wandelen in alentejo

Wandelen in Alentejo: het Toscane van Portugal

De Portugese regio Alentejo haalt alles uit de kast om een uitgebreid en aantrekkelijk wandelaanbod op poten te zetten. Initiatiefnemer Pedro schakelt zelfs lokale priesters in om grootgrondbezitters te overtuigen hun poorten te openen. Met succes, want alle 47 gemeenten hebben nu minstens een bewegwijzerde wandeling. ReisReporter Tom ging wandelen in Alentejo en volgde de bordjes.


Vier maal kabeljauw
Om de wandelmogelijkheden in Alentejo te ontdekken, vlieg ik naar de Portugese hoofdstad Lissabon. Ana Fernandes van reisagentorganisatie Portugal Soul wacht mij op bij de luchthaven. Ze stelt meteen voor om naar Restaurant D’Bacalhau te gaan in de wijk waar in 1998 de World Expo plaatsvond. Voor de Expo was dit blijkbaar een verpauperde buurt, maar ondertussen is het een trekpleister met veel voorzieningen. Met uitzicht op de rivier de Tejo genieten we van kabeljauw op vier verschillende manieren klaargemaakt.

België met zevenhonderdduizend inwoners
De meeste toeristen trekken in Alentejo naar de Atlantische kust, naar populaire badplaatsen zoals Troia Beach en Comporta. Maar zo missen zij het enorme achterland met wijngaarden en kurkplantages. Zelf raak ik betoverd door de eeuwenoude stadjes, waar het nooit ontbreekt aan zeer betaalbare gastronomie. Met verbazing constateer ik dat het op de autowegen soms 5 minuten duurt voor je weer een tegenligger ziet. Niet zo vreemd blijkbaar, want Alentejo is qua oppervlakte vergelijkbaar met België, maar met slechts zevenhonderdduizend inwoners.

Slapen boven de wijnkelder
Mijn verblijf Monte da Estrela ligt in het oosten van Alentejo tegen de Spaanse grens. In de buurt bevindt zich het grootste kunstmatige meer van Europa. Een lange veldweg tussen de olijfbomen leidt naar de schitterend gelegen accommodatie met slechts 8 kamers. Het is een uit de hand gelopen vakantiewoningdroom van een artsenechtpaar uit Lissabon. Omdat het weekend is, is mevrouw er zelf ook. Ze laat mij de wijnkelder zien, waar zij met de druiven van haar buren, haar eigen rode wijn maakt.

wandelen in alentejo

Priester influencers
Tijdens het avondmaal vertelt Pedro van de organisatie Walk in Alentejo dat het niet gemakkelijk was om alle burgemeesters en grootgrondbezitters te overtuigen van het toeristisch belang van de wandelroutes. ‘Ik heb veel wijn met ze moeten drinken’, lacht hij. ‘Mijn geluk is geweest dat door Alentejo ook drie bedevaartroutes naar Santiago de Compostella lopen. Wandelen en geloof gaan dan samen. Lokale priesters gaven hun goedkeuring aan mijn plan en bleken nadien mijn gedroomde influencers te zijn’.

wandelen in alentejo

Oude Romeinse wegen
Voor de inwoners van de 47 gemeentes waren de wandelingen niet nieuw. Ze waren alleen niet bewegwijzerd. Of ze waren, door afsluitingen, niet meer toegankelijk, zodat ze niet uitnodigend waren voor toeristen. Dat zijn ze nu wel. En ook de vele Romeinse wegen die verdwenen waren in het landschap zijn opnieuw in ere hersteld. De lengte van de wandelingen varieert van 8 tot 21 km. Prima te doen voor toeristische wandelaars, want er zit geen enkele extreme wandeling tussen.

wandelen in alentejo

Soep met varkensoren
De streek wordt gekenmerkt door nogal wat stadjes met vervallen kastelen, zoals Mourao, Terena en Moura. Ik word meteen verliefd; niet zozeer op de kasteelruïnes, wel op de schilderachtige straatjes met sinaasappelbomen en authentieke tavernes. In Mourao zet patron Joaquim van Adega Velhaeen mij eerst wat tapas voor. Nadien serveert hij soep met stukken van het varken die normaal niet op mijn bord verschijnen, zoals oren en staart. Verrassend lekker, dat wel.

wandelen in alentejo

Koffie drinken in Spanje
De volgende dag rijden we naar het dorpje Juromenha, gelegen aan de 600 meter brede grensrivier Guadiana. De eigenaar van de minitaverne Pata Larga, waar we later gaan lunchen, is ook verantwoordelijk voor het veer. Hij vaart ons even op en neer naar Spanje voor een heerlijk koffiemoment met geweldig uitzicht. In zijn taverne mag de eetzaal dan wel extreem klein zijn, wat de jonge kok op tafel brengt is groots. Een tafel vol gamba’s, schelpjes, ham en goed gekruide tomaten en champignons.

wandelen in alentejo

Wandelen rond Juromenha
Na de lunch is het de hoogste tijd om te gaan wandelen in Alentejo. Pedro laat trots zien dat zijn bewegwijzerde wandeling van ongeveer anderhalf uur rond Juromenha dik in orde is. Het valt mij op dat deze relatief korte wandeling zeer gevarieerd is. Onderweg komen we een aantal jongeren tegen die ook de wandelschoenen hebben aangetrokken. De wandeling eindigt met een typisch lokaal tafereel: twee vissers zijn druk in de weer om hun vangst van de dag schoon te maken.

wandelen in alentejo

November wandelfestival
In de maand november organiseert Pedro sinds enkele jaren Transalentejo Wandelweekends. Gidsen begeleiden deze gratis wandelingen. Over het aantal inschrijvingen is hij zeer tevreden, zegt hij even later wanneer we van Juromenha naar Monte da Estrela rijden. Ik kijk nu echt op mijn horloge om de tijd te meten wanneer we weer een auto zien. ‘Weet je’, merkt hij op, ‘onze autowegen zijn ook zeer geliefd bij wielertoeristen’. Ik kan het mij voorstellen. Fietsen in Alentejo, mijmer ik. Wellicht een idee voor een volgende reportage als opvolger voor wandelen in Alentejo.

Ging jij al wandelen in Alentejo?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Wandelen in Alentejo | Internet: walkinAlentejo.com
Toerisme Alentejo | Internet: visitalentejo.pt/en/
Reisagentorganisatie Portugal | Internet: portugalsoul.com | E-mail: [email protected]
Toerisme Portugal | Internet: visitportugal.com/nl
Tijdverschil: In Portugal is het een uur vroeger.
Vervoer
Vliegtuig Brussel-Lissabon ca 2u45 min, vervolgens huurwagen.
Auto Brussel – regio Mourao 1980 km
Overnachten
Gastenverblijf Monte da Estrela | Internet: montedaestrela.pt
Eten en drinken
Restaurant Bacalhau | Internet: restaurantbacalhau.com
Restaurant Adega Velha in Mourao | Rua Joaquim José Vasconcelos Gusmão 9, 7240-255 Mourão
Restaurant Pata Larga | Rua de Santo Antonio, Juromenha, 7250-242 Alandroal

📌 PIN nu en plan laterwandelen in alentejo

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *