Hotel De Waal Texel

Hotel De Waal: overnachten tussen straffe juttersverhalen

Onder wol bij een strandjutter. Ideaal voor wie zoekt naar originele tips voor het eiland Texel. Reisreporter Bruno trekt 5 dagen in het spoor van zijn gastheer. Hotel De Waal ademt als het ware het strandjutten en dat resulteerde in een bijzondere vakantie vanuit een straf logement!

Overnachten bij een strandjutter
Om Texel te verkennen zocht ik een centraal, op het eiland gelegen, logement. Kleinschalige familiehotels met een typisch karakter én een verhaal genieten steeds mijn voorkeur. Niet altijd eenvoudig maar toch te vinden. Hotel De Waal voldoet daarmee volledig aan mijn wensen. 5 dagen verblijf ik bij een strandjutter die het eiland kent als zijn broekzak, boeiend praat en Texel promoot als een enthousiaste ambassadeur. De ideale plek dus voor een reisreporter én onze lezers! Welkom bij de familie Brugge in het karakteristieke De Waal.

Hotel De Waal Texel

Gastheer en strandjutter Maarten richtte het familiehotel in met zelfgemaakte meubelen uit juthout.

Artistieke familie decoreert het hotel
Handig blijkt de gastheer ook te zijn. Zowel het meubilair en de ‘houten’ decoratie vervaardigde Maarten eigenhandig met jutmateriaal, gevonden hout op het strand. Creativiteit blijkt in de genen van de familie te zitten. Maarten’s moeder, Monica Maas, creëert en illustreert kinderboeken waarin Bobbi, een vriendelijke beer, de hoofdrol speelt. Aan de muur hangen vrolijke schilderijtjes van haar hand. Tante Irene boetseert fraai keramiek dat eveneens is uitgestald. En dan heb je oom Frits Jan, een topillustrator die fauna en flora in beeld brengt.

Hotel De Waal Texel

Familiale kunstwerken sieren het hotel.

Heerlijk nagenieten in de gezellige lounge
Ook hij etaleert zijn werk in het hotel. Tenslotte spot je in de eetzaal passend schilderwerk van Geertrude Sneekers, een iets verder familielid. Haar schilderijen fleuren letterlijk de ontbijtzaal op. Nog vele familiaal kunstwerk zie je in de gezellige lounge. Hier kan je ’s avonds rustig nagenieten met een boek of gezelschapsspel. Die staan trouwens, inclusief een uitgebreide boekencollectie,  gratis ter beschikking van de gasten. Wie zin heeft in een lekker biertje, koffie, thee of een andere drank bedient zichzelf in de bar.

Hotel De Waal Texel

Lekker warm brood en vers fruit zijn deel van het uitgebreid ontbijtbuffet.

Start je dag met een krachtig ontbijt
Netjes je consumpties noteren staat in de ongeschreven huisregels. Hotel De Waal beschikt over 19 gezellig kamers die allen een persoonlijke toets van de gastheer alias strandjutter meekregen. Met ‘gevonden’ hout bracht Maarten een eenvoudig maar rustgevend interieur tot stand. Een lekker ontbijt maakt of kraakt de dag voor me. In dit logement zal ik duidelijk niets te kort komen want op het ontbijtbuffet spot ik verse fruitsalade, verschillende soorten (warme!) broden en een uitgebreid assortiment beleg.

Hotel-De-Waal_Texel-06

Op het zonnige terras verwent met je graag met heerlijke appeltaart of ander lekkers.

Lekkere lunchplaats voor fietsers en aangelanden
In een mandje liggen, netjes afgedekt voor de warmte, zowel hard als zacht gekookte eitjes. Tegen beter weten in verorber ik elke morgen tijdens mijn verblijf nog enkele sneetjes suikerbrood. Gelukkig beleef ik enkele actieve dagen op de fiets zodat de extra verzamelde calorieën snel verbrand zijn. ’s Middags blijkt ‘De Waal’ een smakelijke stopplaats voor fietsers en andere aangelanden. Groot gelijk! De dagverse soep, toasts en het gebak van de dag smaakten mij eveneens.  Ter info, deze huisbereide snacks zijn ook ‘s avonds beschikbaar.

Hotel De Waal Texel

’s avonds is het gezellig toeven in de lounge

Tips van de gastheer
’s Avonds verwerk ik mijn dagelijkse indrukken in de lounge in gezelschap van een heerlijk Texels streekbier:  Goudkoppe. Af en toe voegt Maarten zich bij me aan tafel om nog wat extra tips te geven. Zo raadt hij me aan door De Hors te wandelen, een uniek natuurgebied met een enorme strandvlakte aan de zuidwestkant van het eiland. Daar beleef je een absoluut alleen op de wereld gevoel verzekert hij me. Een overvloed aan tips volgen die ik met stip noteer voor mijn reportages.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Hotel De Waal | Hogereind 28, 1793 AH de Waal – Texel, Nederland | Tel: +31 – (0)222 313 282
VVV Texel | Emmalaan 66, 1791 AV Den Burg – Texel, Nederland | Tel: +31 (0)222 314 741

Foto’s: © Bruno Loockx en Hotel De Waal

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *