fietsroutes in de kempen

4 nieuwe fietsroutes in de Kempen vertellen Brabantse streekverhalen

Neen, we bedoelen niet Vlaams-Brabant, maar Nederlands Brabant! Daar brengen vier nieuwe fietsroutes in de Kempen volksverhalen tot leven. De belevingsroutes vertellen de sagen en legenden van ‘Kabouterkoning Kyrië’, ‘De Dansende Katten’, ‘De Witte Vos’ en ‘De Gloeiige’. De routes vind je in de grensgemeenten Bladel, Bergeijk, Reusel-De Mierden en Eersel.

Streekverhalen komen tot leven met vier nieuwe fietsroutes in de Kempen
Verhalen spreken tot de verbeelding bij jong en oud. En zowat elke gemeente heeft zijn eigen volksverhaal of legende. Volksverhalen, ook wel sagen genoemd, worden van generatie op generatie doorverteld. Vroeger deed men dit om kinderen te behoeden voor kwaad of te zorgen dat dorpsgenoten zich aan de regels hielden. En wie houdt er nu niet van een sterk verhaal bij de kachel? Bovendien telt De Kempen vele straffe streekverhalen.

Fietsen langs fantasievolle plekken
De nieuwe belevingsroutes in Noord-Brabant blazen deze mooie traditie nieuw leven in, met een fantasievolle vormgeving, boeiende locaties langs de routes en lokale ondernemers die met hun aanbod inspelen op het thema. Bij alle startpunten van de routes staat een speciaal informatiepaneel met daarop het streekverhaal en de route. Op de route treedt de fietser in de voetsporen van een van de karakters uit deze spannende verhalen.

fietsroutes in de kempen

De Sagen & Legenden fietsroutes in de Kempen variëren in afstand van 22 tot 53 kilometer en starten op uiteenlopende locaties in de streek. De fietstrajecten zijn gemakkelijk te volgen dankzij de officiële knooppuntbewegwijzering. En bij de toeristische informatiepunten en diverse ondernemers in de vier gemeenten zijn de nieuwe fietsroutes in de Kempen gratis als brochure verkrijgbaar. Bovendien is iedere fietsroute online te bekijken via routesinbrabant.nl.

De 4 nieuwe fietsroutes in de Kempen: Sagen & Legenden

1. De Gloeiige: gemeente Eersel
Het verhaal: ooit was de Gloeiige een statige landheer van Eersel. Maar door zijn hebzucht rust er nu een vloek op hem en doolt hij over de Cartierheide als brandende spookverschijning!
Afstand fietsroute: 30 km. Startpunt en informatiepaneel: Natuurpoort TerSpegelt, Postelseweg 88, Eersel. Aan deze fietsroute is extra beleving toegevoegd in de vorm van een mysterieus beeld van de Gloeiige aan de rand van de Cartierheide, en ‘fluisterzuilen’ langs het fietspad bij Knegsel. Meer info: visitbrabant.com/gloeiige

2. Kabouterkoning Kyrië: gemeente Bladel
Het verhaal: lang geleden leefde er in de Kempen een kaboutervolk. ’s Avonds kwamen ze tevoorschijn en hielpen ze de Kempenaren met het harde werk. Ten minste, zolang ze maar met rust gelaten werden!
Afstand fietsroute: 22 km + Kabouterroute van 2,5 km in Hoogeloon. Startpunt en informatiepaneel: Recreatiepark De Achterste Hoef, Troprijt 10, Bladel.
Meer info: visitbrabant.com/kabouterkoning

3. De Witte Vos: gemeente Reusel-De Mierden
Het verhaal: om aan geld te komen, smokkelden de inwoners van Reusel jarenlang goederen de grens over. Geen van hen was zo sluw en berucht als ‘De Witte Vos’!
Afstand fietsroute: 53 km, bestaande uit een noordelijke lus (28 km) en een zuidelijke lus (25 km). Startpunt en informatiepaneel: Natuurpoort De Brandtoren, Burgemeester Willekenslaan 5, Reusel.
Meer info: visitbrabant.com/wittevos

4. De Dansende Katten: gemeente Bergeijk
Het verhaal: op de Kattenberg in Bergeijk heeft het vroeger gruwelijk gehekst. Hier dansten de heksen, vermomd als zwarte katten, hand in hand. Iedere man vermeed deze plek, behalve Dorus, de molenaar!
Afstand fietsroute: 22 km. Startpunt en informatiepaneel: Het Hof, Bergeijk.
Meer info: com/dansendekatten

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Noord-Brabant | Internet: visitbrabant.com/nl
Sagen & Legenden fietsroutes | Internet: visitbrabant.com/nl/routes/fietsen/sagen-legenden-fietsroutes
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm

📌 PIN nu en plan laterfietsroutes in de kempen

Beeldmateriaal fietsen in de Kempen: © Toerisme Noord-Brabant

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *