9 tips voor een winterse trip in Valencia

Wie nog een bestemming zoekt om te overwinteren, ga eens naar Valencia! De stad aan de Middellandse Zee profiteert ’s winters van aangename temperaturen (7 à 17°C) en geeft je per dag zo’n 6 uren zon! Bovendien heeft de stad, naast een gezellig kerstprogramma, nog heel wat cultureels in petto!

1. Kijk, proef en ruik op de overdekte markten: de mooiste en tevens grootste markt van Valencia is de Mercado Central in het hart van de stad. Deze overdekte markt in modernistische stijl heeft een oppervlakte van 8.160 vierkante meter. Je ziet, proeft en ruikt er heerlijke lokale verse producten en specialiteiten en je kan er casual lunchen in de Central Bar, een gastrobar van de lokale sterrenchef Ricard Camarena. Een andere knappe markt van Valencia is de Mercado Colon, bij de chique winkelstraat Calle Colon. Hier kan je een hapje eten bij Mi Cub of uitgebreider bij dat andere comfort food restaurant van chef Ricard Camarena: Habitual. © GF
2. Geniet van een mediterrane kerst: vrolijk versierde straten, enorme kerststallen, gezellige markten met geschenken en lekker eten, schaatsbanen in het centrum en feestelijke evenementen zorgen ervoor dat Kerst vieren in Valencia haast onvergetelijk wordt. Typerend voor de kerstperiode in Valencia zijn de kerststallen, of ‘Bélens’, die je op hun route door de stad leiden. Daarnaast heeft Valencia heeft tal van kerstmarktjes zoals op het Plaza de la Reina waar je tal van leuke ambachtelijke kerstartikelen en souvenirs kunt kopen. In de straten rondom de Mercado Central is een gezellige kerstmarkt, favoriet onder de locals, met allerlei etenswaren, zoals geroosterde kastanjes, gingerbread en marsepein. Ook aan de Stad van Kunsten en Wetenschappen is er tot 8 januari een compleet programma met activiteiten om van te genieten met familie en vrienden: een schaatsbaan, een markt met meer dan 30 ambachtelijke kraampjes waar je kerstgeschenken kan kopen, foodtrucks met typische snacks en workshops. Pronkstuk is een monumentale kerststal met meer dan 300 stukken. © Creative Commons Flickr (LC_24)

2. Geniet van een mediterrane kerst: vrolijk versierde straten, enorme kerststallen, gezellige markten met geschenken en lekker eten, schaatsbanen in het centrum en feestelijke evenementen zorgen ervoor dat Kerst vieren in Valencia haast onvergetelijk wordt. Typerend voor de kerstperiode in Valencia zijn de kerststallen, of ‘Bélens’, die je op hun route door de stad leiden. Daarnaast heeft Valencia heeft tal van kerstmarktjes zoals op het Plaza de la Reina waar je tal van leuke ambachtelijke kerstartikelen en souvenirs kunt kopen. In de straten rondom de Mercado Central is een gezellige kerstmarkt, favoriet onder de locals, met allerlei etenswaren, zoals geroosterde kastanjes, gingerbread en marsepein. Ook aan de Stad van Kunsten en Wetenschappen is er tot 8 januari een compleet programma met activiteiten om van te genieten met familie en vrienden: een schaatsbaan, een markt met meer dan 30 ambachtelijke kraampjes waar je kerstgeschenken kan kopen, foodtrucks met typische snacks en workshops. Pronkstuk is een monumentale kerststal met meer dan 300 stukken. © Creative Commons Flickr (LC_24)

3. Breng een bezoek aan La Lonja: ‘La Lonja de la Seda’ (Zijdebeurs), UNESCO Werelderfgoed, moet je zeker bezoeken in Valencia. Dit gotische gebouw centraliseerde eeuwen geleden de zijdehandel, die economisch enorm belangrijk was voor de stad Valencia. Het gebouw is zowel aan de buitenzijde als vanbinnen prachtig, met sublieme details en taferelen. Voor de liefhebbers bestaat er ook een route door de stad van de Zijde, met bezoek aan La Lonja, de Kunstacademie van de Zijde en Valenciaanse klederdrachtwinkels. © Creative Commons Flickr (Carlos Jiménes Ruiz)

3. Breng een bezoek aan La Lonja: ‘La Lonja de la Seda’ (Zijdebeurs), UNESCO Werelderfgoed, moet je zeker bezoeken in Valencia. Dit gotische gebouw centraliseerde eeuwen geleden de zijdehandel, die economisch enorm belangrijk was voor de stad Valencia. Het gebouw is zowel aan de buitenzijde als vanbinnen prachtig, met sublieme details en taferelen. Voor de liefhebbers bestaat er ook een route door de stad van de Zijde, met bezoek aan La Lonja, de Kunstacademie van de Zijde en Valenciaanse klederdrachtwinkels. © Creative Commons Flickr (Carlos Jiménes Ruiz)

4. Proef van de culinaire ‘fusion’ keuken: Valencia is niet alleen een aangename mediterrane stad aan de zee met cultuur en animo, ook op vlak van gastronomie behoort ze tot de Spaanse top. De hele geschiedenis stond de stad al op het kruispunt van diverse culturen. De ware gastronomie van Valencia is een creatieve ‘fusion’ keuken die traditionele recepten verrassend combineert met innovatieve technieken. Een nieuwe generatie chefs zwaait vandaag de scepter in de stad. Ze zijn fier op de lokale producten en eetcultuur. Tegelijk laten ze zich inspireren door nieuwe technieken, wat resulteert in een fusion keuken die Valencia vandaag internationaal op de gastronomische kaart plaatst en foodies uit de hele wereld aantrekt naar de stad. © GF

4. Proef van de culinaire ‘fusion’ keuken: Valencia is niet alleen een aangename mediterrane stad aan de zee met cultuur en animo, ook op vlak van gastronomie behoort ze tot de Spaanse top. De hele geschiedenis stond de stad al op het kruispunt van diverse culturen. De ware gastronomie van Valencia is een creatieve ‘fusion’ keuken die traditionele recepten verrassend combineert met innovatieve technieken. Een nieuwe generatie chefs zwaait vandaag de scepter in de stad. Ze zijn fier op de lokale producten en eetcultuur. Tegelijk laten ze zich inspireren door nieuwe technieken, wat resulteert in een fusion keuken die Valencia vandaag internationaal op de gastronomische kaart plaatst en foodies uit de hele wereld aantrekt naar de stad. © GF

5. Profiteer van een indrukwekkend opera- en concertenprogramma: een leuke variatie in een winterse citytrip is het bijwonen van een opera, concert of ballet. Het Palau de les Arts Reina Sofía is een van de architecturale parels van de Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia en biedt een uitgelezen aanbod aan opera’s, concerten en ballet. Op 1 km ligt het Palau de la Música, langs de Turia tuinen. Dit is een glazen muziekpaleis dat bestaat uit verschillende zalen die er stuk voor stuk prachtig uitzien. De Iturbi Hall is de grootste concertzaal die maar liefst 1.781 toeschouwers kan ontvangen. In het Palau de la Música worden niet alleen concerten gegeven, er zijn ook vaak kunsttentoonstellingen in de speciale expositiezalen. © Creative Commons Flickr (Toni Almodóvar Escuder)

5. Profiteer van een indrukwekkend opera- en concertenprogramma: een leuke variatie in een winterse citytrip is het bijwonen van een opera, concert of ballet. Het Palau de les Arts Reina Sofía is een van de architecturale parels van de Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia en biedt een uitgelezen aanbod aan opera’s, concerten en ballet. Op 1 km ligt het Palau de la Música, langs de Turia tuinen. Dit is een glazen muziekpaleis dat bestaat uit verschillende zalen die er stuk voor stuk prachtig uitzien. De Iturbi Hall is de grootste concertzaal die maar liefst 1.781 toeschouwers kan ontvangen. In het Palau de la Música worden niet alleen concerten gegeven, er zijn ook vaak kunsttentoonstellingen in de speciale expositiezalen. © Creative Commons Flickr (Toni Almodóvar Escuder)

6. Ga een dag op ontdekking in de Stad van Kunst en Wetenschappen: dit toonbeeld van futuristische architectuur is het werk van Valencia's eigen architect Santiago Calatrava. Met de bouw van la Ciudad de las Artes y Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap, werd in 1989 begonnen. Het laatste gebouw was in 2009 klaar. De kolossale structuur huisvest een IMAX-bioscoop (in de Hemisfèric), Europa's grootste aquarium (in Oceanogràfic), het wetenschapsmuseum Príncipe Felipe en het avant-gardistische operagebouw Palau de les Arts Reina Sofía. Ook de waterpartijen, de indrukwekkende brug l'Assut de l'Or en de evenementenhal Agora zijn een streling voor het oog. Hier kan je makkelijk een volledige dag doorbrengen. Gecombineerd toegangstickets kopen is mogelijk. © Pixabay

6. Ga een dag op ontdekking in de Stad van Kunst en Wetenschappen: dit toonbeeld van futuristische architectuur is het werk van Valencia's eigen architect Santiago Calatrava. Met de bouw van la Ciudad de las Artes y Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap, werd in 1989 begonnen. Het laatste gebouw was in 2009 klaar. De kolossale structuur huisvest een IMAX-bioscoop (in de Hemisfèric), Europa's grootste aquarium (in Oceanogràfic), het wetenschapsmuseum Príncipe Felipe en het avant-gardistische operagebouw Palau de les Arts Reina Sofía. Ook de waterpartijen, de indrukwekkende brug l'Assut de l'Or en de evenementenhal Agora zijn een streling voor het oog. Hier kan je makkelijk een volledige dag doorbrengen. Gecombineerd toegangstickets kopen is mogelijk. © Pixabay

7. Beleef een unieke ervaring tijdens de Fallas van Valencia: de Fallas zijn kandidaat Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. Ze vinden hun oorsprong in de blijdschap van het mediterrane volk van Valencia dat de lente verwelkomt met een feest. Al het slechte wordt verbrandt en de as verwelkomt het nieuwe seizoen. Van 15 tot 19 maart 2017 bundelen satire, ironie en humor de krachten opnieuw om het volk aan het lachen te brengen. Poppen nemen straten en pleinen in om hilarische verhalen te vertellen over toestanden uit de economie, de samenleving of de wereldpolitiek. De Fallas van Valencia zijn een van die ervaringen die je moet hebben beleefd om ze te kunnen vertellen. In die vijf dagen staan meer dan 400 fallas opgesteld, worden 19 officiële ‘mascletaes’ (vuurwerk) afgeschoten en vele andere door de fallasverenigingen. Tonnen buskruit gaan op in vuurwerk en meer dan 400 fallas monumenten worden tot as verschoten, nadat iedereen goed heeft gelachen met hun kritiek op het sociale, politieke en economische landschap. © GF

7. Beleef een unieke ervaring tijdens de Fallas van Valencia: de Fallas zijn kandidaat Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. Ze vinden hun oorsprong in de blijdschap van het mediterrane volk van Valencia dat de lente verwelkomt met een feest. Al het slechte wordt verbrandt en de as verwelkomt het nieuwe seizoen. Van 15 tot 19 maart 2017 bundelen satire, ironie en humor de krachten opnieuw om het volk aan het lachen te brengen. Poppen nemen straten en pleinen in om hilarische verhalen te vertellen over toestanden uit de economie, de samenleving of de wereldpolitiek. De Fallas van Valencia zijn een van die ervaringen die je moet hebben beleefd om ze te kunnen vertellen. In die vijf dagen staan meer dan 400 fallas opgesteld, worden 19 officiële ‘mascletaes’ (vuurwerk) afgeschoten en vele andere door de fallasverenigingen. Tonnen buskruit gaan op in vuurwerk en meer dan 400 fallas monumenten worden tot as verschoten, nadat iedereen goed heeft gelachen met hun kritiek op het sociale, politieke en economische landschap. © GF

8. Keer koel terug in de tijd: de wintermaanden zijn heerlijk voor uitstapjes, want dan is het nooit te warm. Het Paleis Palacio Ducal in Gandía, het kasteel in Xàtiva, het Monasterium in Santa María de Valldigna of in San Jerónimo de Cotalba zijn enkele hoogtepunten tijdens de Borgia route, een culturele route met als achtergrond de geschiedenis van de familie Borgia van 400 jaar geleden. Op enkele kilometers afstand van de stad in noordelijke richting brengt het Monasterium van Puig je terug naar de middeleeuwen, wanneer Koning Jaume I Valencia had veroverd. Nog verder in noordelijke richting ligt het Kasteel van Sagunto, een dorp met een rijke geschiedenis waarvan het Romaans theater en de Joodse buurt getuigen. © Creative Commons Flickr (Javier Peláez)

8. Keer koel terug in de tijd: de wintermaanden zijn heerlijk voor uitstapjes, want dan is het nooit te warm. Het Paleis Palacio Ducal in Gandía, het kasteel in Xàtiva, het Monasterium in Santa María de Valldigna of in San Jerónimo de Cotalba zijn enkele hoogtepunten tijdens de Borgia route, een culturele route met als achtergrond de geschiedenis van de familie Borgia van 400 jaar geleden. Op enkele kilometers afstand van de stad in noordelijke richting brengt het Monasterium van Puig je terug naar de middeleeuwen, wanneer Koning Jaume I Valencia had veroverd. Nog verder in noordelijke richting ligt het Kasteel van Sagunto, een dorp met een rijke geschiedenis waarvan het Romaans theater en de Joodse buurt getuigen. © Creative Commons Flickr (Javier Peláez)

9. Kom op adem aan de zee: in de winter moet je zeker ook bij het strand zijn, want het is er dan zo mooi en rustig. De temperatuur voelt heerlijk aan op de middag wanneer de zon schijnt. Op enkele minuten van het stadscentrum kun je elke dag van het jaar genieten van de stranden van Arenas en Malvarrosa. Je geraakt er met de bus, tram, fiets of auto. Vlakbij vind je de strandboulevard, de Paseo Marítimo, een van de populairste recreatiezones. Je kunt er wandelen, rollerskaten, joggen, zonnebaden of genieten van een lekkere paella of een verse vis- of zeevruchtenschotel in een van de restaurants. © GF

9. Kom op adem aan de zee: in de winter moet je zeker ook bij het strand zijn, want het is er dan zo mooi en rustig. De temperatuur voelt heerlijk aan op de middag wanneer de zon schijnt. Op enkele minuten van het stadscentrum kun je elke dag van het jaar genieten van de stranden van Arenas en Malvarrosa. Je geraakt er met de bus, tram, fiets of auto. Vlakbij vind je de strandboulevard, de Paseo Marítimo, een van de populairste recreatiezones. Je kunt er wandelen, rollerskaten, joggen, zonnebaden of genieten van een lekkere paella of een verse vis- of zeevruchtenschotel in een van de restaurants. © GF

1. Kijk, proef en ruik op de overdekte markten: de mooiste en tevens grootste markt van Valencia is de Mercado Central in het hart van de stad. Deze overdekte markt in modernistische stijl heeft een oppervlakte van 8.160 vierkante meter. Je ziet, proeft en ruikt er heerlijke lokale verse producten en specialiteiten en je kan er casual lunchen in de Central Bar, een gastrobar van de lokale sterrenchef Ricard Camarena. Een andere knappe markt van Valencia is de Mercado Colon, bij de chique winkelstraat Calle Colon. Hier kan je een hapje eten bij Mi Cub of uitgebreider bij dat andere comfort food restaurant van chef Ricard Camarena: Habitual. © GF 2. Geniet van een mediterrane kerst: vrolijk versierde straten, enorme kerststallen, gezellige markten met geschenken en lekker eten, schaatsbanen in het centrum en feestelijke evenementen zorgen ervoor dat Kerst vieren in Valencia haast onvergetelijk wordt. Typerend voor de kerstperiode in Valencia zijn de kerststallen, of ‘Bélens’, die je op hun route door de stad leiden. Daarnaast heeft Valencia heeft tal van kerstmarktjes zoals op het Plaza de la Reina waar je tal van leuke ambachtelijke kerstartikelen en souvenirs kunt kopen. In de straten rondom de Mercado Central is een gezellige kerstmarkt, favoriet onder de locals, met allerlei etenswaren, zoals geroosterde kastanjes, gingerbread en marsepein. Ook aan de Stad van Kunsten en Wetenschappen is er tot 8 januari een compleet programma met activiteiten om van te genieten met familie en vrienden: een schaatsbaan, een markt met meer dan 30 ambachtelijke kraampjes waar je kerstgeschenken kan kopen, foodtrucks met typische snacks en workshops. Pronkstuk is een monumentale kerststal met meer dan 300 stukken. © Creative Commons Flickr (LC_24) 3. Breng een bezoek aan La Lonja: ‘La Lonja de la Seda’ (Zijdebeurs), UNESCO Werelderfgoed, moet je zeker bezoeken in Valencia. Dit gotische gebouw centraliseerde eeuwen geleden de zijdehandel, die economisch enorm belangrijk was voor de stad Valencia. Het gebouw is zowel aan de buitenzijde als vanbinnen prachtig, met sublieme details en taferelen. Voor de liefhebbers bestaat er ook een route door de stad van de Zijde, met bezoek aan La Lonja, de Kunstacademie van de Zijde en Valenciaanse klederdrachtwinkels. © Creative Commons Flickr (Carlos Jiménes Ruiz) 4. Proef van de culinaire ‘fusion’ keuken: Valencia is niet alleen een aangename mediterrane stad aan de zee met cultuur en animo, ook op vlak van gastronomie behoort ze tot de Spaanse top. De hele geschiedenis stond de stad al op het kruispunt van diverse culturen. De ware gastronomie van Valencia is een creatieve ‘fusion’ keuken die traditionele recepten verrassend combineert met innovatieve technieken. Een nieuwe generatie chefs zwaait vandaag de scepter in de stad. Ze zijn fier op de lokale producten en eetcultuur. Tegelijk laten ze zich inspireren door nieuwe technieken, wat resulteert in een fusion keuken die Valencia vandaag internationaal op de gastronomische kaart plaatst en foodies uit de hele wereld aantrekt naar de stad. © GF 5. Profiteer van een indrukwekkend opera- en concertenprogramma: een leuke variatie in een winterse citytrip is het bijwonen van een opera, concert of ballet. Het Palau de les Arts Reina Sofía is een van de architecturale parels van de Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia en biedt een uitgelezen aanbod aan opera’s, concerten en ballet. Op 1 km ligt het Palau de la Música, langs de Turia tuinen. Dit is een glazen muziekpaleis dat bestaat uit verschillende zalen die er stuk voor stuk prachtig uitzien. De Iturbi Hall is de grootste concertzaal die maar liefst 1.781 toeschouwers kan ontvangen. In het Palau de la Música worden niet alleen concerten gegeven, er zijn ook vaak kunsttentoonstellingen in de speciale expositiezalen. © Creative Commons Flickr (Toni Almodóvar Escuder) 6. Ga een dag op ontdekking in de Stad van Kunst en Wetenschappen: dit toonbeeld van futuristische architectuur is het werk van Valencia's eigen architect Santiago Calatrava. Met de bouw van la Ciudad de las Artes y Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap, werd in 1989 begonnen. Het laatste gebouw was in 2009 klaar. De kolossale structuur huisvest een IMAX-bioscoop (in de Hemisfèric), Europa's grootste aquarium (in Oceanogràfic), het wetenschapsmuseum Príncipe Felipe en het avant-gardistische operagebouw Palau de les Arts Reina Sofía. Ook de waterpartijen, de indrukwekkende brug l'Assut de l'Or en de evenementenhal Agora zijn een streling voor het oog. Hier kan je makkelijk een volledige dag doorbrengen. Gecombineerd toegangstickets kopen is mogelijk. © Pixabay 7. Beleef een unieke ervaring tijdens de Fallas van Valencia: de Fallas zijn kandidaat Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. Ze vinden hun oorsprong in de blijdschap van het mediterrane volk van Valencia dat de lente verwelkomt met een feest. Al het slechte wordt verbrandt en de as verwelkomt het nieuwe seizoen. Van 15 tot 19 maart 2017 bundelen satire, ironie en humor de krachten opnieuw om het volk aan het lachen te brengen. Poppen nemen straten en pleinen in om hilarische verhalen te vertellen over toestanden uit de economie, de samenleving of de wereldpolitiek. De Fallas van Valencia zijn een van die ervaringen die je moet hebben beleefd om ze te kunnen vertellen. In die vijf dagen staan meer dan 400 fallas opgesteld, worden 19 officiële ‘mascletaes’ (vuurwerk) afgeschoten en vele andere door de fallasverenigingen. Tonnen buskruit gaan op in vuurwerk en meer dan 400 fallas monumenten worden tot as verschoten, nadat iedereen goed heeft gelachen met hun kritiek op het sociale, politieke en economische landschap. © GF 8. Keer koel terug in de tijd: de wintermaanden zijn heerlijk voor uitstapjes, want dan is het nooit te warm. Het Paleis Palacio Ducal in Gandía, het kasteel in Xàtiva, het Monasterium in Santa María de Valldigna of in San Jerónimo de Cotalba zijn enkele hoogtepunten tijdens de Borgia route, een culturele route met als achtergrond de geschiedenis van de familie Borgia van 400 jaar geleden. Op enkele kilometers afstand van de stad in noordelijke richting brengt het Monasterium van Puig je terug naar de middeleeuwen, wanneer Koning Jaume I Valencia had veroverd. Nog verder in noordelijke richting ligt het Kasteel van Sagunto, een dorp met een rijke geschiedenis waarvan het Romaans theater en de Joodse buurt getuigen. © Creative Commons Flickr (Javier Peláez) 9. Kom op adem aan de zee: in de winter moet je zeker ook bij het strand zijn, want het is er dan zo mooi en rustig. De temperatuur voelt heerlijk aan op de middag wanneer de zon schijnt. Op enkele minuten van het stadscentrum kun je elke dag van het jaar genieten van de stranden van Arenas en Malvarrosa. Je geraakt er met de bus, tram, fiets of auto. Vlakbij vind je de strandboulevard, de Paseo Marítimo, een van de populairste recreatiezones. Je kunt er wandelen, rollerskaten, joggen, zonnebaden of genieten van een lekkere paella of een verse vis- of zeevruchtenschotel in een van de restaurants. © GF

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *