Follies in België: fotogenieke maar bizarre bouwwerken

Je merkte ze vast ook wel al eens op. Restanten van schijnbaar oude bouwwerken, opvallende optrekjes of Lourdesgrotten die plots je aandacht trekken in het landschap. Gedreven door een onbedwingbare nieuwsgierigheid ga je dan ter plaatse om niets wijzer ter worden. Want, deze landschapselementen zijn vaak gewoon follies! Euh?

follies in belgie
De Galge: ooit een oriëntatiepunt in de dwaaltuin van kasteel ’t Couthof in Proven. Het domein werd gebruikt als zomerverblijf voor Jean François de Sales Mazeman en zijn familie. Foto: (c) Toerisme Poperinge

Maar wat zijn follies?
Opmerkelijk, fotogeniek of schilderachtig zijn ze meestal wel die bijzondere bouwwerken. En daar eindigt meestal de toegevoegde waarde, bijvoorbeeld als een romantisch gebouwtje in een landschapstuin. Reisreporter Lenderd deed onderzoek naar deze architecturale pareltjes. Blijkbaar pochten excentrieke rijkaards graag met buitengewoon opmerkelijke bouwwerken die de klassieke beeldhouwwerken of tuinornamenten overstegen. En daar behoorden meestal al dan niet een verzonnen verhaal bij. Grootgrondbezitters gingen zelfs zover dat ze gebouwen opzettelijk lieten omvormen tot ruïnes. Het waren dus meestal zottigheden of follies zonder enige meerwaarde. Dikwijls vind je deze follies dichter bij je huis dan je denkt. Wij spotten onlangs op onze tochten deze folly’s.

follies
Theehuis Gloriëtte: de folie van drukker Jan Moretus.

Theehuis Gloriëtte
Aan de rand van het Grenspark Kalmthoutse heide staat theehuis Gloriëtte. Staar je niet blind op de benaming theehuis. Want, een gloriëtte is een tuinhuisje of prieel. Dit 18-eeuwse pronkgebouwtje vind je in het statige Moretusbos. Met enige fantasie zie je dames en heren in de statige groene lanen flaneren. Twijfelachtig of de landeigenaar, de beroemde Antwerpse drukker Jan Moretus, ooit echt van een tas thee genoot. Theehuis Gloriëtte behoort tot het kasteel Ravenhof wat volgens de overleveringen eerder fungeerde als een barok lustoord voor de rijke drukker en zijn welstellende vrienden! Wandeltip: wandelpad Gloriëtte

De Malakofftoren van Lembeek
We sluiten af met het verhaal achter een schijnbaar vervallen middeleeuwse toren: de Malakofftoren. Deze nagebouwde wachttoren uit 1854 ligt in een prachtig natuurdomein met oude Zennemeander, vijvers, moeraszones en bloemrijke graslanden. Het Malakoffdomein werd ooit verkozen tot mooiste plekje van Halle. Reden genoeg om na het zien van de ‘folly’ video een wandeling te maken in het bloemrijke natuurgebied.

Zin in meer follies?
In zijn video legt reisreporter Lenderd het ontstaan van de ‘folly gekte’ luchtig en geanimeerd uit. Hij neemt je mee op sleeptouw langs fake ruïnes in Europa. En last but not least, Lenderd wandelt eveneens langs de Malakofftoren en ontdekt er toch een stukje geschiedenis! Heb je de smaak te pakken om zelf op zoek te gaan naar follies in België? Bezoek dan de website van de Donderberggroep. Daar vind je een handige overzichtskaart met follies, tuinsierraden en vermaaksarchitectuur in België en Nederland.

PRAKTISCHE INFO
Meer tips voor uitstapjes in België | Vind je in onze rubriek trips.
Beeldmateriaal | omslag- en pinterest-foto: © Lenderd Antonnissen | © Theehuis Gloriëtte: Bruno Loockx

Bezocht of passeerde je ook al eens follies?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ontdekking. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 PIN nu en plan laterfollies

About Bruno Loockx

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Check Also

Vaude Rotstein 450 donsslaapzak

Kampeertest: Vaude Rotstein 450 Donsslaapzak

Voor een meerdaagse hike in Ierland ga ik op zoek naar een slaapzak die aan enkele voorwaarden moet voldoen. Enerzijds moet de slaapzak warm zijn, maar ook lichtgewicht en compact. Anderzijds moet de slaapzak ruim zijn en lang genoeg voor mijn lengte (1,80 m). Aan deze voorwaarden werd ruimschoots voldaan door de Vaude Rotstein 450 donsslaapzak. Ik deel graag mijn ervaring!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *