Kruisherenhotel in Maastricht

Kruisherenhotel in Maastricht: 5 sterren om te beleven

Op zoek naar een bijzonder en origineel hotel voor een weekendje weg? Reisreporter Miet zocht het niet te ver en boekte een verblijf in het Kruisherenhotel in Maastricht. Een vijfsterrendesignhotel, waar verwennerij en gastronomie de basis van je beleving vormen. Getest én goedgekeurd!

Kruisherenhotel in Maastricht

Bijzonder: een koperen tunnel geeft toegang tot het hotel.

De belevenis begint al bij het betreden van het hotel. Via een messingen tunnel, ontworpen door Ingo Mauer loop je zo de lobby van het hotel binnen. De tunnel wordt beschouwd als de eyecatcher van Kruisherenhotel in Maastricht. Eenmaal in het hotel weet je niet waar eerst te kijken. In het designhotel zijn creativiteit, zin voor details, originaliteit en humor de norm. Dit alles wordt aangevuld met de warme, gemeende hartelijkheid van het baliepersoneel dat je als een VIP, maar evengoed als goede vriend ontvangt. Vanaf nu wordt het genieten, dat voel je meteen!

Kruisherenhotel in Maastricht

Foto © Kruisherenhotel in Maastricht

Verpauperde kerk wordt luxueus designhotel
Pal in het centrum van Maastricht, vlakbij de mooie winkels en gezellige terrasjes, staat het voormalige Kruisherenklooster met monumentale, gotische kerk. Het moet voor de architecten een huzarenstuk geweest zijn om de verpauperde kerk met annex klooster in 2003 te transformeren tot designhotel. De verbouwingen moesten met respect voor de religieuze en geschiedkundige waarde van het gebouw gebeuren, zodat de kerk te allen tijden in haar oorspronkelijke functie kan hersteld worden.

1. De lounges bevinden zich in de zijkapellen | 2. In het Kruisherenhotel is veel aandacht voor kunst. 3. Die je er ook kan kopen | 4. Het door hoge glasramen gefilterd licht zorgt, zeker bij zonnig weer, voor een heel aparte sfeer!

Kruisherenhotel in Maastricht

Vanuit het restaurant heb je een zicht op de prachtig plafondschilderingen.

Boxes in a box
De receptie van het hotel bevindt zich in het oude portaal. De lounges vind je in de voormalige zijbeuken. In het schip van de kerk werd een box geplaatst met daarin een vergaderzaal, bar met bovengrondse wijnkelder en een glazen etalagekast met kunstvoorwerpen. Met de glazen lift ga je naar de Entresol, het restaurant dat je iets dichter bij de hemel brengt. Je geniet er namelijk van een verfijnde tweegangenlunch of een drie- tot vijfgangendiner al dan niet met bijpassende wijnen. Daarnaast heb je vanaf hier een prachtig zicht op de kunstig bewerkte kapitelen en de oude gerestaureerde plafondschilderingen in de nok van de kerk. Het door de hoge glas-in-loodramen gefilterd licht zorgt, zeker bij zonnig weer, voor een heel aparte sfeer. Op hetzelfde verdiep is er eveneens een bibliotheek en werkruimte waar gasten kunnen verpozen of rustig werken.

Kruisherenhotel in Maastricht

In het hotel is elke kamer een ontdekking waard! Vaak is het behangpapier een reproductie van een bekend schilderij.

Kruisherenhotel in Maastricht

Maar het kan ook een levensgrote foto zijn, genomen op een bruiloft 65 jaar geleden.

Elke kamer is anders
De zestig luxekamers liggen in het aan de kerk palend gewezen klooster. De monniken van toen zouden hun ogen niet geloven als ze het hedendaags comfort zouden zien. Alle kamers zijn anders en een ontdekking waard. Het behangpapier is vaak een reproductie van een bekend schilderij, maar kan ook een levensgrote foto zijn van een bruiloft 65 jaar geleden. Het was dan ook een verrassing toen een personeelslid zich herkende in het kleine bruidsmeisje op het huwelijk van haar grootmoeder. Elke kamer heeft andere designelementen en een kunstwerk dat je kan kopen. Geen bijbel op de kamer, maar een gedichtenboek: ‘Het Huis – Het Kruisherenklooster’ met gedichten van 52 vooraanstaande auteurs uit Nederland en Vlaanderen en 8 gedichten geschreven door de stichting Monumentaal Erfgoed Limburg. Uiteraard geniet je ook van bad, regendouche, luxeverzorgingsproducten, linnen, een Twin Kingsize-Aupingbed, verschillende soorten hoofdkussens van de beste kwaliteit en een Nespresso-koffiemachine.

Kruisherenhotel in Maastricht

Er wordt heel wat aandacht besteed aan het culinaire aspect bij de Wine-Tasting-Flight’.

De Wine Tasting Flight: een wijnontdekking
Ook de Wine Tasting Flight in de bar-lounge beneden is een hele belevenis. Terwijl je uitkijkt op de wijnkelder met meer dan 1.500 flessen, proef je de wijnen van het Limburgse Sint-Martinus-wijndomein. Dat ging een langdurige samenwerking aan met de Oostwegel Collection om van de druiven van hun wijngaard de zeven huiswijnen te maken. 16 soorten wijn kan je per glas bestellen, of je proeft meteen een hele fles. De tasting wordt naar keuze verzorgd met of zonder hapjes.

Kruisherenhotel in Maastricht

Ons gastronomisch diner start met een culinair palet aan voorgerechten. Als hoofdgerecht gaan we voor hertbiefstuk, rode biet en pastinaak en heilbot met geroosterd bloemkool. Tenslotte volgen een heerlijke crème brulée ijscrème en chocolademousse als toetjes

Coronaproef dineren in een kamerrestaurant
Toen de restaurants door de strenge coronaregels in Nederland om 17 uur moesten sluiten, bedacht het Kruisherenhotel in Maastricht een creatieve manier om haar gasten culinair te verwennen. Want uiteraard wordt, een vijfsterrenhotel waardig, heel wat aandacht besteed aan het culinaire aspect. Op het afgesproken uur word je vanuit je kamer begeleid naar een kamer die met een keurig gedekte tafel als privé-restaurant is ingericht. Geen sinecure voor het personeel dat heel wat kilometers moet lopen om de gasten met een verrassend diner te verwennen.

Uitbreidingsplannen voor het hotel
De familie Oostwegel, eigenaars van het Kruisherenhotel in Maastricht, is een grote kunstliefhebbersfamilie. Dat merk je aan de vele schilderijen, beelden en andere kunstvoorwerpen die overal in het hotel worden tentoongesteld en te koop worden aangeboden. Daarnaast is het ook een ondernemersfamilie in hart en nieren, want met de overname van Rijksmonument ‘Sociëteit De Stuers’ dat tegenover het huidige hotel ligt, wil de familie het hotel uitbreiden met nog eens 50 hotelkamers, een restaurant en multifunctionele ruimtes.

Beleefde jij ook al weekendje weg in Maastricht?
Laat het ons weten met een reactie hieronder want dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring.

P.S. Maakte je er prachtige foto’s?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

Praktische Informatie
Algemeen
VVV Maastricht in het Dinghuis (dienst toerisme) | Kleine Staat 1 | 6211 ED Maastricht
Tel. +31 (0)43 325 21 21 | Internet: vvv-maastricht.eu
Bereikbaarheid
NMBS | Om het uur heb je een uitstekende verbinding vanuit Brussel (1u25). Voor meer informatie kan je terecht in je lokale treinstation of surf naar: b-europe.com – Reizen naar Maastricht
Overnachten
Kruisherenhotel in Maastricht | Kruisherengang 19 | 6211 NW Maastricht | Nederland | Tel. +31 43 329 2020 | Internet: oostwegelcollection.nl/hotels/kruisheren-hotel

📌 Pin nu en plan laterKruisherenhotel in Maastricht

Foto’s Kruisherenhotel in Maastricht: © Frans Oyen tenzij anders vermeld.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *