mooiste dorpen van frankrijk

Sancerre behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk 2021

Sancerre, gelegen in een prachtige wijnregio is reeds lang bejubeld voor zijn heerlijke appellations. Nu krijgt het dorp er een titel bij: Favoriete dorp van de Fransen 2021. Het typische wijndorp won dankzij zijn charmant dorpskarakter en de mooi uitzichten over de wijngaarden en de oevers van de Loire.

Reeds tien jaar gaat tv- en radio-icoon, Stéphane Bern, jaarlijks op zoek naar het favoriete dorp van de Fransen.  Als onvermoeibare verdediger van het Franse erfgoed, gaat hij op pad om dorpen te ontdekken die zich onderscheiden door het uitzonderlijke karakter van hun, vooral architectonische, rijkdom. Voor de editie van 2021 selecteerde de gastheer veertien dorpen, zowel in Europees als overzees Frankrijk, die indruk op hem maakten met hun specifieke kenmerken en hun unieke charme.

mooiste dorpen van frankrijk

Sancerre favoriete dorp van de Fransen
Na de selectie is het, zoals gewoonlijk, aan de Fransen om hun favoriet te kiezen uit de collectie ‘mooiste dorpen van Frankrijk’. Gedurende de maand maart 2021 stemden de Fransen voor de opvolger van Hunspach, de mooie stad in het departement Bas-Rhin. De gelukkige winnaar werd op woensdagavond 30 juni 2021 bekend gemaakt tijdens het programma gepresenteerd door Stéphane Bern.

Sancerre: mooi maar toch niet mooiste dorp van Frankrijk 2021
Het dorpje Sancerre vind je in de prachtige wijnregio Centre-Val de Loire en maakt deel uit van het gelijknamige kanton. Sancerre zelf prijkt niet op de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk. Wel telt het kanton 4 dorpen op die felbegeerde lijst: Apremont-Sur-Allier, Vézelay, Noyers en Yèvre-le-Châtel. Het typisch Frans dorpje Sancerre, dat slechts een kleine tweeduizend inwoners telt, is het centrum van één van de meest gegeerde appellations. De wijnboeren zijn hier allemaal collega’s vermits de afzetmarkt voor hun wijn toch verzekerd is. Al lang bundelen ze de krachten om hun wijn samen te promoten. In Maison des Sancerre ontdek je alles over de geschiedenis, het product en vooral de mensen erachter.

mooiste dorpen van frankrijk

Vanuit Sancerre heb je een prachtig zicht
Sancerre is ook het hoogste punt van de streek. Hierdoor heb je een prachtig uitzicht op de omliggende wijngaarden en het Loirebekken. Bezoek je het dorp, volg dan de rode wandellijn doorheen de straten. Zo kom je langs alle mooie plekjes zonder met je neus in een kaart te moeten zitten. Gewoon genieten van het dorpje en de vriendschappelijke sfeer die er heerst. Vakantietip: fietsen door de Loirevallei en Sancerre.

Dit zijn de 14 favorieten en voor sommigen de mooiste dorpen van Frankrijk’ 2021

Village Département Région
1 Sancerre Cher Centre-Val de Loire
2 Fresnay-sur-Sarthe Sarthe Pays de la Loire
3 Hérisson Allier Auvergne-Rhône-Alpes
4 Auvillar Tarn-et-Garonne Occitanie
5 La Désirade Guadeloupe Outre-mer
6 Domme Dordogne Nouvelle-Aquitaine
7 Rocroi Ardennes Grand Est
8 Long Somme Hauts-de-France
9 Villerville Calvados Normandie
10 Saint-Véran Hautes-Alpes Provence-Alpes-Côte d’Azur
11 Île-d’Houat Morbihan Bretagne
12 Châteauneuf Côte-d’Or Bourgogne-Franche-Comté
13 Saint-Florent Haute-Corse Corse
14 Samois-sur-Seine Seine-et-Marne Île-de-France

Foto’s © Ben Kerckx via Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *