wildkamperen

Wildkamperen: zo beleef je een into-the-wild gevoel

Overnachten in uitgestrekte bossen, ontwaken op idyllische plekken bij tonen van enig vogelgezang. Geef toe, wildkamperen of zeggen we beter ‘in het wild kamperen’ heeft zowel een hoog avontuur- als romantisch gehalte. Wie zich aan enkele regels houdt kan ook in België het into-the-wild gevoel beleven.

wildkamperen in belgie

Wildkamperen mag niet in België
Neen, je mag niet zomaar ergens je tent op slaan in België. Evenzeer is het verboden je auto of camper op een prachtige plek te parkeren en er te overnachten. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo mag je bijvoorbeeld wel overnachten op het landgoed van iemand mits die zijn toestemming verleent. Via Welcome To My Garden, een Vlaams burgerinitiatief, stellen eigenaars hun tuin gratis ter beschikking als kampeerplek. Een alternatief voor een uniek buitenavontuur is Campspace.©

foto: © Welcome To My Garden

Alternatieven om wild te kamperen in België
Campspace beidt unieke plekken om te overnachten midden in de natuur: mooie en duurzame locaties waar je terecht kan met een tent of camper of je slaapt in een boomhut of cabin. Deze Campspaces worden aangeboden door gewone mensen die, mits een kleine vergoeding, hun eigen stukje buiten graag delen met anderen. Deze ‘groene accommodaties’ gaan van achtertuinen in de polder tot bijzondere hutten in het bos! Maar ook het gratis aantal plaatsen waar je legaal je tent kan opzetten in de natuur groeit. Zo zijn bivakzones een oplossing voor wildkamperen.

Foto: © Campspace

Kampeer in ’t wild via bivakzones
Legaal je tent opslaan kan dus in een erkende bivakzone. Het zijn kampeerplaatsen die enkel te voet of per fiets bereikbaar zijn. En dus vaak gelegen in de nabijheid van fiets- of wandelroutes. Je mag er je trekkerstent plaatsen voor één of twee nachten. Sommige bivakzones genieten enig comfort als: een waterpunt, schuilplek of vuurkring.  Je verblijft er volgens het ‘leave no trace‘-principe en zonder verstoring van de natuurlijke omgeving.

Wildkamperen in de Ardennen
Sinds april 2021 vind je een Waalse tegenhanger van Welcome To My Garden: Bivouac Chez Moi. Dit initiatief, opgericht door de Club Alpin Belge, vraagt eveneens enkele regels na te leven als:

  • Aankomst op het einde van de dag en vertrekken in de ochtend;
  • Enkel kleine tenten zijn toegelaten;
  • Maak alleen vuur mits toelating van de eigenaar en wanneer er geen brandgevaar heerst door bv. dood hout, droge beplantingen;
  • Respecteer de stilte na 22u en de vegetatie;
  • Ruim alles netjes op, laat geen vuil achter en neem niets mee wat niet van jou is.


Het verschil tussen wildkamperen en wild kamperen
Wildkamperen vormt een mooi alternatief voor wie houdt van een totale natuurbeleving en wil afstappen van de klassieke overnachtingsformules. In zijn leerrijke video licht scout en reisreporter Lenderd op een luchtige manier het verschil tussen wild kamperen en wildkamperen uit. Een aanrader om deze informatie video even te bekijken!

Hou je ook van wildkamperen en trek je zelf er al eens op uit in de natuur?
Zo ja, dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 Pin nu en plan laterwildkamperen

Beeldmateriaal: Lenderd Antonissen tenzij anders vermeld.

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Wildkamperen: zo beleef je een into-the-wild gevoel”

  1. Ik ben op zoek naar plaatsen waar ik met mijn zoontje kan ‘kamperen’, kamperen tussen haakjes want we zouden gewoon in de auto slapen, geen tafels en stoelen of kampvuur of zo, gewoon een plaats waar ik de auto kan plaatsen en overnachten. kan mij iemand helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *