Texel

Rondje Texel deel 1: de Noordkaap

Texel is een fietseiland: vlak als een biljartlaken, vele buitengewone vergezichten en gezellige strandpaviljoenen om te verpozen. Reisreporter Bruno verkent in twee fietslussen het eiland. Nu stevent hij door het Nationaal Park naar de Noodkaap met de vuurtoren en fietst nadien op de Lancasterdijk uitkijkend over de Waddenzee.

Waarom fietsen op Texel?
Texel verkennen doe je best per fiets of te voet. Beperkt in tijd kies ik daarom de fiets en stippel een rondje Noord én Zuid uit zodat ik zoveel mogelijk kan zien op het prachtige Waddeneiland. In Hotel De Waal, mijn ‘tijdelijke’ verblijfplaats huur ik een tweewieler voor het fietsavontuur. Via het knooppuntennetwerk zet ik in enkele minuten een veertig kilometerlange fietstocht uit richting vuurtoren, het ‘noordelijkste’ punt van Texel. Starten doe ik aan knooppunt 56 in het centrum van Texel’s kleinste dorp, De Waal.

Texel

De Waal bekoort met haar charmante dorpskern

Langs grazende paarden door de polders
Het klinkt wat ongelooflijk, maar oorspronkelijk lag De Waal aan zee en was het een vissersdorp. Dat is echter lang geleden en nu omzoomen enkele mooie boerderijen het charmant dorpje en haar circa vierhonderd inwoners. Via de Burgerdijk pedalen we door het polderlandschap langs een kudde grazende paarden. Ter hoogte van knooppunt 22 draaien we Nationaal Park Duinen in. Dit natuurgebied strekt zich uit van het zuidelijkste punt bij de Hors tot aan de Noordkaap bij de vuurtoren.

Texel

Het heidelandschap in natuurreservaat Korverskooi komt in bloei

Door bloeiende heidevelden en verdronken landschappen
Het is eind augustus waardoor het heidelandschap van natuurreservaat Korverskooi in bloei staat. Vanaf dit punt fietsen we in één rechte lijn naar de vuurtoren terwijl het landschap afwisselende zichten biedt. Informatiebordjes maken me duidelijk dat ik door de Eijerlandpolder fiets en de Slufter passeer, een bijzonder stukje kustlandschap. Deze kwelder of schorre komt enkel nog blank te staan bij hoog water en is een belangrijk voedsel-, rust- en broedterrein van vele soorten wad- en zeevogels. Zelf spot ik helaas meer fietsers dan fauna!

Texel

Als een knalrode kandelaar priemt vuurtoren Eierland in de lucht

Knalrode kandelaar als icoon
Fietsen over de zanddijk doe je duidelijk niet alleen maar het wordt nooit onaangenaam. Zodra vuurtoren Eierland aan de horizon verschijnt, besef ik snel dat dit één van of de meest gefotografeerde eilandplekjes is. Fietsers, wandelaars en passanten per wagen stoppen één voor één aan fotogenieke plaatsen. Als een knalrode kandelaar met witte kaarsdop steekt de vuurtoren sterk contrasterend af in het duinlandschap. Hoe je hem ook benaderd, het zicht blijft pakkend mooi en is om het met social media termen te benoemen: zeer instagrammable!

Strand voor jou alleen
Wie nog energie overheeft kan via honderdachttien wenteltrappen de zes verdiepingen van de toren bedwingen want er is geen lift. Wegens de beperkte ruimte mogen slechts vijftig mensen binnen. Zelf laat ik het icoon van het eiland voor wat hij is en wandel even langs Strandpaviljoen Faro 2 naar het strand. Raar, ondanks de drukte voor de toren, in en om het strandhuis, wandel ik hier bijna alleen. Helaas ontbreekt me de tijd voor een fikse wandeling langs het strand. Daar kom ik voor terug!

Texel waddenveer

Waddenveer de Vriendschap meert aan bij het ‘provisorische’ staketsel

Overtocht naar de Sahara van het Noorden
Onze route vervolgt langs Kaap Noord een, vooral bij locals in trek, strandpaviljoen. Een klein passagiersscheepje trotseert er het zeeschuim en meert iets verder aan bij wat een provisorisch aangelegd staketsel lijkt. Wandelaars en fietsers steken hier over naar Vlieland met Waddenveer De Vriendschap. Je kan eveneens reserveren voor een robbentocht of daguitstap Vlieland. De schipper vertelt me dat je na een prachtige vaartocht aankomt op de Vliehors, de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa en ook wel de Sahara van het Noorden genoemd.

Zestien smaken ijs
Voor een lekker ijsje maak ik steeds met plezier een omweg. Dus zet ik vaart naar IJsboerderij Labora waar eigen melk en room gebruikt wordt. In het gezelschap van loeiende gevlekte dames lik ik onder een stralende zon van mijn Straciatella. Je hebt keuze uit wel zestien verschillende smaken die soms toch wel grappige namen meekregen. Wat denk je van:  Hoky Poky Caramel, Oma’s appeltaart roomijs, Monchou en Texelse boerenjongens? Voldaan keer ik op mijn weg weer langs het rotganzenreservaat.

Texel

Schaapjes begrazen als natuurlijke grasmaaiers de Lancasterdijk

Texel

Fraaie vergezichten omringen de poldermolen

Pure natuurlijke schoonheid aan mijn voeten
Schapen begrazen als natuurlijke grasmaaiers de boorden van de Lancasterdijk, vernoemd naar de bommenwerper, de Lancaster ND363 PM-K, die op 15 februari 1944 in Oosterend neerstortte. Fraaie diverse vergezichten duiken één voor één op zoals de poldermolen ‘Het Noorden’ aan natuurgebied ‘Drijvers Vogelweid de Bol’. De ‘bolle’ zandplaat tussen de zwinnen is een laag weidegebied met bijzondere planten en plassen vol wadvogels. Bij de Krassekeet stop ik om over de haast eindeloze einder te turen: pure natuurlijke schoonheid ligt hier aan mijn voeten.

Texel

Bij de Krassekeet tuur ik over de haast eindeloze einder. Pure natuurlijke schoonheid ligt hier aan mijn voeten!

Texel

De fotogenieke IJzerenkaap was lang een navigatiepunt voor schippers

Waar walvisjagers en oesterkwekers wonen
Ter hoogte van de IJzerenkaap verlaat ik het pad en pedaal via het lieflijke Oosterend het binnenland in. De straatjes nodigen er uit om rond te kuieren. Hier kweekte men eeuwenlang oesters tot de inpoldering in de 19de eeuw de kwelders afsneden van de zee. Daarop kregen de Oosterenders, die ook bekend stonden voor de walvisvaart, een eigen haven die helaas vrij snel verzandde. Even buiten het dorp komt De Waal, mijn einddoel, weer in vizier. Net voor het dorp bemerk ik het eigenaardige standbeeld van de Sommeltjes.

Texel

De Sommeltjes: aardmannen die ’s nachts dansen tot de zonsopgang

Het verhaal van de dansende aardmannetjes
Mijn gastheer en strandjutter Maarten vertelt me over de Sommeltjes. De naam verwijst naar aardmannetjes die volgens een legende ’s nachts dansten op een grafheuvel tot ze bij de eerste zonnestralen versteende. Ondanks de beperkte fietskilometers trok ik een dag uit voor deze fietstocht. De vele buitengewone bezienswaardigheden doen je gegarandeerd regelmatig in de remmen knijpen. En dan heb ik het nog niet over de vele verleidelijke strandpaviljoenen waar het heerlijk genieten is op die zonnige terrasjes!

Texel fietsroute Noord

Onze noordelijke fietslus via fietsnet.be

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
VVV Texel | Emmalaan 66, 1791 AV Den Burg – Texel, Nederland | Tel: +31 (0)222 314 741
Veerdienst Texel – Vlieland
Bezienswaardigheden
Nationaal Park Duinen van Texel
Vuurtoren Texel
Eten en drinken
Strandpaviljoen Faro 2 | Vuurtorenweg 193, 1795 LL De Cocksdorp | Tel: +31 (0)222 316 040
Strandpaviljoen Kaap Noord | Volharding 4, 1795 LH De Cocksdorp | Tel: +31 (0)222 316 340
IJsboerderij Labora | Hollandseweg 2,  1795 LE De Cocksdorp | Tel: +31 (0)222 316 088
Overnachten
Hotel De Waal | Hogereind 28, 1793 AH de Waal – Texel, Nederland | Tel: +31 (0)222 313 282

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *