Fietstip: langs het IJzeren Gordijn in Tsjechië

Hekken onder stroom, observatietorens, prikkeldraad en strenge grenscontroles. Voor 42 jaar lang was het bikkelharde realiteit toen Tsjechië werd afgesloten van de buitenwereld door het IJzeren Gordijn. De streng bewaakte grens liep in het zuiden van de Tsjechische Republiek en vormde de scheidingslijn tussen Duitsland en Oostenrijk. Tegenwoordig ontdek je dit stuk geschiedenis het beste per fiets.

Iron Curtain Trail
The Iron Curtain Trail, ofwel De IJzeren Gordijn route is een internationaal fietstraject van in totaal 10.500 km lang. Het traject, de langste EuroVelo route in Europa, gaat door het gehele Europese continent. De route begint bij de Barentszee ten noorden van Rusland en Noorwegen en gaat onder andere door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar het eindpunt bij de Zwarte Zee. De fietsroute volgt de voormalige kloof die voorheen Europa verdeelde en leidt je vandaag de dag door verschillende natuurparken, langs dorpen, steden en historische monumenten.

De IJzeren Gordijn route leidt je langs prikkeldraad en wachttorens.

De IJzeren Gordijn route leidt je langs prikkeldraad en wachttorens.

Het Tsjechische gedeelte
Het traject van de IJzeren Gordijn route in Tsjechië is 770 km lang en begint in Hranice op de Beierse-Tsjechische grens. Diverse keren passeer je de Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische grens. Iets wat vroeger ondenkbaar was geweest. Het eindpunt van het Tsjechische gedeelte ligt in Zuid-Moravië, waar de rivieren Dyje en Morava samenkomen. Hierna gaat de route verder via de Slowaaks-Oostenrijkse grens en vervolgens langs de voormalige grens van Hongarije en Slovenië.

Tijdens de route passeer je verschillende stadjes zoals Slavonice.

Tijdens de route passeer je verschillende stadjes zoals Slavonice.

Historische route
De IJzeren Gordijn route is een bijzonder traject. Al fietsend word je je bewust van de geschiedenis en het lot van de mensen die een weg naar vrijheid zochten. Onderweg kom je verschillende monumenten tegen die herinneren aan de tijd van de verdeling tussen Oost- en West-Europa. Oude wachtposten en uitkijktorens zijn een veel voorkomend beeld, zoals in de buurt van Pomézi op de heuvel Zelené Hory. Er staan ook gedenktekens van slachtoffers op verschillende punten langs de zuidelijke en westelijke grenzen van de Tsjechische Republiek met Oostenrijk en Duitsland.

Ongerepte natuur
De natuur in het eens zo streng bewaakte grensgebied heeft als gevolg van ontoegankelijkheid een uniek en ongerept karakter. In het park Šumava in Zuid-Bohemen vind je edelherten. Tijdens de Koude Oorlog stierven niet alleen mensen bij het passeren van de grens, maar ook veel dieren waaronder herten. Uit onderzoekt blijkt dat de edelherten zich nog altijd aan de denkbeeldige barricade houden.

Het nationaal park Šumava.

Het nationaal park Šumava.

Bunkers in de Bohemen
De fietsroute gaat ook door het natuurgebied Boheems Canada. Een bosrijk gebied dat zich uitstekend leent om te wandelen en te fietsen. Het gebied strekt zich uit tussen de steden Kunžak, Dačice, Slavonice, Nová Bystřice en de stad Jindřichův Hradec. In Slavonice staan er overblijfselen van het IJzeren Gordijn en kan je het museum van Verdedigingswerken bezoeken. Dit museum bevat enkele bunkers en informeert over de grensbewaking.

Landschap van wachttorens
Aan de rand van het plaatsje Čížov fiets je langs prikkeldraadhekken en wachttorens. Ook in het Podvjí Nationaal Park, wat tevens een nauwelijks aangetast rivierdallandschap kent, breng je een bezoek aan het openluchtmuseum vol wachttorens.

De stad Mikulov ligt aan de Freedom Trail, waar verschillende vluchtpogingen werden ondernomen.

De stad Mikulov ligt aan de Freedom Trail, waar verschillende vluchtpogingen werden ondernomen.

Vrijheidsroute
In de Zuid-Moravische stad Mikulov ligt een nieuwe route: de Freedom Trail. Deze 2,3 km lange route begint bij het kasteel van Mikulov en eindigt bij het monument ‘Gate to heaven’. Op de route staan 13 informatieborden waar op elk panel hartverscheurende vluchtpogingen staan beschreven.

Praktische informatie
De Iron Curtain Trail heeft een totale lengte van 10.500 km, waarvan 770 km op Tsjechisch grondgebied. Het grootste gedeelte van de route in Tsjechië staat goed aangeven met borden. Aan sommige stukken wordt nog gewerkt. Onderweg zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden, van hotels, pensions en campings.

Foto’s: © Toerisme Tsjechië

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *