Op wereldreis met de kinderen in Planckendael

Het is een bekend scenario tijdens schoolvakanties: crèches en scholen zijn gesloten, de papa’s en de mama’s zijn nog volop aan het werk en dan is het S.O.S. oma en opa om de kleinkinderen op te vangen. Wij trokken daarom met kroost Arne en Lone op wereldreis in het dierenpark Planckendael.

Planckendael weet jong en oud te boeien.

Roots
Planckendael was vroeger waarschijnlijk een Romeinse nederzetting. Dat is niet helemaal zeker, maar dat het rococokasteel en de naam van het domein rijk aan geschiedenis zijn, is wel zeker een feit! Deze bestonden dan ook al in 1780. De Antwerpse zoo kocht het domein in de jaren 50 op, om er een verzorgings- en bejaardentehuis voor dieren van te maken. Sinds 1985 is het echter omgetoverd tot het moderne wandelpark dat we nu kennen. Het is een perfecte aanvulling van de stadszoo in Antwerpen. Planckendael groeide uit tot een toeristische trekpleister, die jong en oud weet te boeien!

In Planckendael maak je met de kids een reis door alle werelddelen.

Dierlijke ambassadeurs
Het park is verdeeld in continenten met per werelddeel een ambassadeur. Dit is steeds een dier dat met uitsterven is bedreigd. Voor Europa is dit de ooievaar. De bonobo, de koala, de Indische leeuw en het goudkopleeuwaapje vervullen die rol voor Afrika, Oceanië, Azië en Amerika.

De natuurlijke habitat wordt zo goed mogelijk nagemaakt.

3D revelaties en authentieke tempels
De biotopen van de dieren zijn zo natuurgetrouw mogelijk gereconstrueerd. Een immense serre herbergt zo een stukje Aziatisch regenwoud.  Het complete jungledorp en de indrukwekkende waterval maken het plaatje compleet . De tempelruïne en nagenoeg alle planten komen ook echt uit Azië. Het is een levensechte 3D-revelatie, aangevuld met geur en geluid. Voor de leergierige Arne moesten opa en oma het vlug afleggen tegen de computerconsoles om een antwoord te krijgen op al hun vragen.

Planckendael is niet enkel een dierenpark, maar ook een avonturenpark.

Avonturenpark
Noem Planckendael zeker niet zomaar een wandelpark. Oma’s en opa’s die zich voor hun kleinkinderen willen bewijzen, kunnen er mee door de bomen wandelen of het water oversteken via wankele touwbruggen. Wie denkt zijn gezicht te redden met een behendigheidspelletje, ervaart al vlug dat de vissen zich niet zomaar laten verschalken. Een wetenschappelijk experiment of een opdrachtenparcours met een beginnend lezertje is gelukkig heel wat minder riskant.

Door bomen of over het water, het is allemaal mogelijk in Planckendael.

Spelend leren
Zelfs een ogenschijnlijk gewone speeltuin heeft in Planckendael een meerwaarde. Op de vlottende ontdekkingsruimte na, zijn het grote zandbakken met daarin speeltuigen, die kinderen aanzetten tot experimenteren en spelend leren. Onder het waakzame oog van een monitrice toont Lone op de trampoline maar al te graaf de thuis in geoefende kunstjes. Alle speeltuinen liggen strategisch goed bij de verschillende restaurants en de veiligheid staat er zo hoog in het vaandel dat opa en oma gerust van een drankje kunnen genieten.

Het feest eindigt met frietjes en heerlijke gehaktballetjes.

Wereldkeuken
Wie geen picknick bijheeft, kan terecht in 4 restaurants. Selfservice De ooievaar biedt in het kasteel een keuze aan broodjes, soep en desserts. Wij verkozen een snelle hap in het zelfbedieningsrestaurant De Wapiti, achteraan in het park naast de kinderboerderij. Toepaja biedt warme afhaalmaaltijden aan in een Aziatisch decor. Naast typisch Oosterse gerechten hebben ze er ook koude schotels en een uitgebreide saladbar. Nog een kleine honger? In de Bonobo snack in Afrika kan je smullen van broodjes, smoothies en andere kleine lekkernijen.

Kinderen leven zich helemaal uit in het dierenpark.

Familie- en kinderfeestjes
Het managementteam van het domein Planckendael heeft zich in de loop der jaren aangepast aan de moderne noden. Druk bezette ouders, die er tegen opzien om een verjaardagsfeestje thuis te organiseren en over de financiële mogelijkheden beschikken, kunnen een kinderpartij met alles erop en eraan laten organiseren in het dierenpark. Maar ook voor familiefeestjes, bedrijfs- en andere bijeenkomsten kun je terecht in het veelzijdige dierenpark!

PRAKTISCHE INFO
Dierenpark Planckendael
 | Leuvensesteenweg 582 | 2812 Muizen (Mechelen)
Tel. + 32 (0) 15 41 49 21 | Internet: www.planckendael.be
Openingsuren | Weekdagen 10u tot 17u30 | Weekends verschillen per periode.
Bereikbaarheid
Planckendael Express | Elke 10 minuten vanaf 9u45 aan de achterzijde station Mechelen | Laatste rit kwartier na sluitingstijd | Volwassenen: € 5 | Kinderen (3-17) € 1 | kinderen < 3 gratis | 60+ & andersvaliden € 4,50
Handige tips |  Abonnee’s mogen een uurtje vroeger binnen.

Foto’s: © Frans Oyen

 

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *