Mayennne

10 redenen voor een vakantie in de Mayenne

Nog nooit van de Mayenne gehoord? Wel, de Franse regio in de ‘Pays de la Loire’ ligt tussen Normandië en Bretagne, op slechts 70 kilometer van de Mont Saint-Michel. Reisreporter Fons ontdekte de veelzijdigheid van dit minder bekende departement en geeft je meteen 10 redenen om er op vakantie te gaan.

Mayennne

Zicht op het mooie Sainte-Suzanne. Foto: © Chammes-CP-MediasPro360

1. Ga de rust opsnuiven in Sainte-Suzanne
Wij starten onze ‘Mayenne’ ontdekkingstocht in Sainte-Suzanne. Na een autorit van meer dan 600 kilometer biedt dit middeleeuwse vestingstadje van de Maine rust en intimiteit. Sainte-Suzanne behoort officieel tot de 150 mooiste dorpen van Frankrijk. Het stadje doet zijn reputatie alle eer aan. We wandelen er door de nauwe straatjes in het schilderachtige en historische centrum en lopen er het renaissancekasteel binnen. Daar krijgen we een boeiende kijk op de vele facetten van het lokale erfgoed.

Mayennne

Een bezoek aan de Grotte de Saulges is een aanrader! Foto: © Sarah_Veysseyre

2. Trek de grotten in in Thorigné-en-Charnie
In buurgemeente Thorigné-en-Charnie duiken we letterlijk diep de prehistorie in. De ‘Vallée des Grottes de Saulges’ is een trekpleister voor actievelingen die van klimmen en hiken houden. Ondergronds zijn er 23 grotten die al in de prehistorie in gebruik waren. Een gids neemt je graag mee naar twee van die grotten. Hij vertelt je alles over hun geschiedenis en over de voorwerpen die er in de loop van de jaren zijn gevonden.

Mayennne

Doen! binnenwippen in de baseliek Notre-Dame de l_Epine in Evron | Foto: © Pascal_Beltrami.

Mayennne3. Maak een wandeling van basiliek naar tempel
Nog meer cultuur snuiven we op in de basiliek van Evron. Dit is het bekendste religieuze gebouw in de Mayenne en dateert uit de 10de – 14de eeuw. Vanuit Evron is het maar een kort ritje naar Jublains. Een wandeling langs de overblijfselen van de Gallo-Romeinse hoofdstad van het Diablintes is een verplicht nummer als je hier voorbijkomt.

4. Degusteer meer dan alleen een stukje kaas
Honger hoef je in de Mayenne niet te lijden. Kaas maakt de Mayenne al lang beroemd dankzij de kleine producenten die nog steeds ambachtelijk werken. Maar er zijn ook grote kaasfabrieken die de bekende ‘Trappe de la Coudre’, ‘Tomme des Closiers’, ‘Port Salut’, ‘Saint-Fiacre’ en ‘Chaussée aux Moines’ op de markt brengen. De horeca in de streek doet de Franse gastronomie alle eer aan met als basis ingrediënten uit eigen streek. Wat denk je van de beroemde forel of een heerlijk stukje rundsvlees?

5. Drink eens cider tegen de dorst
Om eventuele dorst te lessen, is er de lokaal geproduceerde cider. Josselin en Aurore LeRoyer leiden ons door hun cidermuseum op hun domein in Lassay-les-Châteaux. Over 17 ha plukken ze hier jaarlijks voldoende appelen en peren om de regio te voorzien van appelsap, cider, perenwijn, pommeau de Normandie en calvados. Hoe al die lekkere drankjes smaken, komt iedere bezoeker al snel te weten tijdens een gratis degustatie na het museumbezoek. Voor een goede fles wijn gaan de Mayennais bij hun buurregio’s op bezoek.

Mayennne

Wij logeerden heerlijk in Chateau de Bourgon in Montourier | Foto’s: © Pascal_Beltrami.

6. Waan je een echte prins of prinses in Chateau de Bourgon
Aan overnachtingsplaatsen is er in de Mayenne geen gebrek. Gastenkamers, hotels, gîtes, B&B’s, kampeerplaatsen en glampingcampings liggen er voor het rapen. Wij slapen vanavond in een heus kasteel. Het Chateau de Bourgon in Montourtier stelt drie unieke kamers ter beschikking. Wil je er ook eens verblijven, dan reserveer je best op voorhand. Het is even zoeken, maar eens ter plaatse, ben je gelukkig dat je hier terecht komt. Om het allemaal nog aantrekkelijker te maken serveert de kasteelvrouw er ’s avonds een heerlijke maaltijd met, jawel, louter streekproducten.

Mayennne7. Vaar met een echte pénichette
De rivier Mayenne is 202 km lang. In het zomerseizoen zijn de bekende plezierbootjes ‘pénichettes’ er een vertrouwd beeld op het bevaarbare gedeelte. Aan de zevenendertig te nemen sluizen bieden handelaars de meest diverse lokale specialiteiten te koop aan. Te paard, te voet, of zoals wij in het buitenseizoen per fiets, blijven de prachtige landschappen iedere gast bekoren. Je kunt er in een aantal uit dienst genomen sluiswachtershuisjes overnachten. We mochten de charme die daarvan uitgaat aan den lijve ondervinden.

Mayennne8. Huur een Dandy en breng een bezoekje aan de Saint-Jean-Baptistekerk
Een nieuwe attractie die sedert vorig jaar op de Mayenne haar plaats opeist is de ‘Dandy.’ Dat is een kleine elektrische boot die in de jachthaven van Chateau-Gontier te huur wordt aangeboden. Aan een snelheid van 6 kilometer per uur heeft hij een bereik van 4 uur. Dat is ruim voldoende tijd om er even aan wal te gaan. In de ‘oude stad’ kuieren we langs mooie vakwerkhuizen. De Saint-Jean-Baptistekerk bewaart historische muurschilderingen. We dalen er ook af in een grafkelder uit de 11e eeuw.

Mayennne

Ga je vergapen in het bijzonder en wat mysterieus museum van Robert Tatin in Cosse-le-Vivien | Foto: (c) Sarah Veysseyre

9. Ontdek de mysterieuze wereld van Tatin
Doe zoals wij en houd enkele uren halt in het domein van de in 1983 overleden kunstenaar Robert Tatin. Dan ben je in Cossé-le-Vivien. Tatin werkte samen met zijn echtgenote 21 jaar lang aan een onwaarschijnlijke verzameling sculpturale monumenten van personen, wezens en symbolen. In dit openluchtmuseum stap je in een mysterieuze wereld.

10. Lekker eten in de Mayenne
Voor gastronomen, waaronder we onszelf in alle bescheidenheid toe rekenen, bevelen we deze 3 restaurants te bezoeken tijdens hun vakantie in de Mayenne. Op de menu’s prijken lokale producten op een prominente plaats!

Mayenne

Déjeuner in La Fenderie à deus Evalles in Montsûrs.

Gastronomie in L’Ermitage in Saulges.

Déjeuner in Atélier Gourmand in Laval.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
La Mayenne Tourisme | 84, Avenue Robert Buron – 53000 Laval | Tel: +33 (0)2 43 18 18 | Internet: mayenne-tourisme.com
Bezienswaardigheden
Sainte-Suzanne | Petite Cité de Caractère de la Mayenne | Internet: petitecitesdecararctere.com
Office du tourisme Sainte-Suzanne | Rue Jean de Bueil – 53270 Sainte-Suzanne-et-Chammes | Tel: +33 (0)2 43 01 43 60 | Internet: coevrons-tourisme.com |
Château de Sainte-Suzanne | 1 Rue Fouquet de la Varenne – 53270 Sainte-Suzanne | Tel: +33 (0)2 43 58 13 | Internet: chateaudesaintesuzanne.fr
Musée de préhistoire et grottes de Saulges | La Roche Brault – 53270 Thorigné-en-Charnie | Tel: +33 (0)2 43 90 51 30 | E-mail: [email protected]
Museum van de cider | Domaine de la Duretière | Route de Chantigné – Melleray-la-Vallée – 53110 Lassay-les-Chateâux | Tel: +33 (0)2 43 04 03 26 | Internet: museeducidre53.fr
Musée Robert Tatin | La Maison des Champs – 53230 Cosse-le-Vivien | Tel: +33 (0)2 43 98 80 89
Eenzitsboot Dandy | Canotika – Quai Pierre de Coubertin – 53200 Château-Gontier-sur-Mayenne | Tel: +33 (0)6 1 15 49 28 73 | E-mail: [email protected]
Overnachten
B&B Coté Jardin | Rue de la Libération 7 – 53270 Sainte-Suzanne | Tel: +33 (0)2 43 98 93 66 | Internet: [email protected]
Château de Bourgon | Mr. et Mm Ducatillon – 53150 Montsûrs | Tel: +33 (0)6 09 62 99 08 | Internet: chateaudebourgon.com
Maison éclusière Le Port | Maison éclusière – Le Port – 53470 Scé – Laëtitia Chorin | Tel: +33 (0)7 68 51 51 20
Chambres d’Hôtes Aux Trois Moulins | 10 Quai de Verdun – – 53200 Château-Gontier-sur-Mayenne | Tel : +33 (0)6 82 40 84 25
Eten en drinken
Restaurant l’ermitage | Place Saint Pierre, Rue des2 églises – 53340 Saulges | Tel +33 (0)2 43 64 66 00 | E-mail: [email protected]
Hotel-restaurant Beauséjour | 4-6 Rue de la Libération – 53270 Sainte-Suzanne | Tel: +33 (0)2 43 01 40 31 | E-mail: [email protected]
La Fenderie à Deux Evailles | La Fenderie – 53150 – Montsûrs | Tel: +33 (0)2 43 90 00 95 | E-mail: [email protected]
Chateau de Bourgon | Route de la Foret D207 – 53150 Montourtier | Tel : +33 (0)6 09 99 08 of +33 (0)6 11 37 29 99 | E-mail: [email protected]
L’Atelier Gourmand | Rue Daniel Oehlert – 530000  Laval | Tel : +33 (0)9 54 31 05 20 | E-mail: [email protected]

📌 PIN nu en plan later

Mayennne
Beeldmateriaal: omslagfoto: © Chammes-CP-MediasPro | Andere foto’s Fons Jacobs tenzij anders vermeld.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *