ZIEN. De GR20 wandelroute op Corsica in 10 beelden

De mythische GR20 wandelroute is wellicht de beroemdste lange afstandsroute in Europa. Het GR-traject staat bekend als zeer uitdagend en spectaculair. Deze lange afstandsroute voert je dwars door een indrukwekkend ruige bergketen met bergweiden en meertjes, diepe kloven en valleien. Foto- en videograaf Lenderd bracht zijn wandelvakantie in beeld.

Eiland van schoonheid
De populaire GR20 wandelroute is niet voor iedereen weggelegd. Enkel als je van klauteren houdt en een beetje afzien niet erg vindt, kan je genieten van deze bijzondere wandelvakantie rond de hoogste toppen van ‘Ile de Beauté’, ook wel Corsica. Onderweg overnacht je op bijzondere plekken in de bergen. De GR20 volgt een traject van noord (Calenzana) naar zuid (Conca). Vele wandelaars splitsen de route op van noord tot het midden (Vizzavona) om te vervolgen naar het zuiden. Zo maken ze de tocht gemakkelijker dankzij twee aparte trektochten of wandelvakanties.

Strategische richting
Wij deden het net andersom: van zuid (Conca) naar noord (Calenzana). Hiervoor hadden we natuurlijk onze redenen! Het noorden is merkbaar zwaarder en aangezien we onze maaltijden voor de volledige tocht op onze rug droegen, is het slim om in het zuiden te beginnen. Zo draag je al heel wat minder gewicht in het noordelijke deel. Andere hikers die ook in het zuiden vertrokken bevestigden dit en voegden toe dat het ook beter is omdat je dan voornamelijk de zon in de rug hebt!

GR20 wandelroute

Le refuge d’l Paliri
Onze eerste overnachtingsplek is de op 1.050 m gelegen refuge d’l Paliri aan de toegang tot het regionale natuurpark van Corsica. Voor de meeste wandelaars is dit de laatste refuge. Meteen een ideale plek om ervaring te horen van ‘aankomende’ wandelaars. De setting is zeer aangenaam, gelegen in een dennenbos op twee uur van de Aiguilles de Bavella. Er zijn 20 overnachtingsplaatsen in de refuge evenals een zeer mooie ruimte voor tenten rondom.

Bocca Pargulu
Dit hoort op papier niet bij de GR20 wandelroute en wordt aanschouwd als een alternatieve route, korter maar moeilijker en aangegeven met twee gele strepen. Wandelaars maken deze tocht vaak als dagtocht vertrekkend vanuit Village de Bavella met een steile klim.

GR20 wandelroute

Punta di a Furmicula
Voor zij die in het zuiden vertrekken betekent dit punt, Punta di a Fermicula, dat je de eerste bergen hebt overleefd. Daarnaast krijg je voor het eerst een panoramisch zicht van de bergen die je nog te wachten staan.

Col de Vizzanova
Vizzavona is het centraal punt van de GR20 wandelroute en het enige, hoewel het nog steeds klein is, grote dorp dat je tegen komt. De perfecte plaats dus om je rugzak te vullen in de enkele kleine winkeltjes en eens goed te eten op restaurant. Om daarna col de Vizzavona te trotseren, het eerste gebergte in het noordelijke deel. Wat begint als een rustige staptocht in de schaduw van de vele bossen slaat al snel om naar klimmen in de felle zon, kenmerkend aan het noorden van de GR20.

GR20 wandelroute

Bocca Muratello
Dit is gelegen in Col de Vizzavona. Een panoramisch zicht waarschuwt je voor wat er nog komen zal. Je kan duidelijk het pad van de GR20 voor zien.

Bocca Manganello
Na een nacht bij refuge Petra Piana is vroeg opstaan de boodschap. Na een half uurtje klimmen tot Bocca Manganello kan je genieten van de prachtige zonsopgang die de vallei verlicht.

GR20 wandelroute

Refuge de Manganu
Onderweg kom je ongetwijfeld in contact met vele dieren die vrij rondlopen: paarden, varkens of geiten. Maar een van de meest bijzondere ontmoeting was bij Refuge de Manganu, waar je echt tussen de koeien slaapt.

Tighjettu refuge
Een prachtige refuge op een prachtige locatie. De Franse chansons op het hoogste volume, nog luider meezingen en dansen met de keukendeur open; de eigenaar heeft het hier duidelijk naar zijn zin. Dit is de perfecte plaats om uit te rusten om de dag erna de Monte Cinto te trotseren.

GR20 wandelroute

Lac d’Argentu – Bogga Crucetta
Oorspronkelijk was dit een subroute en gebruikte de GR20 het uitdagende pad ‘Cirque de la Solitude’. Maar na een dodelijke aardverschuiving in 2015 werd de route aangepast. Bogga Crucetta stond naar mijn gevoel symbool voor het eerste checkpoint van de meest uitputtende dag van de GR20. Met een altitude van 2.452 meter is dit het hoogste punt tot zover.

Monte Cinto
Met een hoogte van 2.706 meter is de Monte Cinto het hoogste punt van Corsica. Ondanks de Monte Cinto geen deel uit maakt van de GR20 wandelroute besluiten velen om zich toch te wagen aan deze moeilijke tocht. De weg naar de bergtop is zonder twijfel het moeilijkste pad dat we over de hele tocht hebben afgelegd. Eerder al ontmoetten we enkele ervaren hikers die besloten om deze bergtop links te laten liggen door het risico op slecht weer. Als je zoals ons helder weer hebt, zie je hier zowel de oostelijke kustlijn als de westelijke. Een panoramisch zicht van ongeveer 50km.

Bekijk hier het persoonlijke verhaal van Lenderd tijdens zijn GR20-avontuur op Corsica.

PRAKTISCHE INFO
GR20 | nl.wikipedia.org/wiki/GR20 | www.randonnee-gr20-corse.com | www.le-gr20.com/gb/
Toerisme Corsica | www.visit-corsica.com
Toerisme Frankrijk | be.france.fr/nl
KLIK voor meer info over wandelvakanties

? PIN nu en plan later

GR20 wandelroute

Foto’s en tekst: © Lenderd Antonissen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *