5 zomerse tips in de Portugese Alentejo voor avonturiers

De Alentejo ligt in het zuiden van Portugal, tussen de Algarve en de Taag. Weidse landschappen, wijn- en kurkproductie, karakteristieke stadjes en forten zijn er de paradepaardjes. Zowel rustzoeker en levensgenieters als outdoor fanaten komen er aan hun trekken. Voor die laatste groep: 5 avontuurlijke tips!

1. Wandelparadijs Rota Vicentina
De 310 kilometer lange Rota Vicentina bestaat uit twee delen: de ‘Caminho Histórico’ in het binnenland (‘Historical Way’ voor wandelaars en mountainbikers) en de ‘Trilho dos Pescadores’ langs de kust (‘Fisherman’s Trail’, voor wandelaars). Een flink stuk van de route loopt door de Alentejo, door duinen, langs steile kliffen, bontgekleurde vetplanten en verlaten stranden. Overnachten kan bij de verschillende ‘casas brancas’: sfeervolle, landelijke huizen op loopafstand, beheerd door de initiatiefnemers van de route. Tegen betaling wordt zelfs bagagetransport, lunch en diner geregeld en worden wandelaars in de watten gelegd.

Alentejo: wandelen langs de rotsen via Rota Vicentina

Alentejo: wandelen langs de rotsen via Rota Vicentina

2. Verborgen surfspots
Na een tocht langs wijngaarden, bloemenvelden, kurkbomen en eindeloze vergezichten wacht een natuurpark vol onontdekte surfspots en verborgen baaien. De Alentejo is als surfbestemming een stuk onbekender dan de Algarve maar zeker niet minder geliefd. De beste golven vind je onder andere in Praia de São Torpes, Praia dos Aivados, Praia do Malhão, Praia do Porto das Barcas en Zambujeira do Mar. Surfscholen maken van de regio voor de beginnende golvenjager een toegankelijke surf hotspot, al gaat ook het hart van de professionele surfers in de Alentejo sneller kloppen.

Alentejo: zeilen op het Alquava meer

Alentejo: zeilen op het Alquava meer

3. Actief op het Alqueva meer
Het Alqueva meer is het grootste kunstmatige meer van Europa (250 km²), aangelegd in de Guadiana rivier. Het is dé plek om te zeilen, waterskiën, kajakken of te wandelen. De vele inhammen, slingers en kreken maken het een sprookjesachtig geheel. Leuk om te weten is dat vakantiegangers er kunnen overnachten op woonboten. Ook worden er eens per jaar 600 flessen wijn van wijnhuis Ervideira uit het meer opgevist, die 8 maanden op de bodem van het meer hebben gerijpt. Een echte happening. Tip: vanaf het kasteel van vestingstadje Monsaraz is het uitzicht over het meer adembenemend.

Alentejo: surfparadijs

Alentejo: surfparadijs

4. Mountainbiken en meer
Ook fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Alentejo. Van actieve mountainbikers tot recreatieve fietsers. Op de eigen of gehuurde fiets leiden verschillende tochten door het natuurpark Serra de São Mamede: langs glooiende heuvels, olijfbomen, pittoreske witte stadjes, forten, kastelen en klepperende ooievaars die overal op de route te spotten zijn. Voor ‘thrillseekers’ en downhill bikers zijn de Rota Vicentina langs de ruige kust of het beboste gebied van de Alentejo aanraders.

Alentejo: ooievaars langs de Rota Vicentina

Alentejo: ooievaars langs de Rota Vicentina

5. Hike & Swim
Snelstromend water, watervallen en ongerepte hike routes dwars door de natuur? Actieve vakantiegangers die houden van wandelen en water kunnen zich uitleven tijdens een ‘Hike & Swim’ in de Seda rivier. Uitgerust met wetsuit, zwemvest en helm kan het zwem-stroom-wandel-natuur avontuur beginnen. Een goede manier om de actieve kant en verborgen plekken van de Alentejo te ontdekken. Voor andere wateractiviteiten in de Seda rivier surf je best naar Azenhas da Seda.

Foto’s: © Jose Serrano | Turismo do Alentejo

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *