Waarom je op weg naar Zuid-Frankrijk moet stoppen in Le Bugey

Niet de bestemming maar de reis ernaartoe is belangrijk. Een leuze die voor de onbekende streek Bugey, zonder meer van toepassing is. Bij deze uitloper van de Montagnes du Jura, onderweg naar de Côte d’Azur, staan lekkere wijn, culturele parels en ongerepte natuur er op het menu. Wij blij dat we gestopt zijn, zeg!

Met Route du Soleil naar het zuiden
Wie ooit Zuid-Frankrijk intikte als vakantiebestemming op zijn GPS kent ongetwijfeld de Autoroute du soleil, de drukke Franse noord-zuidroute van Parijs naar Marseille. Velen splitsen het traject op in twee delen waarbij de eerst stop plaatsvindt in Lyon om vervolgens in deel twee als een gek door te ‘sjeezen’ richting Middelandse zee. Wie bovendien reist tijdens de zomerse vakantieperiode riskeert niet alleen stress in de files, overvolle wegrestaurants maar ook benauwde baanhotels of kinderen die constant vragen of ze er al zijn.

Le Bugey maakt indruk
Neen, doe liever niet zoals pakweg iedereen maar neem even onder Bourg-en-Bresse afrit 9 op de A42 richting Cerdon. Je belandt er in Le Bugey, een rustige historische streek in het departement Ain en uitloper van Montagnes du Jura. In plaats van er dwars doorheen te rijden, besloten we te blijven. Volgens een legende vestigde Noah’s kleinzoon zich hier ook in de bergen met zijn geliefde Bugia wat meteen de naam verklaart. Twee verschillende landschappen versieren het gebied.

Quenelles of visballetjes

Quenelles of visballetjes

Leerlooiers en visballetjes
Haut-Bugey dankt zijn bijnaam Bugey Noir aan de donkere sparrenbossen, terwijl het heuvelachtige Bas-Bugey een landschap toont met beroemde wijngaarden. Een ideale manier om de omgeving te verkennen is via de fiets- of wandelroute ‘des Sapins’ of Sparrenroute. De tocht voert je gedurende 42 km door de mooiste sparrenbossen in het Juramassief. Zelf starten we in Nantua: een oud leerlooiersdorp gelegen in een beschermd gebied en aan een meer. Rond het water vormen pastelkleurige huizen een fotogeniek beeld. Tip: proef er de quenelles (visballetjes).

Links: de grotten van Cerdon en rechts: de kaas Bleu de Gex

Links: de grotten van Cerdon en rechts: de kaas Bleu de Gex

Afdaling naar ondergrondse fenomenen
Op naar Cedron voor meer bijzondere bezienswaardigheden. We passeren er de gelijknamige grotten. Stop! Die willen we zien. Een toeristisch treintje brengt ons naar de grotingang. Neem voor de zekerheid een trui mee want het is behoorlijk fris in die onderaardse gangen. De grotten bleken ideaal als bewaarinstallatie en deden daarom in de jaren ’30 dienst om kazen te rijpen zoals de Bleu de Gex. Stalactieten en stalagmieten vormen mooie kalkfiguren maar helemaal indrukwekkend is het 60 meter hoge portaal.

De wijngaarden van Cerdon

De wijngaarden van Cerdon | © Florent Dalas

Nippen van de champagne des dames
Onderweg stoppen we op de Belvédère de Cerdon. Een uitkijkpunt dat een magnifiek zicht biedt op de wijngaarden rond Cerdon en het landschap van Haut-Bugey. Het dorp zelf ligt diep maar zonnig genesteld in een vallei. Wijnliefhebbers moeten hier proeven van de heerlijke mousserende maar zoete rosé, ook wel de ‘champagne des dames’ genoemd. 20 fonteinen telt het dorp dat een tweede adem geniet door de heropleving van de enige Franse ambachtelijke koperslagerij.

De Soieries Bonnet

De Soieries Bonnet

Industrieel erfgoed herleeft
In Jujurieux houden we halt om de voormalige zijdefabrieken van Bonnet te bezoeken. De zijdeweverij kende in de 19de eeuw een bloeiende periode maar in 1960 sloten de Soieries Bonnet definitief de deuren. Het industrieel erfgoed staat sinds 2003 op de lijst van Historische Monumenten. Bijna 300.000 voorwerpen en documenten vertellen de geschiedenis van de zijdefabrieken. 13 kastelen die het dorp flankeren bewijzen de grandeur van weleer.

De abdij Notre-Dame d'Ambronay

De abdij Notre-Dame d’Ambronay

Château des Allymes

Château des Allymes

Abdijkerk met uitzonderlijke akoestiek
Ook de abdij Notre-Dame d’Ambronay missen we niet. Deze Benedictijnse abdij, gesticht in de 8ste eeuw door Sint-Bernard, is opgetrokken in Gotische stijl. Door zijn bijzondere akoestiek doet de abdijkerk al 30 jaar dienst als onderkomen en decor voor het Internationale Barok muziekfestival van Ambronay (telkens in september). Een kronkelend weggetje voert ons de hoogte in, naar het ‘arendsnest’ Château des Allymes. Boven in de toren van de indrukwekkende 13de-eeuwse burcht vergapen we ons op het vergezicht. Dat reikt tot de Beaujolaisstreek!

Het voorgebergte van de Grand-Colombier

Het voorgebergte van de Grand-Colombier

Op naar de druiven
Tijd om een ruk aan het stuur te geven en richting wijngaarden van Bas-Bugey te gaan. De Belley regio (met gelijknamig stadje) is een van de 3 wijnstreken in Le Bugey en ligt op het voorgebergte van de Grand-Colombier. Met zijn 1531 meter de hoogste berg van de streek die vraagt om ‘beklommen’ te worden. De tijd ontbreekt ons daarvoor en met spijt laten we met zekerheid een mooi wandelgebied links liggen. De druiven doen het hier goed op de zonnige, hellende en rijke kalkgrond.

De Gorges de l'Albarine

De Gorges de l’Albarine

Een klein beetje wijntoerisme
Inderdaad, dat is dezelfde ondergrond voor vele bekende ‘mousserende’ wijnen. Daarom vormt ook hier de parelende wijn het hoofdaandeel van de wijnproductie. In de regio nodigen 5 bewegwijzerde (wandel)routes uit om rustig van dorp naar dorp kennis te maken met de authentieke wijngaarden. Onderweg leren we dat volgende druiven geteeld worden voor rode wijn: de Gamay, Pinot noir, Poulsard (dezelfde druivensoort als de Jurawijnen) of de Mondeuse. Voor witte wijn: Chardonnay, Altesse, of als tweede keuze Molette en Aligoté. Proeven is verplicht!

De Gorges de l'Ain

De Gorges de l’Ain

Watervallen blijven verbazen
Via de Gorges de l’Albarine keren we terug naar onze startplaats. Vanaf de weg zie je aan het begin van de kloof de waterval Cascade de Charbotte, indrukwekkend na regenval. Dan stort het water zich 150 meter naar beneden. Als laatste uitstap van onze reis volgen we de Gorges de l’Ain. Via de mooie boogbrug over de Ain, Pont de Serrières-sur-l’Ain, gaat het richting het stuwmeer in Poncin. Een platbodem neemt je mee langs de stille plekjes van het kunstmatig meer en eiland Île Chambod.

Het Cize-Bolozonviaduct

Het Cize-Bolozonviaduct

In het spoor van de Ain
De weg voert door een heuvellandschap en trakteert op schitterende vergezichten waarin de Ain soms prachtig kleurt. Indrukwekkend vinden we het Cize-Bolozonviaduct met zijn gracieuze bogen,  een spoorweg- en verkeersbrug over het dal van de Ain. Even strekken we de benen aan de barrage de Cize-Bolozon, een oude stuwdam gebouwd tussen 1928 en 1931. Sneller dan verwacht zit onze tijd er op. Wat een tussenstop moest worden, werd een reisbestemming. Gelukkig maar!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Montagnes du Jura | Internet: www.montagnes-du-jura.fr/nl (Nederlandstalige website!)
Toerisme Ain | Internet: www.ain-tourisme.com
Toerisme Le Bugey | Internet: www.bugeytourisme.fr
Bezienswaardigheden
Grotten van Cerdon | Internet: www.grotte-cerdon.com
Abdij d’Ambronay | Internet: www.ambronay.org | Niet te missen: het internationaal Barokfestival! van 16 september tot 9 oktober 2016
Château des Allymes | Internet: www.allymes.net
Broodoven van Meyrieu | Internet: www.montagnes-du-jura.fr/nl/activiteiten/architectuur/oven-van-meyrieu/
Koninklijk Klooster van Brou (Monastère royal de Brou) | Video: www.youtube.com/watch?v=b8OkY7uzTrI
Activiteiten
Toeristische routes | Internet: www.routes-touristiques-ain.com/bugey/decouverte-bugey/presentation-bugey.html
Route du Bugey | Prachtige roadtrip door de Gorges de l’Ain | Internet: www.tourisme-ain-cerdon.fr/wp-content/uploads/2015/06/La-Route-du-Bugey-2015.pdf
Eten en drinken
Auberge de l’Abbaye in Ambronay | Internet: www.aubergedelabbaye-ambronay.com
Overnachten
Chambres d’hôtes (B&B) Domaine de l’Orangerie in Jujurieux | Internet: www.domainedelorangerie.fr
Chambres d’hôtes (B&B) La Maison des Grenouillettes in Challes-La-Montagne | Internet: www.lamaisondesgrenouillettes.com/
Vakantiedomein Cabanes et lodges du belvédère in Serrières-sur-Ain | Prachtig gelegen en comfortabele chalets en boomhutten Internet: www.cabanesdeserrieres.com/index.htm
Campings | Internet: www.jura-tourism.com/Sejourner/Dormir-dans-le-Jura/Campings-chalets-et-mobil-home/Camping-jura
Bereikbaarheid
Auto | Brussel – Nantua = 734 kilometer| Via de autoweg tot Dijon, dan richting Genève, afrit Bourg en Bresse. Tevens de perfecte omweg naar Lyon (minder druk dan de A6 tussen Beaune en Lyon)
Trein | TGV rechtstreeks tot Lyon (4uur) | Vandaar 45 min met de huurwagen | info en tickets via: www.b-europe.com
Vliegtuig | Brussel-Lyon (2x/dag) of Brussel-Geneve (6x/dag) met Brussels Airlines of Easyjet (vanaf 50 Euro €). Info en prijzen via vliegtickets.be of de reisagent. Van daaruit met huurauto.

Foto’s: © Florent Dalas | Benoit Dupont | La Charabotte | Izernore | Alain Tower | Toerisme Frankrijk | Toerisme Jura

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *