over een periode van nagenoeg 100 jaar ziet evolueren van een grauwe industrieregio tot een levendige provinciestad. Beide expo’s lopen nog tot en met 15 mei. Naast deze twee expo’s biedt het lenteaanbod nog tal van andere toppers.

Esch-sur-Alzette

Veel te ontdekken tijdens Esch 2022
De ietwat rebelsere kant van Esch ontdekken we de volgende ochtend in de Kulturfabrik, een cultureel centrum in een voormalige fabriekshal. De hal herbergt tegenwoordig een concertzaal, cinema, kunstgalerij, brasserie en kunstenaarsatelier. In de Kulturfabrik staan de komende maanden diverse concerten en workshops ingepland. Zoals we hierboven al vermeldden, bevat het culturele luik van Esch 2022 ook een stevige poot op Franse bodem. Ze werken hiervoor samen met het cultureel centrum L’Arche in de Franse grensstad Micheville. Hier zullen diverse tentoonstellingen, concerten en workshops doorgaan.

Overnachten in Luxemburg-Stad
Het overnachtingsaanbod in Esch is weinig prikkelend. Wij namen dan ook de gratis trein richting Luxemburg-Stad, zo’n 20 km van Esch en sliepen in Mama Shelter. Het boutique hotel bevindt zich in de wijk Kirchberg, op wandelafstand van het centrum. De trendy sfeer en hippe omkadering maken van Mama Shelter het ideale stadshotel om zowel Esch-sur-Alzette als de hoofdstad te ontdekken. ’s Avonds is het overigens sfeerrijk genieten in het levendige restaurant. Een extra troef: Mama Shelter beschikt over een privéparking.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Visit Luxembourg | Internet: visitluxembourg.com
Esch-sur-Alzette: European Capital of Culture | Internet: esch2022.lu
Bereikbaarheid
Esch ligt op een kleine 20 km van Luxemburg-Stad. Je kan de stad dus perfect combineren met een daguitstap naar de hoofdstad van het Groothertogdom.
Goed om te weten: in Luxemburg is het openbaar vervoer gratis.
Overnachten
Mama Shelter Luxembourg | Internet: mamashelter.com

📌 Pin nu en plan later

esch-sur-alzette
Beeldmateriaal: © fotografen esch2022

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Esch-sur-Alzette: Europese Culturele Hoofdstad 2022”

  1. Dear igor, we were recommeded to visit Esch-sur-Alzette. So we did today, the 3rd december. It was a complete désillusion.
    After a quick walk through the city we drove to belval. This was indeed a surprise, very much worth it!
    Hope that you understand what I mean.
    Marie-Paule

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *