Terrassen Maastricht

Flaneren door mediterraan Maastricht

Maastricht is een van de mooiste en oudste steden van Nederland. Compact, overzichtelijk en net over de grens leent deze Maasstad zich ideaal voor een daguitstap of weekendje weg. Reisreporter Bruno ontdekt een stad met mediterrane invloeden, Parijse allures, waar het heerlijk flaneren en vertoeven is.

Parijs in Nederland
We starten onze dagtocht in het station Brussel Zuid van waaruit je op amper anderhalf uur naar Maastricht spoort. Voor ons geen gedoe met files of tijdsverlies met het zoeken naar parkeergelegenheid.

Stadsgids Cor Halmans wacht ons op en toont vandaag zijn stad in al haar facetten. Hij start zijn toelichtingen met een opmerkelijk citaat: “Maastricht is de meest Franse stad van Nederland”. Terwijl onze wenkbrauwen fronsen vervolgt hij: “onze inwoners flaneren net als in Parijs ook graag mooi gekleed en zelfs een beetje chique. Zoals in de Franse hoofdstad hebben we een rive gauche et droite, de linker- en rechteroever van de Maas in plaats van de Seine. Alles gaat hier wat rustiger, net als in Frankrijk. Voeg Maastricht bij Parijs en niemand zal het merken”. Onze aandacht heeft hij wel onmiddellijk weten te trekken.

Chique keramiek
Niets doet nog vermoeden dat de moderne woon- en kantoorwijk Céramique & Wyck, ooit het terrein was van de Maastrichtse aardewerkfabriek Société Céramique, later Sphinx-Céramique. Een wandeling langs de opgetrokken architectonische parels is de moeite waard. Sommige optrekjes kregen ronkende namen als de toren van Siza en La Fortezza. Die laatste haalde zijn inspiratie bij de structuur van een colosseum. Alle gebouwen zijn opgetrokken uit keramiek of natuursteen, een verwijzing naar de oude keramiekfabriek. Deze wijk moest mediteraans zijn en een sfeer creëren waar het leven een beetje langzamer gaat. De avenue Céramique met zijn Chinese hemelbomen is een knipoog naar de Parijse Champs Élysée.

Maastricht: op de Avenue Céramique staan appartementsblokken ontworpen door Bruno Albert en La Fortezza.

Maastricht: op de Avenue Céramique staan appartementsblokken ontworpen door Bruno Albert en La Fortezza.

Maar eerst leidt gids Cor ons naar het Centre Céramique. Dankzij de Céramique maquette krijg je een goed idee over de omvang en indeling van dit  nieuwe moderne stadsdeel. Op de eerste verdieping kan je hier een heerlijk kopje koffie slurpen in het Leescafé of genieten van een smakelijke lunch in het restaurant.

Waar van 1853 tot 1987 een aardewerkfabriek heeft gestaan, creëerde rijksbouwmeester Jo Coenen samen met enkele lokale en 18 jonge Europese architecten een totaal nieuw stadsbeeld dat harmonieus aansluit op de oudere ‘Wyck’. Een voorbeeld van Think global, act local. Tijdens onze tocht spotten we de namen van twee Belgische architecten, Bob Van Reeth en Bruno Albert

Kunst in Italiaans ei
We eindigen onze architectuurwandeling aan één van de meest bijzondere gebouwen, het Bonnefantemuseum. Het gebouw is een ontwerp van de Italiaanse architect Aldo Rossi en valt enorm op dankzij de aangeplakte eivormige toren aan de achterzijde. Het landschapsbeeld aan de oevers van de Maas krijgt hierdoor een apart karakter.

Maastricht: het dak van het Bonnefantenmuseum

Maastricht: het dak van het Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum combineert schitterende collecties van oude en moderne kunst. Zo kun je er prachtige schilderijen bewonderen van Pieter Paul Rubens en Jacob Jordaens. Naast de particuliere en publieke verzameling van schilderkunst en sculpturen is het tegelijkertijd het onderkomen voor het Rijksmuseum Maastricht en voor de collecties Middeleeuwse toegepaste kunst.

Culinair slapen
Lunchen doen we in het Crowne Plaza hotel dat gelegen is aan de Maaskade. Van op het terras of beschut achter de ramen heb je een mooi zicht op het waterverkeer en het oude stadsgedeelte aan de overkant. Toegegeven, op het zonnige terras met zijn rieten stoeltjes en gestreepte zitjes hangt ook een Parijse atmosfeer. Het eigen restaurant, De Mangerie, is aangesloten bij ‘Maastricht Culinair’ en staat garant voor verrassende en Bourgondische fijnproeverij.

Maastricht: smullen in De Mangerie

Maastricht: smullen in De Mangerie

Verkies je Maastricht voor meer dan één dag te bezoeken, dan is het Crowne Plaza hotel een ideale uitvalsbasis. Via de elegante Hoge Brug ben je zo in het oude stadscentrum. Tijdens de week kent het hotel een meer zakelijk cliënteel maar tijdens het weekend kun je hier tegen gunstprijzen overnachten. Een aanrader!

Romeins openluchtmuseum
Oud en nieuw Maastricht of de linker- en rechteroever zijn verbonden met elkaar  door niet minder dan 6 bruggen waarvan slechts 2 bestemd zijn voor gemotoriseerd verkeer. Om onze stadswandeling te vervolgen steken wij de Maas over via de historische Sint-Servaasbrug. Maastricht heeft 1.600 monumenten en is daardoor een groot openluchtmuseum.

Maastricht: de Sint-Servaasbrug

Maastricht: de Sint-Servaasbrug

Ondertussen vernemen we van onze stadsgids dat Maastricht de oudste industriestad van Nederland is. Veel merken we daar niet van, behalve Romeinse restanten en een link naar de middeleeuwen. Via de Stokstraat dringen we het gelijknamig kwartier binnen. Vroeger was dit een verarmde buurt, nu is het de place-to-be om exclusief te shoppen. Via kleine steegjes slenteren we naar de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek waar wekelijks honderden bezoekers tot 9.000 kaarsjes komen aansteken.

Onderweg passeren we een vakwerkhuis waar het kleinste café van Maastricht, In de Moriaan, onderkomen heeft. Even verder zijn in de Museumkelder Derlon restanten te zien van de Romeinse aanwezigheid, daterend uit de 2de tot de 4de eeuw. In vitrines worden Romeinse vondsten tentoongesteld.

Maastricht: de toren van Siza, het Bonnefantenmuseum en het kleinste café In de Moriaan

Maastricht: de toren van Siza, het Bonnefantenmuseum en het kleinste café In de Moriaan

De vlam brandt altijd
Maastricht telt enkele wijken met karakter. De Markt is daar een van en hier dringt zich een bezoekje aan het 17de eeuwse stadhuis op. In het ontwerp van het stadhuis werd rekening gehouden met de destijds regerende heren, de hertog van Brabant en de prins-bisschop van Luik. De linkerzijde van het gebouw is de Brabantse zijde, terwijl de rechterkant de Luikse kamers bevatte. Die laatste liggen aan de voornaamste kant omdat de prins-bisschop hoger in rang was dan de hertog. Centraal op de Markt staat het standbeeld Jan Pieter Minckeleers met de eeuwig brandende vlam. Deze Nederlandse wetenschapper is de uitvinder van de gasverlichting.

Maastricht: het stadhuis op de Markt

Maastricht: het stadhuis op de Markt

Boekenhandel vindt kerk
De tijd dringt, en via de open verbinding van het Entre Deux winkelcentrum haasten we ons van de Markt naar het Vrijthof. Dit shoppingcenter werd uitgeroepen tot het mooiste van Europa. Misschien heeft de prachtige boekhandel Selexyz daar wel iets mee te maken. In 2006 opende de winkel zijn deuren in de eeuwenoude Dominicanenkerk te Maastricht. Op het Vrijthof nemen we even gas terug om het zicht op de St. Servaasbasiliek en de statige St. Janskerk te aanschouwen. Aan de rand van het plein staat het beeld van de ‘Zaate Herremenie’, een ode aan het Maastrichtse carnaval.

Maastricht: de Sint Servaasbasiliek en de rode Sint Janskerk, daarnaast de molen van speltbakkerij Bisschopsmolen

Maastricht: de Sint Servaasbasiliek en de rode Sint Janskerk, daarnaast de molen van speltbakkerij de Bisschopsmolen

Maastricht: boekhandel Selexyz

Maastricht: boekhandel Selexyz

Lekker creatief
Tenslotte bezoeken we het Jekerkwartier waar we ons nog een laatste keer te goed  doen aan het Limburgs lekkers in speltbakkerij de Bisschopsmolen. We smullen er van de Limburgse vla van meesterbakker Edo Kruijver, die je graag en enthousiast vertelt over zijn ambachtelijk creaties.

Het Jekerkwartier is een creatieve wijk waar kunstenaars en studenten huizen. De vele galeries en kunstwinkeltjes zijn daar getuigen van. Tenslotte keren we terug naar het station en steken de Maas opnieuw over via de Hoge Brug. De diepe trappen die een snelle tred voorkomen doen ons herinneren dat de mensen van Maastricht graag langzaam en erg mediterraan leven.

Maastricht: de Hoge Brug

Maastricht: de Hoge Brug

6 sterren stad
Wie prat gaat op een vergelijking met Parijs en een mediterrane sfeer uitstraalt hoort zijn bewoners en bezoekers culinair te kunnen verwennen. Dat is in Maastricht zeker geen probleem. Vijf restaurants verdelen er 6 Michelinsterren en het aanbod aan heerlijke eethuizen is enorm. Verder is er de stichting Maastricht Culinair die de culinaire reputatie van Maastricht promoot. Deze reisreporter van dienst kan alvast getuigen dat Maastricht zijn gastronomie op peil heeft en dat het vleugje Parijs nooit ver weg is!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
VVV Maastricht in het Dinghuis
(dienst toerisme) | Kleine Staat 1 | 6211 ED Maastricht
Tel. +31 (0)43 325 21 21 | Internet: www.vvv-maastricht.eu | Stadswandelingen: www.wandeleninmaastricht.nl
Bereikbaarheid
NMBS
| Om het uur heb je een uitstekende verbinding vanuit Brussel (1u25). Voor meer informatie kan je terecht in je lokale treinstation of surf naar: www.b-europe.com – Reizen naar Maastricht
Bezienswaardigheden
Centre Céramique
| Avenue Céramique 50 | 6221 KV Maastricht
Tel. +31 (0)43 350 56 00 | Internet: www.centreceramique.nl
Bonnefantenmuseum
| Avenue Céramique 250 | 6221 KX Maastricht
Tel. +31 (0)43 3290190 (di t/m vrij) | Internet: www.bonnefanten.nl
Overnachten
Hotel Crowne Plaza Maastricht****
| Ruiterij 1 | 6221 EW Maastricht
Tel. +31 (0)43 350 91 91 | Internet: www.cpmaastricht.com
Eten en drinken
Café In de Moriaan
| Stokstraat 12 | Maastricht
Bisschopsmolen
| Stenenbrug 1-3 | 6211 HP Maastricht |
Tel. +31 (0)43 23 70 613 | Internet: www.bisschopsmolen.nl
Restaurant Les Marolles
| Rechtstraat 88a | 6221 EL Maastricht
Leuke adresjes
Winkelcentrum Entre Deux
| Spilstraat 6 B 12 | 6211 CP Maastricht | Internet: www.entredeux.nl
Boekhandel Elexyz dominicanen
| Dominikanerkerkstraat 1 | 6211 CZ Maastricht
Tel. +31 (0)43 321 08 25 | Internet: www.libris.nl/dominicanen/

Foto’s © Bruno Loockx | Wikimedia Commons | coverfoto: Holland.com / NBTC

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *