De Moren achterna in Granada

De drukste toeristenstad van Zuid-Spanje dankt haar succes aan bijna 5 eeuwen Moorse overheersing. Want vanzelfsprekend komen al die toeristen om er de rode burcht, het Alhambra, te bezoeken. Maar Granada heeft nog zoveel meer te bieden.

Plaza Isabel la Catolica. © Karol Kozlowski

Plaza Isabel la Catolica. © Karol Kozlowski

Koningin Isabella
De ontdekking van de stad Granada beginnen we op het hectische Plaza Isabel la Catolica, een contrast met de levendige maar tevens gezapige wijken en straatjes van het historische centrum. Centraal op de Plaza prijkt het standbeeld van vorstin Isabella, met aan haar voeten de avonturier Christoffel Columbus.

Laatste islamitische bolwerk
Aan het begin van het jaar 1492, waarin diezelfde Columbus Amerika zou ontdekken, namen de katholieke vorsten Isabella van Castilië en Ferdinand van Aragon het bewind in de stad over van emir Boabdil, de laatste van de islamitische Nasridenvorsten die er sinds 1238 heersten in het imposante Alhambrapaleis. Daarmee viel het laatste islamitische bolwerk op het Iberische schiereiland.

Plaza Nueva. © Leo Ferrer

Plaza Nueva. © Leo Ferrer

Amalgaam van stijlen
De statige kathedraal, vlak bij het plein, ligt ingesloten door hoge patriciërshuizen en is daardoor niet meteen zichtbaar. Isabella, die komaf wilde maken met het Moorse verleden van de stad, liet hem bouwen op de grondvesten van een vroegere moskee. De kathedraal zelf is een pompeus bouwwerk met gotische, renaissance- en barokinvloeden.

Een soek naast de kathedraal
In de aangrenzende Koninklijke kapel kun je het praalgraf van de katholieke vorsten bezoeken. Maar vlak bij hun christelijke praal bleven desondanks een aantal islamitische monumenten bewaard. Tegenover de kapel ligt immers de fraaie toegangspoort tot de Medersa, de voormalige islamitische universiteit. En van de kathedraal loop je zo naar de sfeervolle Alcaiceiria, een Arabische soek met toeristenshops, waar destijds zijde werd verhandeld.

Carrera del Darro. © Arnaud Cambier

Carrera del Darro. © Arnaud Cambier

Straat vol plaatjes
Oostwaarts van de Plaza Isabel kom je terecht op de gezellig drukke Plaza Nueva, vanwaar je via een zijstraat in de richting van het Alhambra loopt. Maar wij kuieren eerst verder langs de druk gefotografeerde Carrera del Darro, een wandelstraat langs middeleeuwse gevels en bruggetjes over het nietige riviertje de Darro heen.

El Bañuela. © Alhambra de Granada

El Bañuela. © Alhambra de Granada

Arabisch badhuis
Vreemde snuiters en alternativo’s slijten hier juwelen en andere prullaria. En op elke straathoek speelt een orkestje. Ook enkele monumenten trekken er onze aandacht. El Bañuelo, een oud badhuis, dat je vrij kunt bezoeken bijvoorbeeld, alsook de Sint-Pieter-en-Pauluskerk. Via de smalle straatjes aan je linkerkant kom je terecht in de oude Moorse wijk Albaicin, door Unesco beschermd Werelderfgoed.

Albaicin. © Anthony Dezenzio

Albaicin. © Anthony Dezenzio

Doolhof van steile streegjes
Sla op goed geluk een van de smalle, met keien geplaveide straatjes in en verdwaal in het doolhof van witte huisjes. Soms gaat het er steil omhoog, want het Albaicin ligt tegen een heuvel aan. Ontdek onderweg theehuizen en verrassende pleintjes zoals het onvermijdelijke Plaza de San Nicolas dat het schitterend panorama op het Alhambra en de achterliggende sneeuwtoppen van de Sierra Nevada biedt.

Levendige zigeunerwijk
Wie nog tijd heeft, kan de oversteek maken van het Albaicin naar de aangrenzende heuvel van Sacromonte. Deze wijk is vooral ’s avonds een levendige zigeunerwijk met rotswoningen van waaruit dan opzwepende flamencomuziek klinkt. De arme zigeunerbevolking kom je overal in de stad tegen, waar ze je aanklampen om je takjes rozemarijn te verkopen.

Alhambra. © Ana Gómez

Alhambra. © Ana Gómez

Naar het Alhambra
Hoog tijd dan voor een bezoek aan het pronkstuk van Granada, het fameuze Alhambra. Binnen de rode muren van deze acropolis, die je via de robuuste Puerta de la Justicia kunt betreden, liggen meerdere indrukwekkende gebouwen. Vanop de wachttoren van de Alcazaba, het oudste, militaire gedeelte van het Alhambra, heb je een overweldigend uitzicht over de 700 meter hoog gelegen stad.

Het Nasridenpaleis. © Benny Marty

Het Nasridenpaleis. © Benny Marty

Het paleis van Karel V
Tegenover de Alcazaba loop je naar het paleis, dat keizer Karel V liet bouwen als tegengewicht tegen de Moorse praal van het aangrenzende Nasridenpaleis. Het is een log vierkanten gebouw met een merkwaardige ronde binnenruimte, waarin een tweetal musea onderdak hebben gevonden. Een beetje uit de context, maar best impressionant.

Fleurige patio's. © Ahmed Rashid

Fleurige patio’s. © Ahmed Rashid

Arabische pracht en praal
De zalen, paleizen en tuintjes van het Nasridenpaleis mag je absoluut niet overslaan. Je kijkt er je ogen uit op weelderig versierde zuilen en arabesken, azulejo’s (siertegels) en plafonds in kunstig houtsnijwerk. Vermaard is de Patio van de Mirtestruiken, waarvan de gevels weerkaatsen in de watertuin. Wereldberoemd is de Leeuwenpatio met zijn vele zuilen en zijn mysterieuze fontein met twaalf marmeren leeuwen.

Lievelingsplek van de sultan
Binnen de muren van het Alhambra vind je ook nog de Santa Mariakerk en het voormalige San Franciscoklooster. Deze laatste is nu een chique hotel. Maar onze aandacht gaat vooral nog uit naar de tuinen van het hogerop gelegen Generalife, het zomerpaleis van de sultans met prachtige waterpartijen en geurige beplanting. Hier kun je bekomen van de intensieve stadswandeling en honderduit genieten.

Gedetailleerde tegelversiering in Alhambra. © juliasevilla2

Gedetailleerde tegelversiering in Alhambra. © juliasevilla2

Smaakt naar meer
Een een- of tweedaags bezoek aan Granada is nooit compleet, er is altijd iets waardevols wat je nog niet hebt ontdekt of bezocht. De charmante pleintjes van het Realejo, de oude wijk van de eigenlijke stichters van de stad: de joden. Of het meer moderne Granada van dichter Federico García Lorca. Maar geen erg want deze gastvrije stad van veel culturen is er eentje waar je graag nog eens terugkomt.

PRAKTISCHE INFO
Toeristische Dienst van de stad Granada
| www.granadatur.com
Toeristische Dienst van de provincie Granada
| www.turgranada.es
Bereikbaarheid

Met het vliegtuig
| Federico Garcia Lorca Airport
Met de trein
| www.renfe.com
Met de auto
| Volg de A44 vanaf de Andalusische kust en houd de bordjes ‘Alhambra’ aan.
Je komt vanzelf uit bij het parkeerterrein.
Bezoek Alhambra

Reserveren
| het aantal dagelijkse bezoekers is beperkt.
Best vooraf tickets reserveren via www.alhambra-tickets.es
Bezienswaardigheden

Alhambra
| www.alhambra.org | www.alhambragranada.info
Kathedraal
| www.catedraldegranada.com
Koninklijke kapel
| www.capillarealgranada.com
Albaicin en Sacromonte
| www.turgranada.es

Coverfoto: © Jésus Ruiz

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “De Moren achterna in Granada”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *