tweede woning costa blanca spanje

Thuis zonnen in Costa Blanca

Vorig jaar kochten ruim tweeduizend Belgen een appartement of een villa aan de Costa Blanca. De 244 km lange Spaanse kuststrook, waar volgens de promotiebrochures, minstens 300 dagen per jaar de zon schijnt. Dat zou best eens kunnen kloppen. Begin oktober vlieg ik naar Alicante. Terwijl het in België regent, gaat na een vlucht van 2,5 uur bij mij de zonnebril op.

tom marees in costa blanca

Van regen naar zonneschijn: amper 3 uur na mijn vertrek in Brussel sta ik te genieten bij een prachtige zonsondergang aan de Costa Blanca!

Alles goedkoper, behalve …
De komende drie dagen staan een aantal ontmoetingen op het programma met projectontwikkelaars. Ook spreek ik enkele Belgen die hier iets hebben gekocht. Eén van hen is Serge. ‘Alles is hier goedkoper,’ zegt hij tevreden, ‘behalve de boetes’. Zijn villa staat op het golfresort La Finca aan de zuidkust. Een project van Trivee en lid van Provia, een samenwerkingsverband, waar de meeste projectontwikkelaars van de provincie Alicante / Costa Blanca bij zijn aangesloten (provia.es).

Tijdens mijn verblijf bezoek ik enkele projectontwikkelaars.

Nederlandstalige dokters
Serge (57) is een gepensioneerde beroepsmilitair, die de laatste zes jaar van zijn loopbaan in Washington heeft doorgebracht. ‘Terug in België kon mijn vrouw zich moeilijk aanpassen aan het weer,’ zegt hij, ‘zo zijn we hier beland. Het weer was belangrijk, maar we wilden ook niet terechtkomen op een plaats waar soms maanden alle luiken dicht zijn. De medische voorzieningen zijn hier ook uitstekend, zelfs met Nederlandstalige dokters. Ik mis alleen een goede slager, vooral voor het broodbeleg’.

Levenskwaliteit verhogen
De stranden zijn nog gezellig druk. Het mooie weer is een belangrijk verkoopargument. Al de projectontwikkelaars zeggen mij dat zij in de eerste plaats een verhoging van de levenskwaliteit verkopen. Mijn vooroordeel dat vooral gepensioneerden kopen, blijkt niet te kloppen. Juist door alle online mogelijkheden is er een toenemende belangstelling van de werkende 50-plusser met wat geld op de spaarrekening.

tweede woning in costa blanca

Zeezicht of goedkoper
De dag na aankomst ontmoet ik Bart Stevens. Een 46-jarige Vlaming die 23 jaar geleden besloot dat zijn toekomst in Zuid-Europa lag. Hij is nu manager bij VAPF, een succesvolle projectontwikkelaar in deze regio. Bart legt mij uit dat er een verschil is tussen de noord- en de zuidkust van Costa Blanca. ‘In het noorden liggen de bergen dicht bij de kust, het zuiden is vlak. Daarom kun je in het noorden enkele kilometers van zee wonen en toch genieten van zeezicht’. Woningen in het zuiden zijn daarom vaak net iets goedkoper.

alicante costa blanca

Overwinteraars genieten haast het hele jaar door van een blauwe lucht. Het kan anders. In België bijvoorbeeld!

Van zeerovers naar overwinteraars
Om in de sfeer te komen gaan we koffie drinken pal aan zee. Op een terras in Dénia, ongeveer 90 km ten noorden van Alicante. Een eeuwenoud vissersdorp met nog een tastbare geschiedenis zoals een wachttoren uit de 15de eeuw om de zeerovers op afstand te houden. Nu is Dénia uitgegroeid tot een populaire plaats voor overwinteraars, waaronder veel Belgen. En op dit zonovergoten terras van café Mala Vita met eersteklas zeezicht betaal ik voor mijn koffie mét croissant slechts 2,25 euro.

Geen uitgestorven periodes
Bart laat meteen zien dat hij goed is ingeburgerd. Hij neemt geen croissant, maar kiest de Spaanse snack ‘pan con tomate’, een stuk geroosterd brood met tomatenpuree. ‘De Belgen,’ zegt hij, ‘zijn de woonmogelijkheden van de Costa Blanca sinds een tiental jaren echt beginnen te ontdekken. De voordelen zijn legio, met het fantastische klimaat natuurlijk op de eerste plaats. Bovendien is hier het hele jaar door leven. Er bestaan, in tegenstelling tot veel andere toeristische bestemmingen, geen uitgestorven periodes’.

Het fantastische klimaat zorgt, in tegenstelling tot veel andere toeristische bestemmingen, voor geen ‘uitgestorven periodes’. Dat merk ik later in El Campello, een historisch en familiaal kustplaatsje.

Bankgarantie
Volgens de cijfers van Provia betalen de meeste Belgen voor een appartement aan de Costa Blanca tussen de 180 000 en 350 000 euro en voor een villa tussen de 300 00 en 600 000 euro. Maar prijzen tussen de 1 en 2 miljoen euro zijn ook geen uitzondering. Zeer belangrijk is dat de Provia-leden aan hun klanten een bankgarantie geven. Bij een faillissement tijdens de bouw is de klant zijn geld nooit kwijt.

32 vluchten per week
Een sterke Belgische troef voor de Costa Blanca, benadrukt Bart, is het aantal vluchten vanuit ons land naar Alicante. Liefst 32 per week, ook ‘s winters. ‘Dat is een enorm pluspunt omdat veel van mijn klanten regelmatig op en neer vliegen tussen hun huis in België en in Spanje’. In Dénia laat hij mij nog een project zien dat in aanbouw is. Golf Suites La Sella ligt 6 km van de zee, maar heeft dankzij de ligging op een berg wel zeezicht. Vanaf Dénia vertrekken trouwens ferry’s naar Ibiza, Mallorca en Formentera.

Advocaat nodig
Het kopen van een huis gaat in Spanje anders dan in België. Je gaat uiteindelijk wel met de verkoper naar de notaris, maar je laat het contract eerst wel goed nalezen door een advocaat. Die controleert ook allerlei zaken, die een notaris in België normaal doet. De advocaat zorgt er ook voor dat de buitenlandse koper een NIE-nummer krijgt. Dat is een fiscaal-identificatienummer dat je bij heel wat administratieve rompslomp nodig hebt.

Bij de tapas ontbreekt zelden verse inktvis | Paella met kreeft op een terras in Dénia met zeezicht.

Paella met kreeft
In het kustplaatsje Moreira weet Bart wel een goed adresje waar we een verrukkelijke paella met kreeft kunnen eten. Lachend zegt hij: ‘Dat bedoel ik nu met levenskwaliteit’. In het restaurant Amantes kijken we weer uit over de zee. Verderop zie ik ‘de rots van Calpe’ uitsteken. Daar ken ik zelf verschillende mensen die onze streken definitief hebben verruild voor een leven ginds.

Ik ontmoet An en Bob uit Oost-Vlaanderen. Ze genieten van het leven en hebben een goede vriendenkring uitgebouwd.

Met handbagage naar het licht
Op ‘De heuvel van de zon’ (Cumbre del Sol) kijken Bob en An uit Oost-Vlaanderen al 11 jaar uit over de zee. ‘We zijn hier minstens één week per maand’, vertelt An. ‘Met het op en neer vliegen hebben wij geen enkele moeite. We hebben enkel handbagage. Het voelt steeds als thuiskomen. Het valt mij altijd weer op hoe mooi het licht hier is. In België heb ik af en toe het gevoel dat de wolken op de grond hangen. We hebben hier ook een hechte vriendenkring. We zijn niet de enige Belgen in deze buurt’.

Hobby belangrijk
‘Je kan hier ook prima online werken’, voegt echtgenoot Bob (58) toe. ‘Als je niet werkt,’ zegt An, ‘is het wel belangrijk om een hobby te hebben’. Zelf heeft ze in de villa een ruimte ingericht als atelier. Ze heeft nog een belangrijke tip voor potentiële kopers: ‘Veel Belgen en Nederlanders, heb ik al gemerkt, houden van grote ramen om een zo mooi mogelijk uitzicht te hebben. Maar hier is dat niet slim. Met grote ramen betaal je je hier blauw aan airco’.

Met een e-bike fiets ik binnen 5 minuten vanuit Benidorm de pure rust in langs vredige baaien.

Benidorm overweldigend
De meest bekende toeristenplaats aan deze Spaanse costa is natuurlijk Benidorm met 70 000 inwoners. Tijdens het hoogseizoen ‘groeit’ dat naar 400 000. En ze zijn daar nog lang niet uitgebouwd. Voor de liefhebbers is er een prachtig strand en veel entertainment. Je houdt ervan of je vindt het vreselijk. In elk geval is het overweldigend. Ik huur een e-mountainbike en binnen 5 minuten rijd ik Benidorm uit en het natuurpark Sierra Helada in. Rust, uitzicht en verlaten baaitjes zijn mijn beloning.

Internationale scholen
Aan de zuidkust, 6 km landinwaarts, ontmoet ik Patricia Quesada. Haar familie heeft met hun bouwfirma Euromarina in 50 jaar tijd een complete plaats gecreëerd met 35 000 inwoners, afkomstig uit vele landen. Gemakshalve heeft de plaats de naam van de familie gekregen. ‘De grote meerderheid woont hier permanent’, zegt Patricia. ‘Voor de kinderen zijn er twee internationale scholen, een Britse en een Noorse. Het strand, Guardamar, is vlakbij. Velen fietsen er zelfs naartoe’.

Las Colinas Golf en Country Club

Golfdorp Las Colinas
Drie kwartier rijden van de luchthaven van Alicante rijd ik naar mijn gevoel de wereld uit en Las Colinas binnen. Een golf- en countryclub met 18 holes op een domein van 600 hectaren, waarvan de helft nationaal park. Ook het bebouwde gedeelte is rijkelijk van groen voorzien. Het domein telt maar liefst duizend wooneenheden. Vanzelfsprekend heeft elke villa een zwembad. De appartementen delen per groep (community) één of twee zwembaden. De 24 uur security moet voor een veilig gevoel zorgen.


Volledige inrichting
De Nederlandse Julia Sawires van de projectontwikkelaar Somium leidt mij rond in Las Colinas. ‘Zodra de verkoop gesloten is,’ vertelt ze, ‘kunnen de klanten met al hun vragen bij mij terecht. Of het nu gaat om extra stopcontacten of een buitenkeuken. Wij kunnen de villa’s en de appartementen ook volledig inrichten tot en met de handdoeken aan toe’. Na een verblijf van twee uur krijg ik al het idee dat je hier zorgeloos kan leven. De prijskaartjes voor de woningen variëren van 250 000 euro tot 5 miljoen.

alicante costa blanca

Leuk detail: in Alicante vind je bijna op elke hoek van het historisch stadscentrum een terras!

Zeewater 23 graden
Terug in Alicante wandel ik door het historisch centrum, met bijna op elke hoek een terras. Via de jachthaven beland ik uiteindelijk bij het zandstrand van de stad. Veel mensen zie ik daar genieten alsof het hoogzomer is. Zowel op het strand als in zee. Een Britse toerist weet mij te vertellen dat de watertemperatuur 23 graden is en dat op 6 oktober, op slechts 2,5 uur vliegen van huis. Heerlijk!

Ben jij ook eigenaar van of op zoek naar een vakantiewoning aan de Costa Blanca of in Spanje?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

PRAKTISCHE INFO
Toerismedienst en praktische info over Dénia | Internet: denia.net/en
Toerismedienst en praktische info over Moraira| Internet: info-teulada-moraira.com/en
Toerisme Alicante | Internet: .alicanteturismo.com/en
Toerisme Costa Blanca | Internet: costablanca.org/Eng
Toerisme Spanje | Internet: spain.info/en
Vereniging van projectontwikkelaars Provia | Internet: provia.es

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *