fietsvakantie in bretagne

Fietsvakantie in Bretagne: dit zijn de 13 mooiste fietsroutes

Overweeg je een fietsvakantie in Bretagne? Goed nieuws, wij verzamelden de mooiste fietsroutes in deze prachtige Franse regio. Bretagne telt 8 langeafstandsfietsroutes die vooral rustige of autovrije wegen (voies vertes) volgen. In totaal zijn er bijna 2000 km gemarkeerde routes over jaagpaden, voormalige spoorlijnen en kleine weggetjes!

Welke fietsvakantie in Bretagne past je best?
Voor zowel wie kilometers wil malen of met kinderen fietst heeft Bretagne mooie fietstrajecten in petto. Vele fietsroutes in Bretagne volgen rivieren, kanalen of voormalige spoorlijnen. Vooral de voies vertes, genieten onze aandacht om dat ze alleen voor voetgangers, fietsers, skaters en soms paarden toegankelijk zijn. Hieronder vind je onze selectie inclusief familievriendelijke fietsroutes. Deze laatste zijn geschikt voor een fietsvakantie in Bretagne met kinderen.

fietsvakantie in bretagne

1. La Vélodyssée: van Roscoff naar Nantes
Deze 400 km lange fietsroute volgt deels het Kanaal Nantes-Brest aandoet. Je fietst er over voies vertes, jaagpaden en passeert met bloemen versierde sluizen. Onderweg passeer je contrasterende landschappen en kleine karaktervolle stadjes. Meer info: francevelotourisme.com

fietsvakantie in bretagne

2. Van Saint-Malo naar Redon
Deze voie verte verbindt het Kanaal met de Atlantische Oceaan en laat je het Bretagne van de idyllische kanaaltjes ontdekken. Je fiets 200 km door het zuiden van Bretagne en volgt de kanalen van Ille-et-Rance en van la Vilaine. Onderweg passeer je charmante stadjes als : Saint-Malo, Dinan, Rennes en Redon. Meer info: francevelotourisme.com/cycle-route/saint-malo-to-arzal-cycle-route-2-in-brittany

fietsvakantie in bretagne

3. Van Saint-Malo naar Questembert
Ook deze route vertrekt vanuit Saint-Malo en brengt je 200 km het binnenland van Bretagne in. Van Saint-Malo tot Evran, gelegen aan het Canal d’Ille-et-Rance, volgt deze route de langeafstandsroute van Saint-Malo naar Redon. Vanaf Evran volgt deze slingerende voie verte de rand van het legendarische Forêt de Brocéliande en brengt je via Ploërmel, de vroegere zetel van de hertogen van Bretagne, naar Questembert. Meer info: francevelotourisme.com/cycle-route/saint-malo-to-rhuys-cycle-route-3-in-brittany

fietsvakantie in bretagne

4. De Vélomaritime, van Mont Saint-Michel naar Roscoff
De Vélomaritime is onderdeel van de EuroVelo 4. Deze route voert langs de kust, van Mont Saint-Michel naar Roscoff. Een fietsroute die doordrenkt is van de sfeer en de geur van de zee. Je fietst 423 km langs de Bretonse noordkust, langs zee en beroemde steden. Je komt langs Saint-Malo, Dinard, Cap Fréhel, de Baai van Saint-Brieuc, de Côte de Granit Rose en de Baai van Morlaix. Meer info: francevelotourisme.com/cycling-destinations/brittany-by-bike/the-north-coast-of-brittany-by-bike

fietsvakantie in bretagne

5. Van Roscoff naar Nantes via douanepaden
Neen, deze fietsroute is geen kopie van de eerst vermelde route. Deze volgt het Douanepad wandelpad of Sentier des Douaniers GR34, vlak langs de Bretonse kust. Het fietstraject loopt vlak of iets minder vlak langs stranden, baaien en inhammen en brengt je in havenstadjes en op fraaie stranden. Het hele traject is nog niet klaar. Toch kan je reeds een aantal mooie tochten aan elkaar rijgen in het Pays des Abers, langs de Baai van Audierne, in het Pays Bigouden, op het schiereiland Quiberon en langs de Golf van Morbihan. Dit wordt een bijzonder mooie route voor een fietsvakantie in Bretagne, zo’n tocht met de frisse zeewind door je haren! Meer info: francevelotourisme.com/cycle-route/the-coastal-cycle-path-in-brittany

6. Van Carhaix naar Saint-Méen-le-Grand
De 120 km ontdekkingstocht van oost naar west door het Bretonse binnenland start vanaf de rand van de Monts d’Arrée en laat je kennismaken met de Argoat, het Bretonse binnenland. Langs route 6 zie je regelmatig de meest charmante dorpjes opduiken. Een plezierige en welkome rustplek vind je altijd langs het 12 km lange Lac de Guerlédan; vervolgens kom je in de geboorteplaats van Louison Bobet, een Bretonse wielerkampioen die zijn triomfen vierde in de jaren vijftig. Meer info: francevelotourisme.com/cycle-route/carhaix-to-st-meen-le-grand-cycle-route-6-in-brittany

7. Van Roscoff naar Concarneau
Route 7 volgt de Vélodyssée tot aan Port-de-Carhaix. Daarna gaat hij zijn eigen weg, door de Montagnes Noires naar de beroemde haven- en badplaats Concarneau. Onderweg doet de groene route, de voie verte, ook Gourin aan, waar eind juli het festival gevierd wordt van de traditionele Bretonse crêpe. Guiscriff is heerlijk landelijk, met een museum, een café, een expositie en een natuurcamping. Deze 150 km lange fietsroute gaat door de natuur van de Finistère, van het Kanaal naar de Atlantische Oceaan. Meer info: francevelotourisme.com/cycle-route/roscoff-to-concarneau-cycle-route-7-in-brittany
fietsvakantie in bretagne

8. Van Saint-Brieuc naar Lorient
Een route van bijna 200 km van noord naar zuid door Bretagne voert je langs rustige weggetjes door het Bretonse platteland, van de Baai van Saint-Brieuc naar Lorient. Onderweg kom je langs de Rigole d’Hilvern, een vredig kanaal met majestueuze beuken en kastanjes aan weerszijden. Op korte afstand van het water liggen Saint-Thélo en Le Quillio, twee plaatsjes die de sporen dragen van hun rijke industriële verleden, toen er fijne linnen stoffen geweven werden. Daarna volgt route 8 tussen Pontivy en Lorient het jaagpad langs de Blavet, die zich loom een weg zoekt door het groene heuvellandschap. Meer info: francevelotourisme.com/cycle-route/saint-brieuc-to-lorient-cycle-route-8-in-brittany

Een fietsvakantie in Bretagne kan perfect met het hele gezin. Dit is een selectie van 5 familievriendelijke fietstochten.


9. Langs de sluizen van het kanaal van Nantes naar Brest
Het Kanaal van Nantes naar Brest verbindt beide steden met elkaar. De route volgt soms de loop van rivieren, bijvoorbeeld de Blavet en de Oust. Vanuit Pontivy maak je een gemakkelijke tocht van 25 km. Het is een prachtige rit: op dat korte stukje kom je maar liefst 54 sluizen tegen. De trap van sluizen vormt een idyllische omgeving waar blauwe reigers, waterhoentjes en futen graag komen. Meer info: francevelotourisme.com/itineraire/la-velodyssee/pontivy-josselin
fietsvakantie in bretagne

10. Via een oude treinlijn door het binnenland van Bretagne
Dit is een route die uitstekend geschikt is voor gezinnen. De tocht begint bij een voormalig station, het Gare de Guiscriff en volgt de Voie Verte 7, tussen Roscoff en Concarneau. Stap voordat je aan de tocht begint binnen bij het Musée du Train, dat gewijd is aan de geschiedenis van het Bretonse spoor. Je komt terecht in de wereld van vroeger, de tijd van de stoomtrein. De spoorrails hebben ondertussen plaatsgemaakt voor een veilige route. Je kunt ofwel naar Gourin fietsen (12,5 km), in de zomer (juli) de hoofdstad van de traditionele Bretonse crêpe, of de richting kiezen van Rosporden (17,5 km). Tijdens de tocht kom je door het bos van Coatloc’h, waar je nu eens prachtig uitkijkt over de landerijen en dan weer door een soort tunnel rijdt, gevormd door de kruinen van de bomen. Tussen Scaër en Rospordon zijn informatieborden langs de route geplaatst. Probeer maar eens of je de spoorbaan nog herkent in het landschap! Meer info: francevelotourisme.com/itineraire/roscoff-a-concarneau-voie-7-bretagne/gourin-rosporden
fietsvakantie in bretagne

11. De Voie Verte langs de baai van Mont Saint-Michel
Dat deze baai bekend staat vanwege zijn schoonheid, hoeft geen uitleg. De Mont Saint-Michel, de uitgestrekte stranden, de moerassen, de rivier de Couesnon. Het aantal bezienswaardigheden hier is haast oneindig. Vanwege het geringe hoogteverschil is deze route bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Vertrekpunt is het Maison des Polders in Roz-sur-Couesnon, en afhankelijk van de windrichting kun je naar de Mont Saint-Michel fietsen of naar Cancale. Meer info: francevelotourisme.com/itineraire/la-velomaritime-eurovelo-4/mont-saint-michel-le-vivier-sur-mer
fietsvakantie in bretagne

12. Langs de baai van Quiberon
Langs Voie Verte 5, la Littorale, ligt een van de mooist bezienswaardigheden van Bretagne: de Baai van Quiberon. Langs de hele route kun je genieten van het blauwgroene water, stranden met fijn zand en prachtige landschappen. Vanuit Plouharnelou de Quiberon volg je een 20 km lange route die je langs de duinen en de Côte Sauvage voert. Wil je zonder inspanning terug, neem dan de Tire-Bouchon, een leuk treintje dat tussen Auray en Quiberon een tiental stations aandoet. Van eind juni tot eind augustus rijdt de trein dagelijks alsook in de weekenden van juni en de eerste helft van september. Als je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, bekijk dan van tevoren de dienstregeling: fietsen mogen namelijk niet op alle treinen mee. Meer info: francevelotourisme.com/itineraire/voie-5-bretagne/penmarc-h-pont-labbe

13. De uitdagingen van Défis de l’Oust op het Île aux Pies
De tijd nemen, met je kinderen de uitdaging aangaan, je auto laten staan en op de fiets stappen, de kano pakken of de dennennaalden onder je voeten voelen knisperen, dat is het idee van Défis de l’Oust (de uitdagingen van de Oust). Je vertrekt vanuit Redon, fietst een deel van de Vélodyssée, op weg naar het Île aux Pies, 9 km verderop. Op het programma staan fietsen, wandelen, zwemmen, kanoën en een boomparcours. Een hele dag buiten, in de natuur. Voor iedere leeftijd is er een passend programma, van licht naar zwaar: La Tranquille, La Boussole, La Belle échappée, Tête en l’air en La Super Complète. Meer info: francevelotourisme.com/itineraire/la-velodyssee/peillac-redon

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Bretagne | Internet: bretagne-vakantie.com
Fietsvakantie in Bretagne | De mooiste fietsroutes van Bretagne en fietstochten voor het hele gezin
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Nog vakantietips voor Bretagne vind je in het reisverslag van reisreporter Fien: Bretagne doorkruist: uitwaaien langs ruige kusten en historische forten.
Meer inspiratie voor fietsvakanties vind je in onze rubriek: Fietsen.

Heb jij al ervaring met een fietsvakantie in Bretagne?
Dan zijn we benieuwd hoe je die fietsvakantie in Bretagne beleefde! Of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons dan weten met een reactie hieronder.

P.S. Ter plekke prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

? PIN nu en plan laterfietsvakantie in bretagne

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *