vestingstad gorinchem

Gorinchem verkozen tot allermooiste vestingstad van Nederland

Het Zuid-Hollandse stadje Gorinchem werd door bijna 70.000 Nederlanders verkozen tot de allermooiste vestingstad van Nederland. De unieke vestingstad haalde het vooral vanwege de ligging en de schitterend bewaard gebleven wallen. Maar er is meer en daarom zochten wij uit waarom je dit stadje op jouw bucketlist moet toevoegen!


Op zoek naar Nederlands mooiste
Jaarlijks schrijft de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB een verkiezing uit naar haar leden. Dit jaar ging men op zoek naar de mooiste vestigingsstad van Nederland. Dat zijn steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en waar je met een beetje geluk nog oude kanonnen naast de stadspoort treft. Aldus verhaalt ANWB. Nederland heeft meer dan 160 vestingsteden. Stuk voor stuk zijn deze steden versterkt tussen de 15de en 18de eeuw om vijanden zoals Spanjaarden, Fransen, Duitse of Engelsen buiten de poort te houden. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie van gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht. En net daarin blijkt Gorinchem uit te blinken.

vestingstad gorinchem

Gorinchem is de allermooiste vestingstad van Nederland
In juli 2021 werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet. Nu is de vestingstad Gorinchem, die hier deel van uitmaakt, ook nog eens als mooiste vestingstad verkozen. De stad ligt op een plek waar de rivier de Linge uitmondt in de Merwede, de perfecte machtsplaats vroeger. Vanuit de stad heb je een mooi zicht op de rivier en ommelanden. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de overige verdedigingswerken zoals onder meer kruitmagazijnen, het tolhuis, bolwerken, grachten, de haven, de kazemat en het Arsenaal. Samen met Zaltbommel en Woudrichem vormt Gorinchem de Vestingdriehoek. Met een pontje vaar je zo naar Woudrichem en Slot Loevestein en krijg je er zomaar nog twee, zeker zien, vestingstadjes bij.

Tien tips om te zien en doen in Gorinchem

  1. Grote Toren: de beklimming van de Grote Toren is een belevenis voor jong en oud. Een torengids vertelt vol liefde over het meest markante punt van de stad.
  2. Hendrick Hamel Museum: Hendrick Hamel is de lokale Marco Polo die het tot nationale held in Korea schopte!
  3. Hugo de Groot Poortje: via het gelijknamig poortje ontsnapte de beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot, ook bekend als Grotius, naar Antwerpen. Daarvoor ontsnapte hij uit Slot Loevestein in een boekenkist.
  4. Vestingwandeling: de vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland!
  5. Molen De Hoop: wandel je over de vestingwallen, dan kom je twee stenen korenmolens tegen waar het graan tot meel werd gemalen. Een daarvan staat op de Dalemwal. Korenmolen De Hoop die nog regelmatig draait tijdens de weekends en is dan te bezichtigen.
  6. Molen Nooit Volmaakt: is een ronde stenen stellingmolen op een van de bastions in de vesting. In de molenwinkel vind je de allerlekkerste en vertrouwde graan- en meelproducten, molenbrood en (verse) streekproducten. Tip: loop ook eens door naar de historische haven.
  7. Lingehaven Gorinchem: midden in de vesting ligt de volledig gerestaureerde Lingehaven. Zeker zien!
  8. Stadswandeling Achtste stad van Holland: Als achtste stad van Holland heeft deze vestingstad een rijke geschiedenis. Deze stadswandeling voert je langs fotogenieke plekken.
  9. Rondje Pontje: Gorinchem ligt precies op het kruispunt van de Waal, Merwede en afgedamde Maas. 2 Fietsroutes (gratis routekaartjes verkrijgbaar bij VVV Gornchem) voeren je via veerponten over de brede rivieren. Een leuke fietsbeleving!
  10. Gorcums Museu: ondergebracht in het prachtige oude stadhuis, vertelt het museum de geschiedenis van de stad. Verder zie je een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw en Gorcumse kunst van nu.


Om een weekendje of midweek compleet te maken heb je keuze uit tal van mooie fiets- en wandelroutes. Binnen en rond de stad zijn enkele leuke B&B’s, ijssalons en boekenwinkels te ontdekken.

Ter info: in 2020 kozen de ANWB leden het Groningse Winsum tot mooiste dorp van Nederland.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Gorinchem | Internet: mooigorinchem.nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm

Beeldmateriaal: © ANWB en Mooi Gorinchem

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *