Zot van gratis kunstkijken? Dat treft. Steeds meer steden zetten in op de hippe creatieve cultuur die men ‘street art’ noemt. Simpele muren, blinde gevels, schuttingen of elektriciteits-en gascabines vormen stuk voor stuk het canvas voor straatkunstenaars. Neem je camera in de hand en ga mee op zoek naar schitterende straatfresco’s!
Graffiti versus street art
Street art is een kunstvorm die men al te gauw relateert aan graffiti. Doch menig straatkunstenaar zal daarover het niet met je eens zijn. Het grote verschil tussen beide kunstvormen is dat het bij graffiti vaak gaat om decoratieve naamtags, dus om de creator. Bij street art zijn de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker. Originaliteit en uitdrukkingskracht zijn primair. Veel makers van street-art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur. Street art komt voor in de vorm van muurschilderingen, stickers, tijdelijk geplaatste kunstwerken en versierde, ingepakte, opgefleurde straatelementen. ’s Werelds bekendste street art kunstenaar is ongetwijfeld Banksy.
Prachtige parcours leiden je langs straffe straatkunst
Verborgen hoekjes en vergeten gevels zijn de perfecte plekken voor de mooiste straatkunstwerken. Graffitikunst cultiveerde straatfresco’s of gevelkunst tot een hippe cultuur. In verschillende Vlaamse en Waalse steden wandel je voortaan langs reusachtige, kleurrijke muurschilderingen doorheen de hele stad. Onderweg spot je gigantische taferelen en old-school graffiti tot minuscule, menselijke beeldhouwwerken in dakgoten en op bushokjes. Wij loodsen je met uitgestippelde fascinerende fiets- en wandelroutes door de coolste street art parcours in 12 Belgische steden.
ANTWERPEN
Antwerpen telt meerdere street-art-parcours. Zo ontdek je via de Antwerp Museum App het stripmurenproject, de kroonjuwelentour en de 11 muren. Deze laatste straatkunsttour gidst je via de app door het project Born in Antwerp. Anders maar niet minder prachtig is de Antwerpse graffititocht. Je wandelt doorheen de binnenstad in de voetsporen van een graffitispotter. Op de website streetartantwerp.com vind je op een handige kaart alle werken terug van StreetArtwerpenaar en Street art route Luchtbal. Tip: met verwonderende voetschrapers maakt Elke Lemmens van 50 voetschrapers, in samenspraak met de eigenaar, mooie miniatuurtaferelen.
BRUGGE
Drie Brugse kunstenaars brengen middels historische figuren de rijke geschiedenis tot leven. In het project Legendz creëerde Jeremiah Persyn een moderne Maria Van Bourgondië, Stan Slabbinck beeldt de legende van de Brugse Zotten uit en Strook construeerde uit oud hout een mysterieuze vrouw aan ‘t Zand.
BRUSSEL
In onze hoofdstad werkt men aan de grootste muurschildering van Europa (4.500 vierkante meter!). Op een wandelafstand van het Atomium, de Japanse Toren, stopplaats van de tramlijnen 3, 7 en 19 en verschillende buslijnen, vormt station De Wand een symbolische doorgang tussen de rand en het Brusselse centrum. Je ziet er het werk van meer dan 30 straatkunstenaars. Deze muurfresco’s, zowel reuzegrote kunstwerken als miniaturen vind je verzamelt op de website van Street Art Parcours. Tip: zak af naar de Marollenwijk voor de elf muurschilderingen die Bruegel eren. Of ga op zoek naar de miniscule beeldjes van Isaac Cordal. Meer info via Street art in Brussel.
CHARLEROI
Belgische en internationale kunstenaars decoreerden verschillende muren langs het jaagpad en op de route de Mons voor het project ‘Urban Dream‘. Je ontdek het ‘underground’ stadsparcours in hartje Charleroi met de metro of te voet. Onderweg bewonder je de werken van graffitikunstenaars en -schilders. Ook zeer indrukwekkend is het buitengewone industriële erfgoed van Charleroi.
GENT
De Oost-Vlaamse hoofdstad pretendeert een ruimdenkende, hippe cultuurstad en één groot canvas voor straatkunstenaars te zijn! Voor het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ vroeg Gent enkele nationale en internationale topkunstenaars om de binnenstad op te fleuren met een kunstwerk geïnspireerd op het Lam Gods. Ontdek het befaamde Graffitistraatje en de mural De Maagd van Michaël Borremans. Gent is bovendien de thuisstad van ROA, de Belgische Banksy. De wereldvermaarde straat art kunsteneer focust zich op (dode) dieren, overwegend in zwart-wit zoals zijn bekende reuzenkonijnen. Via het downloadbaar ‘Sorry, not sorry streetart’-plan fiets of wandel je langs de kleurrijkste Gentse straatkunst.
HASSELT
Meer dan 80 kunstzinnige gevels, onder meer aan de Kanaalkom, kleuren en sieren Hasselt. De wandel- of fietsroute (gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme) voert je langs tal van de meest indrukwekkende muurschilderingen. Of gebruik de, eveneens gratis, app Street Art Cities om je door Hasselt te leiden.
LEUVEN
Met al zo’n 80 straatkunstwerken is eveneens Leuven aan een opmars bezig als inspirerende plek voor street artists. Vooral lokale held Bisser drukt stevig zijn stempel op de universiteidsstad. Hij maakte een meterslange mural aan woonzorgcentrum De Wingerd. Maar, ook de kleinere poëtische stencils van DinDin, een andere Leuvense artieste, zijn meer dan de moeite waard. Beschilderde elektriciteitskasten fleuren dan weer het Ladeuzeplein op. Een overzichtelijke kaart vind je op leuven.streetartcities.com
LUIK
Het project Pallis’ Art, een samenwerking tussen Toerisme Luik en de vzw Spray Can Arts, staat garant voor een daguitstap vol artistieke ontdekkingen! De vele verrassende straatkunstfresco’s moesten kleur en warmte geven aan de bruisende studentenstad. En met zo’n vijfenzeventig muurschilderingen over het hele Luikse grondgebied zijn ze daar goed in geslaagd.
MECHELEN
Mechelen muurt is het street art project van voormalig stadsartiest Gijs Vanhee. Hij vroeg voor Mechelse street art project tien bevriende (inter)nationale kunstenaars. De hoogtepunten van de Mechelse gevelkunst zijn:
- Een mijl onder zee van de Mechelse Shamisa Debroey (een knipoog naar het bordje Mosselschelpstraat);
- Het fotorealistische Onderwaterhond van Bart ‘Smates’ Smeets.
Tip: Neem onder de noemer Chromana-Tourmaline een kijkje in de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Hanswijkstraat. Op 11 elektriciteitskasten schilderden evenveel kunstenaars er in februari 2021 straatfresco’s gebaseerd op hun persoonlijke leefwereld en hun relatie met het thema kunst.
Mons
In 2015 was Mons, de Henegouwse hoofdstad, Culturele Hoofdstad van Europa. Maar Mons bleef een culturele bestemming. Het street art project, Kunst bewoont de stad, zet Mons opnieuw op de kaart voor een daguitstap of citytrip. Twee bijzondere ‘murals’ tippen bezoekers als de zeker zien gevelschilderingen:
- Don’t sleep on your dream van Noir Artist. Een Luikse straatkunstenaar gespecialiseerd in zwartwit gevelfresco’s.
- True Story van Calvin Dussart en Charles Myncke. Twee studenten van de kunstacademie in Bergen. Hun project verbeeld de nieuwsgierigheid en fantasie van over wat zich zou kunnen afspelen achter de ‘gesloten’ramen.
OOSTENDE
In 2016 meerde in Oostende het kunstproject The Crystal Ship aan. De beste street artists ter wereld leggen er hun ziel bloot op de Oostendse gevels van ziekenhuizen tot krantenwinkels en pakhuizen. Ondertussen kreeg de koningin der badsteden er al zo’n tachtig indrukwekkende muurschilderingen en meer dan 200 verrassende kleine interventies bij. The Crystal Ship behoort tot of is het grootste straatkunstfestival in Europa. Deze imponerende muurschilderingen kan je per fiets of te voet ontdekken. Voor kinderen is er de ‘Crystal Ship Kids Guide’. Een leuke kindvriendelijke ontdekkingstocht om te doen met het hele gezin.
ROESELARE
“Zeg wat je wil over Roeselare, maar niet dat men er blind is voor de magnetische kracht van street art.” Het zijn de woorden van het weekblad Humo. In 2019 verkozen Radio1 luisteraars de muurschildering ‘Slapende vrouw’ van de Britse kunstenaar David Walker tot de strafste Street Art van Vlaanderen. Deze straatfresco pronkt op een zijgevel van een woning aan de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Toerisme Roeselare biedt twee wandelroutes aan zet zich daarmee op de kaart als echte street art stad. Via deze links download je de streetartwandeling en de 1,5 kilometer streetartfotozoektocht voor families.
Ging jij ook reeds op pad doorheen een ‘openluchtmuseum’ of ken je nog andere street art of graffitiwandelingen? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.
P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.
Je vindt meer leuke daguitstappen in België in onze rubriek Trips!
📌 Pin nu en plan later
Tekst: © Bruno Loockx
Beeldmateriaal: betrokken toerismediensten | Oostende the Cristal ship en Mechelen Muurt © Bruno Loockx
Laat een bericht achter