3 x wandelen in de veelzijdige natuur van de Alentejo

De Alentejo is dé geheimtip van Portugal, dankzij de natuur en de rijke cultuur. In de lente zorgt de kleurenpracht er voor een ongekende schoonheid en ook het najaar oogt mooi, als de wijngaarden in bloei staan. Naast de schoonheid zorgt de aangename temperatuur er voor dat voor- en najaar perfect zijn voor een wandelvakantie langs een van de mooie routes die de streek kent.

Rota Vicentina
Deze wandelroute loopt door het westen van de Alentejo, langs de ruwe kustlijn van de Atlantische Oceaan en het binnenland. Het is mogelijk om de twee paden van de langeafstandsroute, in totaal 400 km, te combineren. Je kunt uiteraard ook delen van de route lopen. De Trilho dos Pescadores (Vissersroute), langs de kust, volgt een traject door de duinen over spectaculaire kliffen en verlaten stranden. In de baaien zijn er veilige plaatsen om te zwemmen. De route door het binnenland, de Caminho Histórico (Historische Route), loopt door valleien en bossen en leidt naar sfeervolle stadjes en dorpen. De Historische Route heeft terecht het Europees label ‘Leading Quality Trail’ gekregen.

Alle seizoenen brengen heel wat mooie kleuren met zich mee in de Alentejo.

Alle seizoenen brengen heel wat mooie kleuren met zich mee in de Alentejo.

Transalentejo
Dit gloednieuwe wandelnetwerk ligt in het oosten van Alentejo, op de grens met Spanje. Het wandelgebied Transalentejo strekt zich uit van de Serra d’Ossa tot aan de Tapada Grande. Je vindt er ook het beschermde natuurgebied Parque Natural do Vale do Guadiana. Alle routes zijn goed gemarkeerd en variëren van 8 tot 22 km. De moeilijkheidsgraad is van licht tot zwaar, dus er is voor elk wat wils. Op de meeste plaatsen is het landschap open en weids. De kleurenpracht in de lente is ronduit subliem. Hier wacht elke wandelaar een onvergetelijke vakantie.

Alentejo Feel Nature
Dit wandelnetwerk telt maar liefst 600 kilometer wandelroutes waarbij de wandelaar kennismaakt met vijftien gemeenten in het noorden van de Alentejo. Het doel van dit grote project is natuurbescherming, promotie van de biodiversiteit en groei van de lokale economie door het stimuleren van het wandeltoerisme. Centra van waaruit je een wandelvakantie kunt starten zijn onder meer Monforte, het schitterende Castelo de Vide, Portalegre, Arronches en Nisa. De wandelregio is rijk aan culturele en historische bezienswaardigheden.

Zowel in het noorden – Alto Alentejo – als in het zuiden – Baixo Alentejo – zijn er goed bewegwijzerde wandelroutes waarlangs je het mooiste van de regio ziet en beleeft. Alle info: www.visitalentejo.pt.

Foto’s: © Visit Alentejo

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *