winsum-mooiste-dorp-Nederland

Groningse Winsum uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland

Het Groningse dorp Winsum werd dit jaar door de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond (ANWB) uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. Winsum haalt het van andere kanshebbers Urk in Flevoland, Elsloo in Limburg, Oisterwijk in Noord-Brabant en Hollum in Friesland.

30.000 Nederlanders brachten de afgelopen tijd hun stem uit. Daaruit ontstond een lijst van vijftig dorpen, waarvan uiteindelijk een top 5 overbleef. De uiteindelijke winnaar, het dorpje Winsum, werd bepaald door een jury, die bestond uit Jaap Evert Abrahamse van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Marieke Haafkens, route-expert van de ANWB en cabaretier en taaldeskundige Wim Daniëls.

Allerlei bouwstijlen

Winsum ligt in de gemeente Het Hogeland en sprong er volgens de jury uit vanwege het gemoedelijke centrum, de beeldbepalende gebouwen en het dorpsleven met gezellige cafés en een volwaardig winkelaanbod. Vooral het Winsumerdiep met het haventje en de variatie in bouwstijlen uit verschillende eeuwen valt er op.

Burgemeester Henk Jan Bolding is blij met de verkiezing: “Prachtig hè?! Ik ben supertrots op deze uitverkiezing tot allermooiste dorp van Nederland. Het is ook zo terecht.”

Hij onderschrijft de waarnemingen van de jury. “Het dorp is een reis door de tijd. De ontwikkeling van twee dorpen, verbonden door twee bruggen, De Boog en de Jeneverbrug. Er staan prachtige panden, je kunt heerlijk op een terrasje zitten maar Winsum ook beleven vanaf het water, dwars door het centrum.”

Prachtig zicht over het water op Winsum | Foto: © winsum_ovg

Bruggen en molens

De titel is een verdienste van de bewoners, zegt Bolding: “Zij zorgen dat er levendigheid is. We staan hier voor opgaven als schade door gaswinning en aardbevingen en hebben te maken met vergrijzing. Maar we hebben hier ook echte juweeltjes.” Zijn persoonlijke favoriet is De Boog, een stenen boogbrug over het Winsumerdiep tussen het voormalige dorp Obergum en het dorp Winsum. “De brug verbindt beide kernen aan elkaar en vanaf de brug heb je zicht op de prachtige bebouwing.”

Niet alleen de Boog, ook de Jeneverbrug vormen een verbinding tussen Winsum en Obergum. Die laatste dankt zijn naam aan het drukke verkeer erover. De inwoners van Obergum gebruikten de brug om in Winsum op café te gaan en de mensen uit Winsum gingen naar Obergum voor hun borrel. De traditie wil dat drinken in je eigen dorp not done was.

Verder vind je in Winsum de Torenkerk, waarvan de trap naar de toren aan de buitenkant ligt en twee achtkante stellingmoelens. De oudste is De Vriendschap en werd in 1801 als pelmolen in gebruik genomen en halverwege de 20e eeuw als korenmolen omgebouwd. Wat meer richting de dorpskern vlak bij het dorpsplein staat op de molenberg de koren- en pelmolen de Ster uit 1851. Beide molens werden recentelijk gerestaureerd en draaien bovendien zeer regelmatig dankzij enkele vrijwillige molenaars.

Bron: NOS Nieuws
Foto’s: © Gemeente Winsum

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *