Amsterdam

Verrassend weekendje in kunststad Amsterdam

‘Je kan er uren slijten. De parken zijn er groen. Je kan er naar Van Gogh gaan kijken. Dat zou je eigenlijk wel eens moeten doen’, zong Kris De Bruyne en gelijk had hij. Amsterdam staat bekend om zijn gezellige walletjes en mooie grachten, maar ook op gebied van kust moet deze Nederlandse metropool niet onderdoen.

Anders Amsterdam
Hadassah, onze sympathieke gids, leidt ons door haar stad. Ze laat ons zien dat Amsterdam veel meer is dan coffeeshops en de oh zo bekende walletjes. In de Amsterdamse binnenstad maken we kennis met de Stopera: de plaats waar het stadhuis en het muziektheater samenkomen (stadhuis en opera). De bouw van dit grote complex zorgde voor de nodige controverse toen tientallen middeleeuwse gebouwen van een oorspronkelijk joodse buurt gesloopt moesten worden. Nu is het de thuis van één van de meest vooraanstaande operahuizen van Europa en de vaste stek van de Nederlandse Opera en het Nationale Ballet.

Amsterdam: de Stopera en café Het Mandje

Amsterdam: de Stopera en café Het Mandje

We stoppen even aan Het Mandje. Dit gezellige cafeetje van de in 1967 overleden Bet Van Beeren was één van de eerste cafés in Amsterdam waar homo’s en lesbiennes hun ware aard niet hoefden te verbergen. Nu nog hangen de afgeknipte dassen van politici, die deze rebelse dame verzameld had, aan het plafond.

Op het water door de stad
De alomtegenwoordige grachten en bruggen, die de binnenstad in zo’n negentig eilandjes verdelen, helpen je Amsterdam makkelijk via het water te verkennen. Wij laten ons meevoeren op de Herengracht met zijn patriciërshuizen naar de Prinsengracht, genoemd naar de Prins van Oranje. Amsterdam is een stad gebouwd op palen en kent een ingenieuze grachtengordel. De meeste grachtensteden hebben een rechthoekige vorm. Maar deze stad is in halve cirkels rondom de middeleeuwse kern aangelegd. Alles komt samen op één punt: de Dam, waar je het Koninklijk Paleis vindt.

Amsterdam: de Herengracht en het Koninklijk Paleis aan de Dam

Amsterdam: de Herengracht en het Koninklijk Paleis aan de Dam (2de foto © Rob de Winter)

Het Rijksmuseum van Rembrandt
Het grootste en belangrijkste museum van Nederland beschikt over een collectie van bijna een miljoen voorwerpen, waaronder vele meesterwerken. Naast schilderijen van Jan Steen, Frans Hals en Vermeer maakt publiekslieveling ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt Van Rijn het rijtje af. Rembrandt werkte maar liefst 2 jaar lang aan dit kunstwerk. De techniek clair-obscur (afwisseling van licht en donker) is in dit schilderij met een grote evenwichtigheid weergegeven. Met zijn grote liefde Saskia had hij een aantal kinderen waarvan de meeste hun eerste levensjaar niet overleefden. Latere zelfportretten laten  je dan ook een getekend man zien.

Amsterdam: het Rijksmuseum en brasserie Harkema

Amsterdam: het Rijksmuseum en brasserie Harkema

Dineren doen we in de trendy brasserie Harkema. Dit voormalig fabriekspand in de historische binnenstad van Amsterdam ontvangt zijn gasten in één grote open ruimte met hoog plafond, functioneel opgedeeld in bar en restaurant. Vooral het enorme wijnrek en de gestreepte muur in felle kleuren vallen op. Een goed gecombineerd, licht en lekker slaatje als voorgerecht laat zich smaken. De ravioli met ricotta, pastinaak, geroosterde knoflook met paddenstoelen en gegrilde paprika is erg lekker als hoofdgerecht, net als de gegrilde tonijn met wasabimayonnaise. De fruitige huiswijn is een ideale metgezel voor deze gerechten. Moderne brasseriegerechten voor een goede prijs in een hippe omgeving is waar Harkema voor staat.

Van Gogh kleurt de nacht
Het Van Gogh Museum is gewijd aan Van Goghs bekendste werken die vaak voorstellingen zijn van de avond en de nacht, een thema dat als een rode draad door zijn oeuvre loopt. Beroemde werken uit internationale collecties worden aan het publiek getoond zoals ‘De sterrennacht’ uit The Museum of Modern Art in New York en ‘Eugène Boch’ uit Musée d’Orsay in Parijs. Vincent Van Gogh was verliefd op de sfeer van de avond en de nacht. Hij associeerde die met geborgenheid en poëzie. “Dikwijls lijkt mij de nacht veel levendiger dan de dag”, stelde hij vast. De donkere uren gaven hem dan ook energie en inspiratie.

Amsterdam: het Van Gogh Museum

Amsterdam: het Van Gogh Museum

Juni 1889 verbleef Vincent van Gogh in het ziekenhuis van Saint Rémy de Provence. Tijdens die moeilijke periode schilderde hij ‘De sterrennacht’. Het schilderij is een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. De prachtige kleuren laten de troost zien die de nacht hem bracht. 13 maanden later pleegde hij zelfmoord. Amper drie jaar tijd zat er tussen zijn zwaarmoedige ‘De Aardappeleters’ (1885) en de kleurenexplosie in ‘het zuidelijke Arles’ (1888). Van Gogh produceerde al zijn werk in slechts tien jaar, voordat hij begon te lijden aan een zenuwziekte en zich van het leven beroofde.

Thuis bij Haesje Claes
Nog nagenietend van al die schoonheid en heerlijk vermoeid, steken we de benen onder tafel in een erg Hollands restaurant. De naam Haesje Claes is afkomstig van Vrouwe Haesje Claes. Een weldoenster anno 1520, dochter van een rijke koopman en volgens velen de stichtster van het Amsterdams Burgerweeshuis. Het restaurant bevindt zich in 6 karakteristieke monumentale panden, allemaal onderling verbonden via gangen, trappen en doorgangen. Het donkerbruin interieur zorgt voor een sfeer van ouderwetse gezelligheid.

Amsterdam: restaurant Haesje Claes

Amsterdam: restaurant Haesje Claes

Ons aperitief, onze wijn en water belanden tegelijkertijd met ons voorgerecht op onze tafel dankzij een vriendelijke en te snelle bediening. Kaaskroketten met Oud-Amsterdam en gerookte Ijsselmeerpaling als voorgerecht: er is geen twijfel meer mogelijk, we bevinden ons in het land van Oranje. Fans van Hollandse gastronomie zullen zich hier thuisvoelen. We kiezen voor de vegetarische groentenlasagne en eendenbout gekonfijt in ganzenvet met zuurkoolstamppot als hoofdgerechten. Deze Hollandse kost is niet slecht van smaak maar vrij zwaar. Veel Nederlands horen we hier niet, want Haesje Claes lokt vooral toeristen. Als afsluiter drinken we een Amsterdams elixir, schol!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algmeen
Toerisme Amsterdam | Internet: www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd
Toerisme Nederland | Internet: www.holland.com
I Amsterdam Card
Deze kaart bestaat uit een smartcard, een vervoersbewijs en de I Amsterdam Card Guide. Hiermee kunnen de meer dan 25 deelnemende musea gratis worden bezocht en kun je gratis gebruik maken van alle tram-, bus-, en metrolijnen in Amsterdam. Tevens kun je een gratis rondvaart maken op de grachten en met 50% korting parkeren op P&R Amsterdam. Bovendien ontvangen de houders van de card 25% korting bij attracties en in restaurants.
Prijzen: 24 uur – € 38 | 48 uur – € 48 | 72 uur – € 58
Internet: www.iamsterdam.com/nl
Bereikbaarheid
Met de trein | vanuit Antwerpen spoor in amper anderhalf uur naar Amsterdam met de Thalys | Thalys uurregeling en tickets via: www.thalys.com
Per auto | Brussel – Amsterdam: 205 km
Musea
Rijksmuseum | Jan Luijkenstraat 1 | Internet: www.rijksmuseum.nl
Van Gogh Museum | Internet: www.vangoghmuseum.nl
Eten en drinken
Restaurant Haesje Claes | Nieuwezijds Voorburgwal 320 | Tel. +31 (0) 20 624 99 98 | Internet: www.haesjeclaes.nl
Pancake Bakery | Prinsengracht 191 | Tel. +31 (0) 20 625 13 33 | www.pancake.nl
Overnachten
NH Barbizon Palace | Prins Hendrikkade 59-72 | Internet: www.nh-hotels.nl

Foto’s: © Wikimedia Commens
Coverfoto: © Vlad Dmitriev

Over deze auteur

In de zintuiglijke wereld van Sofie Vanrafelghem worden we geleid doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laat ze je mee genieten van haar bijzondere ontdekkingen.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *