Getest: het Groothertogdom aan je voeten met de Luxembourg Card

Wandelen doorheen uitgestrekte natuurdomeinen, adrenaline laten razen op een gewaagd mountainbikeparcours of cultuur opdoen in boeiende musea? De Luxembourg Card maakt het mogelijk en zelfs je vervoer is inbegrepen. In het Groothertogdom ben jij de VIP, aan een spotprijs! Reisreporter Steven testte argwanend de formule uit maar keerde stralend weer.

Van kop tot teen
Luxembourg for Tourism daagde me uit om de Luxembourg Card uit te testen. Wat ze op dat moment niet wisten, is dat ik me dan helemaal laat gaan. Ik ben immers nogal sceptisch over dergelijke producten, die vaak een verborgen toeristenval blijken te zijn. Maar alleen al bij het doornemen van de lijst met inbegrepen musea, sportfaciliteiten en vervoersmodi viel mijn mond open. Ik kon werkelijk heel Luxemburg gaan ontdekken, van noord tot zuid, van oost tot west! Challenge accepted, let’s go!

Met de Luxembourg Card leer je het hele Groothertogdom kennen.

Met de Luxembourg Card leer je het hele Groothertogdom kennen.

Met een burcht als uitvalsbasis
Ik bracht een weekend door in Clervaux, in het noorden van het Groothertogdom,  van waaruit ik twee dagen allerhande activiteiten opzette. Mijn verblijfplaats was het charmante Hotel du Commerce, met de burchtheer als buurman en de plaatselijke Benedictijnen als beschermengelen rondom. Qua historiek kan dat tellen, maar ik koos voor modernisme door een bezoek te brengen aan de fototentoonstelling “Family of Man”. Dit is één van de grootste fototentoonstellingen ooit, aan de hand van de Luxemburgse Edward Steichen, voormalig conservator van het New Yorkse MoMA.

We are family!
Uitgangspunt van de fototentoonstelling is dat we als mens allemaal met elkaar verbonden zijn. Als je beseft dat de meeste foto’s dateren uit de naoorlogse jaren ’50, begrijp je vanuit welk perspectief die boodschap gegroeid is: laten we samenwerken aan een betere wereld. Ik werd gegrepen door de positieve openheid die de expositie weet uit te stralen, vooral als je reflecteert hoe bepaalde ego’s alsnog de wereld in de hand proberen te houden. En zo is de boodschap van Steichen meteen weer brandend actueel.

Tijdens de Fototentoonstelling Family of Man.

Tijdens de Fototentoonstelling Family of Man.

Beentjes strekken in de wijde natuur
Terug met de voetjes op de grond! Het was tijd om de groene valleien van de Clerve aan te doen. Startend aan het station van Clervaux volgde ik de bewegwijzerde wandeling naar Wilwerwiltz. Ik koos het CFL-pad, dat leidt van station tot station en duidelijk omschreven staat op de praktische wandelfiches in hun wandelboek. Alternatief is het Escapardenne Eislek Trail, een GR-pad (Grote Routepaden) doorheen de Belgisch-Luxemburgse Ardennen, van Kautenbach tot La-Roche-en-Ardenne. Beiden zijn dan ook eindeloos combineerbaar, afhankelijk van persoonlijke smaak.

Terugreizen in stijl
Een ongelooflijke troef van de Luxemburg Card: vervoer is inbegrepen. Aangekomen aan het station van Wilwerwiltz kon ik meteen de trein terug tot Clervaux nemen, op eenvoudig vertoon van mijn dagkaart. Reizen met het openbaar vervoer in het Groothertogdom is trouwens sowieso praktisch én goedkoop! Een gewone dagkaart van de Luxemburgse spoorwegen kost slechts € 4,00 en is op het hele net van bussen en treinen geldig. Bovendien mag je voor die prijs fietsen zelfs gratis meenemen. Wat een service!

Wegwijzers en handige wandelboeken leiden je makkelijk rond.

Wegwijzers en handige wandelboeken leiden je makkelijk rond.

Voeten onder de tafel
Terug in het hotel was ik helaas net te laat om te genieten van het zwembad, maar een verkwikkende douche maakte me eveneens klaar voor mijn volgende verwennerij: de Luxemburgse gastronomie. Ik had het hotel gekozen op basis van een half-pensionformule, hopend op een voedzame maal na de fysieke inspanning. Maar de aangeboden 4-gangen-diner was een hoorn des overvloeds! Mijn smaakpapillen werden gestreeld door zilte, zoete en hartige toetsen. En dit was nog maar dag 1.

Duiken in het verleden
‘s Ochtends was ik blij met het beperkte ontbijtbuffet, want opnieuw stond een gevuld programma voor mij klaar. Ik zakte met de trein af naar de hoofdstad om me, letterlijk, te verdiepen in de Luxemburgse geschiedenis in de Bockkazematten. Dit UNESCO-werelderfgoed is enorm, maar mijn culturele honger was nog niet gestild. Daarvoor ging ik met de bus naar Rumelange, naar het museum van de ijzerertsmijnen, waar ik meer dan 2 uur lang wandelde door de buik van de aarde. Dieper kon ik niet meer gaan.

Dag 2 is er eentje met cultuur en een bezoek aan onder meer het Musée National des Mines.

Dag 2 is er eentje met cultuur en een bezoek aan onder meer het Musée National des Mines.

Meer dan tevreden
In 2 dagen tijd had ik de grenzen van de Luxembourg Card letterlijk en figuurlijk beproefd en waar ik dacht alles gezien te hebben, moet ik zeggen dat ik meer dan tevreden mijn weekend afrondde.  In combinatie met een charmehotel aan democratische prijzen heb ik, samen met mijn partner, genoten van een topweekend voor minder dan 200 euro. Een dikke duim dus voor al de samenwerkende actoren achter deze formule en een warme uitnodiging om je zelf met Luxemburgse gastvrijheid te laten verwennen. Veel plezier!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Luxembourg for Tourism | BP 1001, 1010 Luxembourg
Tel. +352 42 82 82 1
Eislek – Office régional du tourisme | BP 12, 9401 Vianden
Tel. +352 26 95 05 66
Bereikbaarheid
CFL (Luxemburgse openbaar vervoer)
Bezienswaardigheden
The Family of Man | Châteaux de Clervaux, BP 31, 9712 Clervaux
Tel. +352 92 96 57
Cité de l’image | Maison du Tourisme et de la Culture, Grand Rue 11, 9710 Clervaux
Tel. +352 92 96 57
1000 km Lëtzeburg
Escapardenne | Parc Naturel des Deux Ourthes, Rue de Laroche 8, 6660 Houffalize
Tel. +32 (0) 61 21 04 00 | Internet: blog.escapardenne.eu
Casemates du Bock | Montée de Clausen
Tel. + 352 22 67 53
Musée National des Mines | Rue de la Bruyère, 3714 Rumelange
Tel. +352 56 56 88
Overnachten
Hotel du Commerce | Rue de Marnach 2, 9709 Clervaux
Tel. +352 92 10 32

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *